Abszurd ötletek

2022.02.10. 12:27

Afrikai egészségügyet és Indiába küldött magyar betegeket szeretne Márki-Zay (videók)

Az elmúlt hónapokban Márki-Zay Péter sorra tette a szürreális megjegyzéseket az egészségüggyel kapcsolatban. Kiderült, hogy tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat, a 2010 előtti baloldali kormányok gyakorlatához hasonlóan megint fizetőssé tenné az egészségügyi szolgáltatásokat, magánkézbe adná a kórházakat és a rendelőintézeteket. Eközben olyan nevetséges megjegyzéseket is tesz, miszerint a fizetős egészségügyben fűszoknyás lányok szolgálnának fel mojitót, illetve hogy a szemműtéteket Indiában kellene elvégezni.

Az elmúlt hetekben Márki-Zay Péter, Gyurcsány jelöltje napi rendszerességgel beszélt az egészségügyről, egyre nagyobb képtelenségeket – írja az Origo. Nézzük a részleteket!

 

Márki-Zay azt akarja, hogy pénzért versenyezzenek az egészségügyben

...én meg vagyok győződve róla, hogy ezen az állapoton, ami ma van, ezen csak egy drasztikus magánosítás segíthet

mondta korábban Márki-Zay Péter baloldali listavezető egészségügyi terveiről. Az egy másik kérdés, hogy természetesen nem a biztosítást kell magánosítani. Azt mondta, egybiztosítós rendszert akarna ugyan, de

a szolgáltatók azok igenis legyenek magánszolgáltatók, versenyezzenek egymással, gazdálkodjanak felelősen

– mondta Márki-Zay.

Fűszoknyás lányok és az afrikai egészségügy mint példa

 

Márki Zay arról is beszélt, hogy szerinte az egészségügy üzlet.

Őszintén szólva én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet. Mert ahol nem üzlet, ott tönkrementek – mondta, és Afrikát hozta fel példának. 

Afrikában találták azt, hogy azok a rendszerek, ahol ingyenes egészségügy volt, ott borzasztó rossz állapotok voltak, haltak meg az emberek, és a többi

– tette hozzá. Szerinte ahol fizetős egészségügyet vezettek be, ott viszont jól működött.

Gyurcsány jelöltje arról is beszélt, hogy

ha kell, akkor fűszoknyás lányok mojitót szolgálnak föl, hogyha ezt valakinek fedezi a biztosítása vagy a pénztárcája.

Márki-Zay Péter Monoron pedig elmondta:

néhány évvel ezelőtt azt mondtam, magánosítanám a kórházakat,

ezzel a baloldali politikus megerősítette, hogy privatizálná a kórházakat.

Nem ördögtől való gondolat, bár tudom, hogy a kórházi napidíj és a vizitdíj a népszavazás óta tabu. Mint ahogy bármiféle piacosítás. Nagy hiba

mondta a baloldal miniszterelnök-jelöltje 2020 őszén a Gellért Szállóban elhangzott beszédében. A baloldali politikus azért a két eszközért – kórházi napidíj és vizitdíj – lelkesedik, amelyet végül a Fidesz által kezdeményezett népszavazás nyomán volt kénytelen eltörölni a Gyurcsány-kormány 2008-ban.

„Emlékeznek még arra, amikor a Gyurcsány-kormány megbuktatásában az egyik jelentős lépés a Fidesz részéről, az egy (...) adózási kérdésben kiírt népszavazás volt, amit az akkori Alkotmánybíróság (AB) átengedett egészen furcsa és meglepő módon. Ugye, ilyet kultúrországokban nem lehet” – fogalmazott korábban Gyurcsány jelöltje.

Igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében

– jelentette ki Márki-Zay tavaly ősszel, megdöbbentő mondatát többen is szemlézték (például itt és itt). A baloldal miniszterelnök-jelöltje ezt annak kapcsán mondta, hogy támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, így kormányra kerülve számos vidéki településen építené le az egészségügyi ellátórendszer különböző elemeit.

 

Végül pedig azt is megtudhattuk a baloldali jelölttől:

És vannak olyan speciális kezelések, amit önök nem akarják, hogy Makóra vigyék önöket. Az amerikaiak a szemműtétek bizonyos fajtájára, amit a zöld hályognak hasonlóan nagyon ritka szembetegségek, inkább az amerikai biztosító is azt mondja, hogy inkább menjen el, adok egy repülőjegyet, menjen el Indiába

minderről Márki-Zay Péter baloldali listavezető beszélt még 2021. december 15-én egy fórumon. Szerinte Indiában népbetegség, az ottani orvosok naponta csinálnak százas sávban ilyen műtéteket, nagy rutinjuk van, profin megcsinálják, olcsón.

Az amerikaiak nem láttak ilyen betegséget évtizedek óta. Most, ha ott kezd el babrálni a szikével valakinek a szemébe azért, hogy hát most én nem emlékszem, tíz éve nem csináltam ilyet, de megpróbáljuk. 

Inkább menjen Indiába olyanhoz, ahol sokszor csinálja – tette hozzá. – Önöknek, hogyha egy profi, speciális beavatkozásra van szüksége, oda kell menjenek, ahol azok az emberek és feltételek adottak, akik ezt meg tudják csinálni a legjobb módon. Én azt gondolom például, ha már szemészetet mondtam, a legtöbb szemészeti beavatkozás az nem egy sürgősségi beavatkozás, menjenek oda, ahol a profik vannak, emeljék el, menjen oda, ahol MRI van – mondta Márki-Zay.

Márki-Zay csak arról nem beszélt, hogy az Egyesült Államokban nincs általános egészségbiztosítás, több mint 10 millió embernek semmilyen biztosítása nincs. Ha pedig bármiért Indiába küld a nyereségorientált magánbiztosító egy beteget, az nem azért van, mert ott jobb az ellátás, hanem azért, mert sokkal kevesebbe kerül a cégnek.

Másrészt azt sem említette, hogy

Indiában a glaukóma (a zöld hályog) nem valami természeti adottság miatt népbetegség, hanem éppen az elégtelen orvosi ellátás miatt. A betegek 90 százaléka nem jut időben orvosi kezeléshez. Márki-Zay ezt tekinti követendő példának.

 

Gyurcsányi úton Márki-Zay

 

Mári-Zay tehát Gyurcsányék egészségügyi politikáját folytatná. Emlékezetes:

A Gyurcsány-féle megszorítócsomag részeként számos kórházat szüntettek meg az országban,

köztük az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet. Gyurcsányék emellett több kórházban számolták fel az aktív ellátást, és úgynevezett elfekvőket alakítottak ki. Az aktív kórházi ágyak számát a baloldali vezetés összesen 16 ezerrel csökkentette. A 2010 előtti baloldali kormányok alatt összesen több mint 650 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből. A közvetlen betegellátásból megközelítőleg 250 milliárd forintot, az Egészségbiztosítási Alapból pedig majdnem 400 milliárd forintot vettek el.

Borítóképünkön Márki-Zay Péter. Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában