halálos zavargások

2021.04.26. 14:26

Megkezdődött a török per a kurdbarát párt számos tagja ellen

Megkezdődött hétfőn a török fővárosban, Ankarában a 37 halálos áldozatot követelő, 2014. októberi erőszakos tiltakozásokkal kapcsolatos per, amelyben 108 ember, köztük a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) két volt társelnöke és központi végrehajtó tanácsának több egykori tagja is a vádlottak padján ül.

2014 októberének elején a néhány napig tartó országos tüntetések résztvevői azzal vádolták a török kormányt és a hadsereget, hogy tétlenül nézi, amint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elfoglalja Észak-Szíriában a főként kurdok lakta Kobani várost, közvetlenül a határ túloldalán.

Ankara a zavargásokért a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított és a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért 1984 óta fegyveres felkelést folytató

Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), valamint a HDP-t teszi felelőssé, amelyet a PKK „politikai kirakatának” tekint,

noha a párt tagadja, hogy volna kapcsolata a PKK-val.

A per érintettjei ellen 29 pontban emelt vádat az ügyészség, köztük felbujtás, valamint az állam egységének, az ország integritásának megsértése, továbbá szándékos emberölés miatt. A vádlottak közül 28-at tartanak előzetes letartóztatásban, beleértve a kurdbarát párt két korábbi társelnökét, Selahattin Demirtast és Figen Yüksekdag-t. Hatan szabadlábon tartózkodhatnak, míg

a többiek szökésben vannak.

Mithat Sancar, a HDP jelenlegi férfi társelnöke a bíróság épülete előtt nyilatkozva összeesküvésnek és politikai bosszúnak minősítette az eljárást.

– Azt feltételezik, hogy el tudják nyomni a hangunkat, tévednek – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy folytatják ellenállásukat a békéért, a demokráciáért, a szabadságért és az igazságért.

A török vezetés különösen a 2016. július 15-ei katonai puccskísérletet követő tisztogatások keretében kezdett el fokozottan fellépni a kurdbarát párt társelnökei, politikusai, polgármesterei, aktivistái és támogatói ellen, miközben a kormányzat nem a HDP-t teszi felelőssé az összeesküvésért. A párt számos tagja továbbra is előzetes letartóztatásban ül, mert a legsúlyosabb vádpontokat tartalmazó perekben még nem született ítélet.

Legutóbb idén március közepén a legfelsőbb bíróság egyik ügyésze terrorszervezethez fűződő kapcsolatokra hivatkozva a HDP bezáratását célzó eljárást kezdeményezett az alkotmánybíróságnál. A testület március végén eljárásjogi hiányosságok miatt visszaküldte az ügyészségnek a keresetet. A parlamenti képviselők mentelmi jogát 2016 első felében törölték el Törökországban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!