túlélte

2021.08.08. 15:05

Egy újabb chiboki lány szabadult ki hét évvel elhurcolását követően

Nigériában egy újabb chiboki lány szabadult ki hét évvel elhurcolását követően – közölte szombaton Borno állam kormányzója.

Babagana Zulum szerint a lány és férje, akivel a fogsága idején házasodtak össze, tíz napja adták fel magukat nigériai katonáknak. A kormányzó elmondta, hogy ennyi idő kellett, hogy azonosítsák a lányt és értesítsék szüleit.

Zulum közölte, hogy a lány pszichológiai és egészségügyi támogatást fog kapni egy kormányzati rehabilitációs program keretében. Hangsúlyozta: a történtek reményt adnak arra, hogy a még fogva tartott chiboki lányok közül továbbiak is előkerülhetnek még.

A Boko Haram terrorszervezet 276, többségében keresztény iskolás lányt hurcolt magával az ország északkeleti részén található Chibokból 2014 áprilisában.

A foglyokat arra kötelezték, hogy térjenek át az iszlám vallásra, sokakat közülük házasságra kényszerítettek és teherbe ejtettek elrablóik. A lányok közül néhányan a foglyul ejtésük után nem sokkal el tudtak menekülni, 2016-ban pedig 24-en nyerték vissza szabadságukat. 2017 májusában a Boko Haram váltságdíj ellenében, illetve fogságban lévő több vezetője elengedésének a fejében 82 lányt elengedett. A legfrissebb hivatalos adatok szerint 113 lány van jelenleg is a dzsihadisták fogságában.

Az eset nagy nemzetközi felzúdulást keltett.

A Boko Haram volt az első szélsőséges csoport, amely tömeges diákrablást követett el, amely taktikát nem sokkal később az abból 2016-ban kivált Nyugat-afrikai Iszlám Állam (ISWAP) nevű dzsihadista szervezet is átvett, újabban pedig helyi bűnszervezetek is alkalmaznak váltságdíj fejében.

Nigériában rendszeressé váltak a tömeges emberrablások, december óta ez már a tizedik eset. Az említett időszakban több mint ezer diákot hurcoltak el nigériai iskolákból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!