Egyesült Államok

2021.10.30. 22:59

Szilágyi Péter: október 23. minden magyar számára a szabadság napja

Mint mondta, a következő évben újra meg kell vívni a szabadságharcunkat.

Október 23. minden magyar számára a szabadság napja. 65 évvel ezelőtt kivételes erővel kovácsolódott eggyé a nemzet – mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa helyi idő szerint szombaton, a Pennsylvania állambeli Barto városában tartott 1956-os megemlékezésen.

„Nekünk, magyaroknak soha sem volt magától értetődő luxus a szabadság. Keményen kellett küzdenünk és harcolnunk érte. De a szabadság iránti vágy és tenni akarás mindig összekötött minket és megsokszorozta erőinket” – fogalmazott a miniszteri biztos.

Szilágyi Péter hozzátette: a magyarság történelme során számtalanszor bizonyította, hogy nem fél szembeszállni azzal, aki a szabadságára tör, legyen szó törökről, osztrákról vagy oroszról.

A forradalom és annak megtorlása következtében közel 200 ezer ember hagyta el Magyarországot, vállalva ezzel, hogy földönfutó lesz, ebből megközelítőleg 35 ezer ember talált új otthonra az Amerikai Egyesült Államokban – tette hozzá a politikus.

„Ne felejtsünk el köszönetet mondani az itt élőknek, hogy befogadták a forradalom megtorlása elől menekülő honfitársainkat és lehetőséget adtak nekik a beilleszkedésre. Mi példát mutattunk a világnak bátorságból, az itt élők pedig emberségből” – fogalmazott Szilágyi Péter.

Mint mondta, a következő évben újra meg kell vívni a szabadságharcunkat. „A tét nagy. Újra nemet kell mondani azokra, akik '56-hoz hasonlóan vérbe fojtották a békés megemlékezést a forradalom 50. évfordulóján. Újra nemet kell mondanunk azokra, akik nyolc év kormányzás alatt a csőd szélére juttatták az országot és fojtogatni akarták egy nemzet egységét” – fogalmazott.

Akiknek 1956-ban menekülniük kellett, tudják, hogy milyen nagy érték a szabadság és „ez független attól, hogy idegen hatalmak vagy ordas eszmék kötik gúzsba egy közösség alkotó erejét” – erről beszélt a Barto városában található Magyar Tanyán rendezett megemlékezésen Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya. „Napjainkban nem fegyverekkel hódítanak meg népeket, de a téveszmék és torz ideák is el tudnak pusztítani nemzeteket, társadalmakat” – tette hozzá.

Mátrai Márta köszönetet mondott a „távolba szakadt” honfitársaknak, akik figyelnek Magyarországra, a megmaradásért folytatott küzdelemre. „Megértik a szándékainkat és talán segítenek is nekünk abban, hogy a régi haza a maga kulturális örökségével még több generációnak is megbecsült otthona maradhasson” – tette hozzá.

Az Országgyűlés háznagya külön köszönetet mondott azoknak, akik – mint fogalmazott – az új hazájuk megbecsült polgárként vetik latba befolyásukat és tehetségüket az óhaza érdekében. „Akik vállalják, hogy a gyakorta mainstream véleménnyel szembe menve kiálljanak Magyarország mellett, akik rávilágítanak a politikai korrektség káros egyoldalúságára és gondolati cenzúrájára, hiszen így épp az a tolerancia hiányzik a liberális oldalon, amelynek hiányát gyakran felróják hazánknak”.

Mátrai Márta és Szilágyi Péter pénteken több amerikai városban is találkozón vett részt a helyi magyar közösségekkel, a magyar szervezetek és az egyházak vezetőivel. New Yorkban pedig halálának 110. évfordulójára emlékezve megkoszorúzták a makói születésű, sokak által az amerikai újságírás „atyjának” tartott Pulitzer József sírját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!