Világegyházi esemény

2021.08.23. 17:38

Operatív törzs alakul a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lebonyolítására

Operatív törzs alakul a Budapesten, szeptember 5. és 12. között tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) lebonyolítására – mondta hétfőn sajtótájékoztatón Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Forrás: Facebook

Fotó: Kovács Zoltán

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy az eseményt a lehető legnagyobb biztonságban rendezzék meg, és hangsúlyosan szólt az ide látogató védett személyek biztonságáról is.

Hangsúlyozta:

az államnak az egyház által szervezett programokkal nincs dolga, de elsődleges feladat az ide látogató mintegy százezer ember biztonságának szavatolása, valamint egyes kulturális programok megszervezése a nemzeti rendezvényeken megismert formában.

Kovács Zoltán beszámolt arról, hogy már több mint egy éve működik egy előkészítő csoport a rendezvénysorozat kereteinek megtervezésére.

A rendőrség négyéves előkészítő munkával felkészült a kongresszus biztosítására

– ismertette Kuczik János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka. Közölte: az ide látogató Ferenc pápa személyvédelmét a Terrorelhárítási Központ látja el.

Elmondta, hogy napi kapcsolatban vannak a NEK titkárságával, így az egyházi programok jellegét figyelembe véve tudják biztosítani a helyszíneket, hogy a zarándokok zavartalanul gyakorolhassák vallásukat.

A felkészülés során együtt dolgoztak a Belügyminisztérium rendvédelmi szervezeteivel, az Országos Mentőszolgálattal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal. A vatikáni csendőrség és a svájci gárda munkatársai is több alkalommal jártak Magyarországon – számolt be.

A rendezvények ideje alatt forgalomkorlátozásokra kell számítani, erről a rendőrség a honlapján ad majd tájékoztatást.

A kongresszus a pandémia óta az első világegyházi esemény, így azt igen nagy figyelem övezi – számolt be Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a NEK titkárságának vezetője, hozzátéve: mivel a járványhelyzet miatt sokan nem tudnak személyesen ellátogatni a kongresszusra, az érdeklődők az interneten kapcsolódhatnak be a rendezvényekbe, amelyeket öt világnyelvre tolmácsolnak.

A katolikus mellett más egyházak magasrangú vezetői is részt vesznek a kongresszuson, például Bartolomaiosz ökumenikus pátriárka is.

Elsősorban a Hősök terén, a Kossuth téren, a Szent István-bazilika előtti téren, valamint a Hungexpón lesznek nagyobb események, így a budapestiek itt számíthatnak nagy számban zarándokok érkezésére.

Mohos Gábor köszönetet mondott minden együttműködőnek, valamint mindazoknak, akik a rendezvény előkészítésében és lebonyolításában vesznek részt.

Beszámolt arról, hogy

a Magyar Vöröskereszt száz önkéntessel kapcsolódik be a munkába, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig egy rohamkocsit ajánlott fel, és további több ezer önkéntes jelentkezett segédkezni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nagy szabadtéri eseményeken regisztráció nélkül is részt lehet venni, ezeken a regisztráció csupán arra szolgál, hogy a jelen lévők közeli szektorokban kapjanak helyet. A Hungexpo területén lévő programok várhatóan telt házzal zajlanak majd, akárcsak a Papp László Budapest Sportarénában tartandó ifjúsági esemény.

A kormány korábbi döntése értelmében a rendezvények mentesülnek az általános koronavírus-korlátozások alól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!