látogatás

2021.08.29. 18:51

Iraki keresztényekkel találkozott vasárnap Emmanuel Macron francia elnök

A francia elnök szombaton érkezett Irakba, ahol Bagdadban közép-keleti vezetők társaságában részt vett egy konferencián.

Helyi keresztény hívőkkel találkozott vasárnap a moszuli Miasszonyunk órájáról elnevezett, újjáépítés alatt álló templomban Emmanuel Macron francia elnök, aki „valamennyi iraki közösség” előtt kívánt tisztelegni az Iszlám Államtól (IÁ) történt visszafoglalás során lerombolt észak-iraki városban.

Ugyanebbe a templomba látogatott márciusban Ferenc pápa is.

„Reméljük, hogy Franciaország konzulátust nyit Moszulban” – mondta Ríd Adel iraki pap Macronnak a francia elnök látogatása második, egyben utolsó napján. Arra is kérte Macront, hogy Párizs segítsen a moszuli repülőtér újjáépítésében.

Észak-Irakban a kereszténység kezdete óta jelentős keresztény közösségek éltek, de az utóbbi évtizedekben ezrek menekültek el az országban uralkodó bizonytalanság és a szélsőségesek üldöztetése elől, a számuk a 2003-as másfél millióról 400 ezerre csökkent.

A Miasszonyunk temploma után Macron az iszlamisták által 2017-ben felrobbantott, majd újjáépített en-Núri nagymecsetbe látogatott, amelynek a minaretje még a 12. században épült, és ahonnan az Iszlám Állam kikiáltotta az Iraki Iszlám Kalifátust.

Moszul Irak második legnagyobb városa, 2017-ben, amikor ádáz harcok folytak a város visszavételéért, a polgári áldozatok száma az AP amerikai hírügynökség számításai szerint 9000 és 11 ezer között mozgott.

A francia elnök szombaton érkezett Irakba, ahol Bagdadban közép-keleti vezetők társaságában részt vett egy konferencián, amelyen a térség helyzetét vitatták meg. Macron ígéretet tett arra, hogy az „amerikai döntésektől függetlenül” Franciaország Irakban állomásoztatja a csapatait, míg az iraki kormány igényt tart a segítségre. Franciaország jelenleg 800 katonával vesz részt az iraki nemzetközi katonai szövetségben.

Az iraki vezetőkkel megvitatták az afganisztáni helyzetet is. Macron a Le Journal du Dimanche című francia vasárnapi újságnak elmondta, hogy Párizs és London határozati javaslatot készül benyújtani a hétfői ENSZ-tanácskozáson, amely biztonsági övezet létrehozását irányozza elő Kabulban az ENSZ felügyelete alatt az Afganisztánt elhagyni kívánók biztonságának a szavatolására. António Guterres hétfőre sürgősséggel tanácskozást hívott össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja részvételével.

Szombat este Macron egy síita szentélyt látogatott meg Bagdadban, majd az észak-iraki Erbilbe, az iraki Kurdisztán autonóm terület székhelyére utazott. Ott találkozott Nadia Murad Nobel-békedíjas aktivistával. A 28 éves jazidi fiatal nőt az IÁ fegyveresei több ezer elfogott más nővel együtt szexrabszolgaságra kényszerítették. Murad szökése után a nők és lányok jogait védelmező aktivista lett, Németországban telepedett le és 2018-ban kapta meg a Nobel-békedíjat.

A francia elnök vasárnap Moszulból ismét Erbílbe utazik, ahol találkozik Maszúd Barzanival, az iraki Kurdisztán elnökével, és ellátogat egy az IÁ által meggyilkolt pesmerga (kurd harcos) családjához.

Ezek is érdekelhetik