Történelem

2021.10.21. 17:32

Második világháborús tömegsírra bukkantak Fehéroroszországban

Egy második világháború idejéből származó, a becslések szerint több mint 8 ezer ember földi maradványait rejtő tömegsírra bukkantak egy fehéroroszországi erdőben – jelentette be a minszki főügyészség csütörtökön.

A szakértők csontokat, ruhadarabok és cipők maradványait, valamint lőszereket találtak, ezeket most alaposan megvizsgálják.

A tömegsírt egy katonai gyakorlótér mellett fedezték fel, nem messze a fővárostól, Minszktől. Az ügyészség közlése szerint a német megszállók azon a területen gyilkoltak meg Minszk környékéről elhurcolt civileket és katonákat 1941 és 1944 között. A holttesteket annak idején ötméteres mélységben földelték el. Korabeli beszámolók szerint a most feltárt tömegsír környékén levő falvakban a helyi lakosok kiáltásokat és lövéseket hallottak, és később a területen rengeteg töltényhüvelyt találtak.

Az egykori szovjet tagköztársaság főügyészsége arra számít, hogy a környéken még legalább hét – összesen 38 ezer áldozat földi maradványait rejtő – tömegsírra bukkanhatnak.

A Szovjetunióban 27 millió ember halt meg a második világháborúban. Egyedül a mai Fehéroroszország területén a lakosság mintegy negyede vesztette életét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!