Illegális bevándorlás

2021.09.29. 19:25

Varsó SMS-ben próbálja visszatartani a migránsokat a határátlépéstől

Lengyelország kitart amellett, hogy nem engedi be a migránsokat, és rendkívüli állapotot hirdetett a határtérségben.

Varsó SMS-üzenetekben hívja fel a Fehéroroszországból Lengyelországba tartó migránsok figyelmét arra, hogy az országba való belépésük illegális, és felszólítja őket, hogy menjenek vissza Minszkbe.

A Fehéroroszországgal szomszédos balti országokat – európai uniós tagállamokat – felbőszítette, hogy Minszk az utóbbi hónapokban számos közel-keleti és ázsiai migránst engedett át a határon. Azzal vádolják a fehérorosz hatóságokat, hogy szándékosan alkalmazzák ezt az eszközt, megtorlásul amiatt, hogy az EU büntetőintézkedéseket rendelt el a tavaly augusztusi vitatott fehéroroszországi elnökválasztás, illetve az azt követő tüntetéseken alkalmazott hatósági leszámolás miatt.

A kialakult feszült helyzetben már legalább egy migránscsoport a lengyel-fehérorosz határon ragadt, miután Varsó nem volt hajlandó beengedni, Minszk pedig visszafogadni.

Aktivisták aggasztónak tartják a helyzetet, különösen, hogy a térségben télire kezd fordulni az időjárás.

Lengyelország kitart amellett, hogy nem engedi be a migránsokat. Rendkívüli állapotot hirdetett a határtérségben, amellyel távol tartja az újságírókat és az aktivistákat. Elemzők szerint attól lehet tartani, hogy a lengyel hatóságok ki fogják toloncolni a menedékkérőket.

„A lengyel határ le van zárva. A fehérorosz hatóságok hazudtak maguknak. Menjenek vissza Minszkbe! Ne fogadjanak el semmilyen tablettát a fehérorosz katonáktól!” – áll a Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter nevében küldött SMS-üzenetben.

A határ menti területen élő, mobiltelefonnal rendelkező valamennyi lakos megkapta az SMS-t. Az üzenetben volt egy internetes link is, amely arab, angol és orosz nyelven is elmagyarázta a helyzetet. A tablettára vonatkozó utaláshoz azonban nem fűztek magyarázatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!