Védelempolitika

2022.01.31. 14:36

Magyarország elkötelezett a NATO iránt

Magyarország elkötelezett az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) iránt – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter hétfőn Budapesten, miután fogadta Ben Wallace brit védelmi minisztert.

A közös sajtótájékoztatón a magyar tárcavezető azt mondta, hogy a haderőfejlesztési programnak köszönhetően a honvédség erős. 

Benkő Tibor hatékonynak nevezte a megbeszélést. Megköszönte kollégájának, hogy 

Afganisztánból azért tudtunk kimenekíteni 540 embert, mert az Egyesült Királyság katonái rugalmasan kezelték a helyzetet. 

Sok ember életét lehetett így megmenteni – jelentette ki. A magyar miniszter azért is köszönetet mondott, amiért kollégája elismerte, hogy Magyarország erős hadsereggel és kiváló NATO-képességekkel rendelkezik. 

Egyformán látják az Európában kialakult biztonsági helyzetet, ugyanúgy értékelik az orosz-ukrán konfliktust – közölte Benkő Tibor. Hangsúlyozta azt is, hogy a Nyugat-Balkán biztonsága kiemelt fontosságú Magyarországnak.

A magyar miniszter lényegesnek nevezte, hogy a jövőben még tovább tudják erősíteni a katonai kapcsolatokat az Egyesült Királysággal. Felidézte: 2019-ben megállapodást kötöttek, amely alapján közös kiképzések folynak. Benkő Tibor úgy fogalmazott: kell, hogy legyen folytatása a mostani villámlátogatásnak, mert sok kérdés áll a két ország előtt.

Ben Wallace azt hangoztatta, hogy Közép-Európa nem csupán az Egyesült Királyságnak fontos, de a NATO-nak is. Ha az orosz agresszió invázióba fordulna át Ukrajnában, akkor Magyarország is nagy károkat szenvedne: növekednének az energia- és az élelmiszerárak, a gazdasági nehézségeken túl pedig migrációs nyomás is fenyegetne – jelentette ki a brit miniszter. Arról egyeztettek, hogyan tudnák enyhíteni az orosz-ukrán konfliktust – tette hozzá, megjegyezve: el kell kerülni a legrosszabbat. A koronavírus-járvány elleni harc közepette különösen nagy gond lenne az ellentét kiéleződése – mutatott rá.

A brit miniszter úgy vélekedett, hogy a magyar hadsereg erős és szakszerű, kiváló vezetéssel.

Ő is azt hangoztatta, hogy nagyon fontos a Nyugat-Balkán stabilitása.

Arra a kérdésre válaszolva, nem elhibázott döntés-e, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a mostani helyzetben megy tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Benkő Tibor azt közölte, hogy egyeztetni mindig időszerű. Az első helyre a NATO is a párbeszédet teszi, nem pedig az elrettentést, a fegyveres küzdelmet. A tárgyalás tehát nem elvetendő, éppen ellenkezőleg, szükséges – hangoztatta, hozzáfűzve: teljesen természetes, hogy egy miniszterelnök felelős országa biztonságáért.

Ugyanerre a kérdésre válaszolva Ben Wallace azt mondta: 

nem gondolja, hogy bármikor hiba lenne egyeztetni Vlagyimir Putyinnal. 

Senki sem akarja, hogy égbe szökjenek az árak, valamint migrációs hullámok induljanak meg. Orbán Viktor oroszországi látogatása jó alkalom ezen üzenetek közvetítésére – vélekedett a brit miniszter.

Egy másik kérdésre felelve Benkő Tibor azt hangoztatta: a magyar hadsereg 2017 óta sokat fejlődött, képességei olyanok, hogy meg tudja oldani az orosz-ukrán konfliktus nyomán felmerülő feladatokat.

Jelenleg tehát nem szükséges más országok fegyveres erőit Magyarországra telepíteni 

– szögezte le.

Egy újságírói felvetésre Ben Wallace hangsúlyozta, hogy ők a NATO-nak ajánlottak fel katonákat, nem pedig egy adott országnak. Az észak-atlanti szervezetnek kell eldöntenie, hogy mihez kezd a brit egységekkel, hová és mikor telepíti azokat – mondta.

Borítókép: 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában