Válság

2021.10.05. 14:51

Megbukott a román kormány a parlamenti bizalmi szavazáson

Címkék#Románia

Megbukott Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Citu liberális miniszterelnök vezette kormánya kedden a parlamenti szavazáson.

Florin Citu román miniszterelnök felszólal a koalíciós kormányának megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány vitáján a kétkamarás román parlament együttes ülésén Bukarestben 2021. október 5-én. A rendszerváltás óta a mostani a 44. bizalmatlansági indítvány Romániában. A bukaresti parlament eddig öt kormányt váltott le.

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Robert Ghement

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát 281 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához legkevesebb 234 voksra volt szükség.

A kabinet bukását a miniszterelnökkel nyílt konfliktusba került, a kormányból szeptember elején kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) idézte elő, és a bizalmatlansági indítvány megszavazásával bebizonyította, hogy nélküle a Citu-kabinet maradékának nincs parlamenti támogatása. A bizalmatlansági indítványt a PSD és USR mellett a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is megszavazta. A kormánypártok képviselői és szenátorai nem szavaztak.

A bizalmatlansági indítványt előterjesztő szociáldemokraták elnöke, Marcel Ciolacu a parlamenti vita során úgy vélekedett: Florin Citu teljesen elvesztette a valóságérzékét, kilenc hónapig a PNL elnöki tisztségéért folyó küzdelemmel volt elfoglalva, de fogalma sincs, milyen problémákkal szembesülnek a választók. A PSD-elnök szerint a PNL jelöltjeként államfővé választott Klaus Iohannis és az általa támogatott Citu-kabinet tönkretették, adósságba verték, példátlan válságba sodorták Romániát, ezért a kormánynak távoznia kell.

Florin Citu parlamenti beszédében éles támadást intézett volt koalíciós partnerei ellen, akik szerinte elkényeztetett gyerekek módjára megfutamodtak a kormányzás felelőssége elől.

Citu szerint az USR – miközben hajthatatlan reformerként tetszeleg – oltásellenes, neofasiszta, antiszemita, Európa-ellenes pártokkal szövetkezik, csakhogy félreállítsa őt. Citu szerint a megdöntésére szövetkezett „új koalíció” semmilyen alternatívát nem kínál, a PNL viszont nem hátrál meg, és Romániának továbbra is a liberális értékek körül alakult kormánya lesz.

Dan Barna, az USR alelnöke szerint Citu bebizonyította, hogy képtelen a koalíciós együttműködésre, „túl nagy neki a kormányfői kalap”, és azzal vádolta Citut, hogy cinikus módon válságba sodorta az országot, csakhogy néhány szavazatot gyűjtsön a PNL-ben a párt elnökségéért folyó közdelemben. Az USR képviselője megerősítette: helyre akarják állítani – de Citu nélkül – a jobbközép kormánytöbbséget, és nem tevődik fel, hogy a PSD-vel és AUR-ral kormányozzanak.

Az RMDSZ nevében felszólaló Szabó Ödön képviselőházi frakcióvezető-helyettes is úgy értékelte: felelőtlenség a járvány tombolása közepette alternatíva nélkül kormányt buktatni.

A most egymást támadó volt kormányzati partnereket arra figyelmeztette: egy koalícióban nem erőltethetnek egymásra olyan intézkedéseket, amelyeket a másik nem tud elfogadni, mert a másik mögött is választói felhatalmazás áll, energiájukat inkább a közös célok megvalósítására kellene összpontosítaniuk. Az RMDSZ szónoka felérte a PNL-t és USR-t: tegyék félre a személyes sértődéseiket és fogjanak össze a közös kormányprogramba foglalt reformok megvalósítása érdekében.

A szavazás eredményének kihirdetése után Marcel Ciolacu leszögezte:

a PSD semmiképpen nem fog egy kisebbségi, liberális kormányt támogatni, legfeljebb egy szakértői kormány beiktatását hajlandó megszavazni, amely elvezeti az országot az előrehozott választásokig.

Ezek után Klaus Iohannis államfőnek kell egyeztetnie a pártokkal egy új kormány beiktatásáról, addig a Citu-kormány ügyvivőként vezeti az országot.

Borítókép: Florin Citu román miniszterelnök felszólal a koalíciós kormányának megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány vitáján a kétkamarás román parlament együttes ülésén Bukarestben 2021. október 5-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!