vészhelyzeti intézkedések

2021.08.08. 10:00

Kim Dzsong Un elrendelte a hadsereg bevetését az áradások sújtotta térségekben

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte a hadsereg bevetését a nemrég heves esőzések és áradások sújtotta térségekben – közölte vasárnap a kommunista ország hírügynöksége a gazdasági és élelmezési válság miatti aggodalmak közepette.

A KCNA tájékoztatása szerint a Koreai Munkapárt Központi Katonai Bizottsága a keleti Dél-Hamgjong tartományban tartott ülésén vitatta meg a viharkárokat és az újjáépítési teendőket.

Kim Dzsong Un bár a tanácskozáson nem vett részt, a párt tisztségviselői tolmácsolták üzenetét, amelyben teljes állami támogatás biztosítása mellett a hadsereget is utasította a régió humanitárius segélyezésére és a szükséges készletek biztosítására.

A KCNA arról is beszámolt, hogy az észak-koreai vezető a párt tisztségviselőinek mozgósítására is felszólított „a helyreállítási kampány hozzáértő és eltökélt módon történő” végrehajtása érdekében. A helyi hírügynökség nem részletezte az árvizek okozta károkat, mindössze annyit közölt, hogy a katonai bizottság vészhelyzeti intézkedéseket vitatott meg a katasztrófa sújtotta térségek újjáépítésére, az emberek megélhetésének biztosításra, a koronavírus terjedésének megfékezésre és a terméskárok csökkentésére.

Korábbi sajtóbeszámolók szerint augusztus elején a térségben 1170 ház vált lakhatatlanná, mintegy ötezer embert kellett evakuálni és kiterjedt területen kerültek víz alá termőföldek.

A katonai bizottság tanácskozására az elszigetelt ország gazdasága körüli aggodalmak hátterében került sor, amelyet egyébként is megtépáztak a phenjani vezetés nukleáris- és ballisztikusrakéta programjai nyomán elrendelt nemzetközi szankciók.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető júniusban, a Koreai Munkapárt központi bizottságának plenáris ülésén elismerte, hogy országában egyre feszültebb az élelmezési helyzet, egyebek között a koronavírus-járvány és a tavaly pusztító tájfunok miatt. Korábban a pandémia okozta nehézségeket egyenesen a kilencvenes évek éhínségéhez hasonlította, amely százezrekkel végzett.

Nemrég a dél-koreai központi bank arról számolt be, hogy az észak-koreai gazdaság tavaly 23 éve nem tapasztalt mértékben zsugorodott. Dél-koreai parlamenti képviselők a múlt héten közölték, hogy az északi szomszédnak egymillió tonna rizsre van szüksége, tekintettel arra, hogy Phenjan kezd kifutni katonai és vésztartalékaiból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!