Migráció

2021.08.14. 09:00

Litvánia a hadsereget is beveti a fehérorosz határon

A litván elnök pénteken a parlament kérésére rendeletet írt alá a hadsereg bevetéséről a fehérorosz határon az illegális bevándorlók áradatának feltartóztatására – jelentette a BNS balti hírügynökség.

Gitanas Nauseda államfő rendelete értelmében kiszélesítik a katonák jogköreit a határtérségben, így a jövőben megállíthatják és átkutathatják a járműveket és az embereket, illetve közelebbről meg nem határozott „különleges felszerelések” használatát is lehetővé teszi számukra.

Ugyanakkor a hadseregnek egyeztetnie kell tevékenységét a határőrséggel és a hírszerzéssel.

Az év eleje óta a litván hatóságok hozzávetőleg 4100 illegális határátlépőt tartóztattak fel a fehérorosz határon. A balti ország a migrációs helyzetre tekintettel határkerítés építésébe kezdett az érintett határszakaszon. Agne Bilotaite litván belügyminiszter pénteken viszont arról számolt be, hogy a helyzet valamelyest stabilizálódott az utóbbi napokban.

Litvánia és az EU is azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szándékosan engedi át a migránsokat az EU felé, válaszul a rezsimje elleni nyugati büntetőintézkedésekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!