Ország-világ

2021.08.26. 21:28

Vitézy Dávid: utasok százezreit érinti hátrányosan Karácsony Gergely döntése

Hibás döntésnek, súlyos közlekedéspolitikai aránytévesztésnek nevezte Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója a nagykörúti „villamosbarát” lámpaprogram módosítására irányuló főpolgármesteri intézkedést, és arra kéri Karácsony Gergelyt, hogy vonja vissza döntését.

Vitézy Dávid a közösségi oldalán reagált a főpolgármester csütörtöki bejelentésére, amely szerint a lámpabeállítástól a közút 30 százalékos kapacitásnövekedését várják.

A vezérigazgató hangsúlyozta:

a villamosbarát lámpaprogram felszámolása épp a legzöldebb közlekedési módot, a villamosközlekedést választó utasokat, naponta százezreket hoz hátrányosabb helyzetbe, ezért mind közlekedéspolitikai, mind klímavédelmi szempontból aránytévesztés.

Azt írta, a Nagykörúton a legtöbb ember villamossal jár: háromszor annyian, mint autóval, és legalább 15-ször annyian, mint biciklivel. A 4-es és a 6-os villamosokat – amelyek Európa egyik legsűrűbben közlekedő villamosai – 330-350 ezerszer használják egy átlagos munkanapon.

Emlékeztetett: 2012-ben uniós támogatással átalakította a Nagykörút forgalmi rendjét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a villamosok gyorsabbak és megbízhatóbbak lettek, nőtt a kapacitásuk. Az akkor bevezetett rendszer lényege, hogy a 120 másodpercenként járó villamosok a 60 másodperces lámpaciklusokban tudtak egyenletesen közlekedni, számukra a lámpák – a megállóban töltött időt is figyelembe véve – zöldhullámot biztosítottak.

A most ismét az autósok érdekére hivatkozással bevezetni tervezett, régi 90 másodperces ciklusban a járatkövetés másfél és 3 perc között váltakozik, így a villamosok túlzsúfolttá válnak, a járatkövetés hézagos lesz, az autókra hangolt lámpákat lekésik a villamosok

– mutatott rá Vitézy Dávid.

Hozzátette: a villamosbarát lámpaprogrammal 7 százalékkal nagyobb kapacitást tudtak biztosítani a nagykörúti villamosjáratoknak. Értékelése szerint ezzel a közúti forgalom nem szenvedett jelentős kárt, a körúti kerékpársávok autós kapacitáscsökkentő hatásához képest jelentéktelen a villamosok előnyben részesítésének hatása.

Vitézy Dávid utalt arra, néhány évvel ezelőtt is felmerült ilyen javaslat, volt is vitája erről nyilvánosan a korábbi főpolgármesterrel, de akkor a város vezetői a szakmai érveket meghallgatva végül elfogadták, hogy nem érdemes felszámolni a villamosbarát lámpaprogramot.

A vezérigazgató arra kéri Karácsony Gergelyt, hogy vonja vissza a naponta több százezer embert hátrányosan érintő intézkedését, tekintsen el a nagykörúti villamosok lelassításától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!