nemzetpolitika

2021.10.15. 22:02

Potápi: a magyar kormány össznemzetben gondolkodik

Magyarország kormánya össznemzetben gondolkodik, amikor döntéseket hoz – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken a Tolna megyei Tengelicen.

Potápi Árpád János a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának kétnapos, jubileumi konferenciáján hozzátette:

meg kell becsülni azt a helyzetet, amelyben most vagyunk, hiszen a magyar történelemben nem volt az elmúlt 10-12 évhez hasonló, szerencsés időszak, amely ennyi fejlődést hozott volna Magyarországon, a Kárpát-medencében vagy a diaszpórában élő magyarság számára.

„A határon túli magyar világban számunkra nem a szembenállás szítása a legfontosabb, hanem a nemzeti összetartozás megerősítése” – jelentette ki.

Azt mondta, az újságíró feladatai közé tartozik, hogy ne csak tájékoztasson, a közvéleményt befolyásolja, hanem „lehetőleg normális irányba terelje a világot”.

Közölte, nem igaz az, hogy a határon túli magyarok támogatása „kidobott pénz lenne”, mivel a határon túli gazdasági támogatások a magyar nemzetgazdaságot erősítik, és adók formájában is jelentkeznek. A kulturális támogatásokkal azokat segítik, akiknek szüleik, nagyszüleik Magyarországot védték; „az, hogy magyarokként itt élünk a Kárpát-medencében, nekik is köszönhető” – fogalmazott.

„Reméljük, hogy tovább tudjuk vinni a közös munkát, közös a felelősségünk abban, hogy a nemzeti jövője 2022-től hogyan alakul”

- mondta az államtitkár.

A 2005-ben létrehozott konvenció – 2020-ban a járványhelyzet miatt elhalasztott – 15 éves jubileumi konferenciáján Klemm József és Léphaft Pál társelnökök a szervezet éves díját Potápi Árpád Jánosnak adták át. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek azért, hogy „a magyar nyelvű és szellemiségű tájékoztatás az egész Kárpát-medencében elfogadott legyen”.

Klemm József az MTI-nek elmondta, a tengelici tanácskozásra, amelynek témája a külhoni magyar újságírás helyzete, a Mura-vidék kivételével minden határon túli régióból érkeztek magyar újságírók, akik „felvállalják azt, hogy a magyar közösség érdekét szolgálják amellett, hogy szakmailag minél magasabb szintet képviselnek”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!