Illegális bevándorlás

2021.12.10. 22:39

Latin-amerikai embercsempész és -kereskedő hálózatot számolt fel az Interpol

A művelet révén arra is fény derült, hogy az emberkereskedelemnek egyre több gyermek esik áldozatul.

Többszáz fős latin-amerikai embercsempész és -kereskedő hálózatot számolt fel hatalmas összehangolt akció keretében az Interpol nemzetközi rendőrségi szervezet - jelentette pénteken az AFP francia hírügynökség.

A hálózat 216 tagját tartóztatták le a november 29-e és december 3-a között végrehajtott, Türkiz nevű műveletben, és ennek keretében azonosítottak mintegy tízezer illegális migránst is 61 országból. A 34 ország rendőrségét megmozgató nemzetközi akciót Mexikóból koordinálták.

A letartóztatott bűnözői csoportok közül jelentésében az Interpol több konkrét példát is felsorolt. Salvadorban például 14, feltételezett embercsempészt vettek őrizetbe, ők fejenként 8-12 ezer dollárért csempésztek migránsokat az Egyesült Államokba. Egy másik, 16 tagú, venezuelai bűnbandát Ecuadorban tartóztattak le, tagjai haiti migránsokat csempésztek kolumbiai fegyveres csoport segítségével. A brazil rendőrség egy bűnözői csoport öt tagját fogta el. Ők haiti migránsoknak segítettek eljutni Bolíviába.

Az akció keretében lefoglaltak csaknem 200 ezer biankó útlevelet Mexikóban, Chilében pedig a bolíviai határ közelében rátaláltak egy venezuelai férfi holttestére, és ennek révén felfedeztek egy emberkereskedő-útvonalat a két ország között.

A művelet révén arra is fény derült, hogy az emberkereskedelemnek egyre több gyermek esik áldozatul.  Gyakran szexrabszolgának adják el őket.

Az Interpol jelentése szerint Bogotában is felszámoltak bűnszervezetet, az úgynevezett "Angol Házat", amely gyerekek szexuális kizsákmányolásával foglalkozott. A banda egyebek között Venezuelában "toborzott" gyerekeket, és Kolumbián keresztül Ecuadorba vitte őket.

"Közös munkánkkal bűnözői struktúrákat számoltunk fel, fontos jövedelmi forrásokat szüntettünk meg, és mindenekelőtt ártatlan áldozatoknak segítettünk" - fogalmazott a nagyszabású nemzetközi akcióról készült jelentésben Jürgen Stock, az Interpol főtitkára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában