Megtette

2022.02.07. 21:42

New York Post: Soros beavatkozott az albániai választásokba

Rövid időn belül kristálytisztává vált, hogy a civil társadalom monasztikus modelljét kívánja megteremteni.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Soros György tőzsdespekuláns érdekeit érvényesítve avatkozott be az albán választásokba – írta a New York Post alapján a Magyar Nemzet. 

A jobboldali amerikai napilap felidézi: a tavaly hivatalba lépett demokrata párti Blinken egyik első tette külügyminiszterként az volt, hogy kitiltotta az Egyesült Államokból az albániai ellenzék egyik vezéralakját, a kommunistaellenes Sali Berishát. Albánia egykori elnöke (1992–97) és miniszterelnöke (2005–13) Soros György és az általa alapított Nyílt Társadalom Alapítványok heves bírálója. Blinken arra hivatkozva tiltotta meg Berishának, feleségének és gyermekeinek az Egyesült Államokba való beutazást, hogy „korrupt tettei aláásták a demokráciát Albániában”.

– Soha életemben nem vádoltak meg korrupcióval. Éppen az ellenkezője igaz. Nagyon szorosan együttműködtem az amerikai kormányzattal a korrupció elleni küzdelem terén – közölte a New York Posttal Berisha, aki az idősebb és az ifjabb George Bush korábbi republikánus elnökökkel is jó viszonyt ápolt. 

Mint mondta, Blinken nem mutatott be bizonyítékokat, amelyek bűnösségét igazolnák.

Úgy véli, a történtek mögött Soros György és szervezetei állnak, melyek igazságügyi és választási „reformért” lobbiznak Albániában, ennek érdekében a 2013 óta hatalmon lévő Edi Rama szocialista miniszterelnököt támogatják. Berisha azt is elmondta, szerinte Blinken bosszúból cselekedett, amiért ő – mármint Berisha – felszólította a nagyobb kormányokat, hogy vizsgálják meg Soros regionális politikában betöltött szerepét, és Sorost nyilvánítsák persona non gratának.

– Személy szerint sose volt problémám Soros Györggyel. Az a probléma, hogy először segített Albániának civil társadalmat létrehozni, amiért hálás vagyok neki, de rövid időn belül kristálytisztává vált, hogy a civil társadalom monasztikus modelljét kívánja megteremteni.

A Soros-csoport diktált minden feltételt. Egy olyan igazságügyi rendszerünk van, amely teljesen a kormány irányítása alatt áll. Az igazságügyi szervek vezetői jelenleg egykori kommunista ügyészek

 – panaszolta el Berisha, aki korábban úgy fogalmazott: Soros egyszerűen bürokratikus menedéket teremtett a volt kommunista diktatúra híveinek. Berisha becsületsértés miatt pert indított Blinken ellen egy párizsi bíróságon.

A külügyminisztert amerikai ellenfelei is bírálják – olvasható a New York Post cikkében. Lee Zeldin republikánus párti kongresszusi képviselő is követelte: Blinken mutassa be azokat a bizonyítékokat, amelyek Berisha bűnösségére vonatkoznak. Zeldin is hangsúlyozta: Berisha vehemens bírálója Sorosnak, miközben Antony Blinken édesapját, Donaldot – az egykori budapesti nagykövetet (1994–97) – számos szál fűzi a magyar származású amerikai tőzsdespekulánshoz. Donald Blinken és felesége, Vera többször is adományt juttattak a Nyílt Társadalom Alapítványok részére – írta korábban a Tűzfalcsoport.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában