Ország-világ

2021.06.15. 09:52

Saját szövetségeseit darálja le a Jobbik és a DK

A Jobbik–DK-tengely kettéosztja a baloldali összefogást annak érdekében, hogy minél több parlamenti helyet zsebeljenek be – nyilatkozták a Magyar Nemzetnek volt jobbikos képviselők. Varga-Damm Andrea úgy látja, a Jobbikban a DK megtalálta a nála becsvágyóbb, de annál szerényebb képességű szövetségesét. Volner János szerint a Momentummal, míg Vona Gábor úgy látja, Karácsony Gergellyel szemben jött létre az abszurd paktum.

Gyurcsány Ferenc most darálja le az egyik szövetségesét, a Momentumot a nyilvánosság előtt – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Volner János független képviselő a Jobbik–DK-szövetség kapcsán. Az egykori jobbikos politikus elmondta: ez a megállapodás már azelőtt létrehozza a baloldali tömbön belüli összefogást, mielőtt az előválasztás megkezdődne.

– Gyurcsány Ferenc hathatós sajtótámogatást kiélvezve vesztes helyzetbe hozza a Momentumot, hiszen a baloldali szavazók által oly nagyon vágyott összefogás már azelőtt megvalósul, mielőtt egyáltalán Fekete-Győr András pártja rajtvonalhoz áll

– közölte a képviselő, aki szerint ez azért is érdekes, mert a Momentumnak szinte kizárólag csak Budapesten és néhány nagyvárosban van esélye arra, hogy megnyerje az előválasztást.

Sneider Tamás, a Polgári Válasz nevű párt politikusa üzletszerű politikának nevezte a lapnak Jakab és Gyurcsány alkuját. – Ez kizárólag azért jött létre, hogy minél több parlamenti helyet szerezzen a két párt magának – jelezte az egykori jobbikos elnök, aki erkölcsileg felháborítónak tartja az abszurd egyezséget.

– A Jobbik nem azért jött létre, hogy a DK legnagyobb támogatója és szövetségese legyen még egy ilyen tömörülésen belül is, de ennek meglesz a következménye

– mondta Sneider Tamás, majd hozzátette: volt pártjának vezetősége sok esetben nem beszéli meg belső működését az alapszervezetekkel, így azok tagjai csak a közösségi oldalakon tudnak arról, hogy kit kell támogatni az egyes választókörzetekben. – Először azt ígérték, hogy mind a 106 körzetben lesznek jobbikos jelöltek, ehelyett azt látjuk, hogy szépen lépnek vissza a DK-s jelöltek javára.

Ezzel sikerült átverniük a szavazóikat

– közölte a volt pártelnök.

Becsvágyó szövetséges

A DK arra használja fel az összefogást, hogy a teljes ellenzéki erőteret maga alá gyűrje – reagált a Magyar Nemzet kérdésére Varga-Damm Andrea egykori jobbikos képviselő, az általa alapított Reformerek vezetője. Szerinte a Jobbik képében

a DK megtalálta a nála becsvágyóbb, de annál szerényebb képességű szövetségesét.

– Jakab Péterék célja, hogy a Jobbikot most vezető szűk körnek a tagjai még négy évig biztosan képviselők legyenek, illetve az állami támogatásokból a környezetük jól megéljen – mutatott rá. Hozzátette: a Jobbik azt gondolja, ha a DK vezérével összefog, akkor szövetségesével uralni tudja az ellenzéki erőteret.

– Csakhogy Gyurcsány egyeduralkodó szerepre vágyik, de elhiteti a Jobbikkal, hogy ők fontosak

– jelezte, megjegyezve: „az öncélú cselekedetek miatt az összefogás törékennyé vált, így ennek csak kudarc lehet a vége”.

Bana Tibor, a Mindenki Magyarországa Mozgalom körmendi jelöltje reméli, Vas megyei körzetében nem lesz ilyen egyezség.

– Nem mutat jó irányba, ha a demokratikus előválasztás helyett ilyen jellegű háttéralkuk születnek, ezzel ugyanis kevésbé jelenik meg a választópolgárok véleménye

– kommentálta röviden a Jobbik–DK-szövetséget az egykori jobbikos politikus.

Karácsony ihatja meg a levét

Korábban Vona Gábor " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalán azt írta: „van logika” a Jobbik és a DK paktumában, így nem tartja meglepőnek, hogy a baloldali előválasztás során „nem a választók, hanem a pártok háttéralkui lesznek a meghatározóak”. – Ha senki sem egyezik meg, akkor az adott erőviszonyok és a véletlenek döntenek majd, de ha kettőnek sikerül megállapodnia, akkor ők nyertek és a harmadik hoppon marad – mutatott rá. Az egykori pártelnök szerint a szokatlan megállapodás nem a Momentummal, hanem Karácsony Gergely mozgalmával szemben jött létre. – A jelenleg teljesen strukturálatlan, túlságosan is heterogén és politikai amatőrökkel teletűzdelt 99 Mozgalom súlytalanná válhat a szervezettebb Jobbik–DK-szövetséggel szemben. Ezzel azt érhetik el, hogy amennyiben az ellenzék nyer és Karácsony Gergely miniszterelnök lesz, nem ő, hanem Jakab és Gyurcsány fognak diktálni – vélekedett Vona Gábor.

Bencsik János, a Polgári Válasz alapítója " target="_blank" rel="noopener noreferrer">bejegyzésében úgy reagált: Jakab Péterék „a legerősebb ellenzéki pártként választják a megújulás esélye helyett a múlt posványát”. „Soha nem hittem volna, hogy valaha le fogom írni az alábbi szavakat, de sajnos igaz: a magyar politikai élet megújulásának legnagyobb gátja mára a Jobbik lett” – írta a képviselő, aki szerint „a DK–Jobbik-paktum nem a Fidesz, hanem saját ellenzéki szövetségesei ellen irányul”.

Alku harmincegy körzetről

Mint ahogyan beszámoltunk róla, naponta jelenti be a Jobbik és a DK egymás jelöltjeinek támogatását, eddig ez több mint tíz körzetben történt meg.

Jakab részéről a fővárosban többek között Újpesten, a II., a XV. és a XVI. kerületben, Újbudán és Pesterzsébet-Kispesten, vidéken pedig Bicske, Tatabánya, Miskolc és Eger választókerületében is DK-s jelöltet támogatnak az előválasztáson. A DK ezzel párhuzamosan egyebek mellett Dunaújvárosban, Szentendrén, Orosházán, Törökszentmiklóson, sőt Miskolc egyik körzetében is jobbikos jelölt mögé áll be. Sajtóinformációk szerint a százhatból összesen harmincegy választókörzetben állapodtak meg egymás jelöltjeinek támogatásáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!