biztonság

2021.08.04. 10:18

Pakisztán még a nyáron befejezi az afgán határon létesített kerítést

A mintegy négy méter magas, kettős kerítés mentén, amelynek két része között pengés dróttekercseket fektettek le, a hadsereg megfigyelő kamerákat is telepített, hogy ellenőrizni tudjon bármilyen határmenti mozgást.

A pakisztáni hadsereg közölte kedden, hogy 90 százalékban elkészült azzal a biztonsági kerítéssel, amelyet az ország afganisztáni határán létesített, s a hátralévő szakaszt még a nyáron befejezi.

A kerítésre Pakisztán szerint azért van szükség, hogy véget vessenek a határ átlépésével végrehajtott fegyveres támadásoknak.

A szomszédos Afganisztánban a tálib lázadók az elmúlt hónapokban fokozták hadműveleteiket, miközben az Egyesült Államok és a NATO vezette szövetséges erők – húsz évi jelenlét után – teljesen kivonják katonáikat a háború dúlta országból.

A brit gyarmati időkben kijelölt, Durand-vonalként emlegetett 2611 kilométer hosszú határon Pakisztán 2017-ben kezdte meg a műszaki határzár létesítését, amikor a tálib harcosok több ízben támadást intéztek pakisztáni határőrsök ellen.

A hadsereg egyik tisztségviselője, Rizvan Nazír ezredes kedden a torkami átkelőhelynél külföldi újságírók egy csoportjának azt mondta, hogy még az idén elkészülnek az ország nyugati határát lezáró kerítés hátralévő tíz százalékával.

A mintegy négy méter magas, kettős kerítés mentén, amelynek két része között pengés dróttekercseket fektettek le, a hadsereg megfigyelő kamerákat is telepített, hogy ellenőrizni tudjon bármilyen határmenti mozgást.

Afganisztán soha nem ismerte el a pastu területek szívében húzódó, korábban lényegében átjárható határt, amely mindkét oldalon gyengíti Afganisztán legnagyobb etnikai csoportjának hatalmát. A két fél gyakran vádolja egymást azzal, hogy szemet hunynak az iszlám fegyveres milíciák határ menti tevékenysége felett.

Kedden pakisztáni katonákat láttak járőrözni a Pesavarhoz közel eső határtérség legveszélyesebb szakaszain, ahol pakisztáni tálibok, valamint más helyi és külföldi fegyveres csoportok is jelen vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!