rajtaütés

2021.04.26. 12:07

Bűnszervezeteket szolgált ki egy számlagyárként működő társaság

Nagyszabású akcióban lecsapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy számlagyárként működő bűnbandára, amely bűnszervezeteknek állított ki fiktív számlákat Budapesten. A bűnszervezetek ezzel hatmilliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

Kis Péter András NAV-szóvivő hétfői közleménye szerint a számlagyár két, főként őrzés-védelemmel, takarítással, polcszervizzel és marketingtevékenységgel foglalkozó bűnszervezetet szolgált ki fiktív számlákkal, amelyekkel a társaságok a fizetendő áfájukat csökkentették. A számlagyár cégei valós tevékenységet nem végeztek – írta.

Hozzátette: a bűnbandák – a lebukásra felkészülve – az ellenük szóló bizonyítékokat rendszeresen elégették vagy darálással megsemmisítették. A három bűnszervezetet a budapesti pénzügyi nyomozók – a Merkur bevetési egység, a Terrorelhárítási Központ és szakértők támogatásával – számolták fel.

Az akcióban résztvevők 160 helyszínen tartottak kutatást, 60 ember hallgattak ki, közülük hatot őrizetbe vettek.

A költségvetési kár megtérítésére a NAV mintegy egymilliárd forint értékben külföldi és belföldi bankszámlákat zárolt, 28 ingatlant vett zár alá, több mint 150 millió forintnyi készpénzt, 5 gépkocsit, vitorlás hajókat, kortárs festményeket, aranytömböket és ékszereket foglalt le – tudatta.

Hozzáfűzte: a zárolt és lefoglalt vagyon értékét szakértő állapítja meg, de az előzetes becslések szerint elérheti a 2,5 milliárd forintot.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó,

bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt indult

– olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!