ellentmondásos politikus

2021.08.15. 23:21

Visszalép a sok vitát kiváltó Bíró László a jelöltségtől

Visszalép az előválasztáson való indulástól Bíró László, aki Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókerületében mérettette volna magát – jelentette be közösségi oldalán az antiszemita, rasszista kijelentéseiről elhíresült jobbikos politikus.

Bíró azzal magyarázta döntését, hogy „tudja, van nála alkalmasabb” – írja a Magyar Nemzet.

– Ezennel hátralépek egyet azért, hogy a nemzet és Borsod kettőt léphessen előre. Visszalépek az előválasztáson való indulástól Jézsó Gábor javára. Döntésemről tájékoztattam Jakab Pétert, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét, aki azt elfogadta – közölte a jobbikos politikus.

Mint ismert, Bíró László a tavaly őszi időközi választáson indult a borsodi Szerencsen, aki néhány éve „tetűcsúszdásokról” értekezett zsidó turisták kapcsán és Budapestet „Judapestnek” nevezte. Ráadásul Hadházy Ákos és Tényi István feljelentése alapján

a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást rendelt el ellene költségvetési csalás gyanújával, miszerint munkavállalókat károsíthatott meg, visszaélve uniós támogatásokkal.

A jobbikos politikus mellett többek között Kunhalmi Ágnes, Jakab Péter és Karácsony Gergely is kampányolt tavaly. A Heisler András vezette Mazsihisz és Tamás Gáspár Miklós viszont elhatárolódott a korábbi jelölttől.

Bíró visszalépése azt is jelenti, hogy minden bizonnyal a szocialista Jézsó Gábort támogatja a Jobbik a borsodi előválasztáson, csatlakozva a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz. Ez már csak azért is érdekes, mivel az MSZP-s politikust kifejezetten Bíró ellen indult el a megméretésen július 5-én.

Nemcsak Bíró Lászlót érte a nácizmus vádja: a jobbik szegedi jelöltje, Tóth Péter is tett már korábban súlyosan rasszista kijelentéseket. A 24.hu még 2014-ben számolt be róla, hogy Tóth a saját közösségi oldalán egyebek mellett nyilvánosan követelt fajvédelmet, „bibsizett”, és a görög neonáci Arany Hajnal pártot dicsőítette. Egy újságcikkre reagálva, amely a zsidóságot állította be a világ problémájának, Tóth arról értekezett, hogy „már 1920-ban is látták a problémát”. A Tavares-jelentéssel összefüggésben azt írta a jobbikos, hogy „a bibsi portugálnak sincs jobb dolga, mint minket lehúzni”.

Tóth Péter a melegekről is gyűlölködő és gyalázkodó kijelentéseket tett korábban, 2013-ban a Pride felvonulás kapcsán úgy fogalmazott: „A végsőkig harcolunk a liberális söpredék és a genetikai hulladékok ellen.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!