hatalomátvétel

2021.08.18. 18:25

Több tálibellenes tüntetőt megöltek Dzsalálábádban

Legalább három ember meghalt és többen megsebesültek szerdán a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban egy tálibellenes tüntetésen.

Szemtanúk és egy volt rendőrségi tisztségviselő közlése szerint a tálibok tüzet nyitottak, miközben helyi lakosok leeresztették a tálibok zászlóját, és megpróbálták kitűzni az afgán nemzeti lobogót a város egyik terén.

Afganisztánban augusztus 19-én ünneplik a függetlenség napját. Videofelvételeken látszik, amint tálib harcosok a levegőbe lőnek és botokkal támadnak az összegyűltekre, hogy feloszlassák a tömeget. Egy helyi hírügynökség egyik újságírója arról számolt be, hogy a tálibok ütlegelni kezdték őt és operatőr kollégáját, miközben tudósítani akartak a felfordulásról.

Az országban egyetlen tartományban, a Kabultól északra eső Pandzsirban nem tudták átvenni eddig az uralmat a tálibok.

A tartományban gyűlt össze a hatalomból elűzött afgán kormány több tagja is, Amrulla Száleh volt első alelnök, aki kedden a Twitteren saját magát az ország legitim ügyvivő elnökének nevezte, illetve Biszmilla Mohammadi védelmi miniszter és Ahmad Maszúd, a korábban a tálibok ellen harcoló – 2001-ben meggyilkolt – Ahmad Sah Maszúd, az Északi Szövetség egykori vezetőjének a fia. Egyelőre nem világos, hogy készülnek-e arra, hogy szembeszálljanak az ország túlnyomó részét néhány nap alatt elfoglaló tálib mozgalommal. Pandzsir tartomány volt az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibokkal szemben szövetkező Északi Szövetség fellegvára.

A tálibok – hírügynökségi jelentések szerint – azon dolgoznak, hogy „inkluzív, iszlám kormányt” hozzanak létre. Tárgyalásokat folytatnak Hamid Karzai volt afgán elnökkel és Abdulla Abdulla volt külügyminiszterrel, a korábbi nemzeti megbékélési tanács vezetőjével. Karzai és Abdulla szerdán Anász Hakkánival, a tálib mozgalmon belül működő nagy hatalmú Hakkáni-hálózat egyik magas rangú tagjával tanácskozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!