ígéret

2021.08.01. 18:16

A mianmari junta vezetője többpárti választásokat ígér

Címkék#mianmar

Min Aung Hlaing, a mianmari katonai junta vezetője új többpárti választás megrendezését ígérte vasárnap, és közölte, hogy kormánya kész együttműködni a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) különmegbízottjával.

Hlaing tábornok a mianmari tévében sugárzott beszédében mondta ezt abból az alkalomból, hogy a hadsereg fél éve buktatta meg a polgári kormányt és vette át az ország irányítását.

Mianmarban február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hadsereg a hatalmat és őrizetbe vette a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori, de facto vezetőjét.

A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők több mint 930 embert öltek meg, és csaknem hétezret vettek önkényesen őrizetbe a junta elleni tüntetések elfojtásakor. A karhatalmi erőszak ellenére a demonstrációk folytatódnak az országban, pénteken Rangunban és Mandalaj városában vonultak az utcára az emberek.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet emberiesség elleni bűntények elkövetésével, gyilkosságokkal, emberrablásokkal, kínzásokkal, nemi erőszakkal és másfajta szexuális bűntényekkel vádolja a katonai vezetőket.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet szerint a hadsereg legalább nyolc sajtóorgánum működési engedélyét vonta be, és több tucat újságírót tartóztatott le.

Az ASEAN-tagállamok vezetői április végén csúcstalálkozót tartottak az indonéziai fővárosban, Jakartában a mianmari válság megvitatására. A résztvevők egyezségre jutottak egy ötpontos válságrendezési tervben, amelyet aláírt Min Aung Hlaing tábornok is. Az egyezményben szerepeltek felhívások az erőszak beszüntetésére, illetve az is, hogy lehetővé teszik egy regionális megbízott látogatását az országba.

„Mianmar kész munkálkodni az ASEAN-együttműködésen a szervezet keretein belül, beleértve a párbeszédet az ASEAN mianmari különmegbízottjával” – fogalmazott tévébeszédében a juntavezér.

Az ASEAN külügyminiszterei hétfői tanácskozásukon véglegesítik a mianmari különmegbízott feladatait, amelyek az erőszak megszüntetését, a junta és az ellenlábasai közti párbeszéd elősegítését szolgálják majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!