A baloldal egyik kampányüzenete, hogy Orbán Viktor elfáradt

2022.02.12. 18:43

„Tettre kész, ereje teljében lévő államférfit láthattunk”

A baloldal egyik kampányüzenete az, hogy a miniszterelnök elfáradt, ennek nyomait sem lehetett észlelni az évértékelő beszéde alapján – értékelte a hallottakat Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet elemzője szerint Orbán Viktor világos vízióval rendelkezik, tudja azt is, hogy mit akar és hogy mit nem, ellentétben a baloldallal. Horn Gábor szerint mindössze a sikerek felsorolása zajlott. A Republikon Intézet vezetője úgy látta, hogy a miniszterelnök szokatlanul sokat foglalkozott politikai ellenfeleivel.

– A miniszterelnök ismét megmutatta, hogy nem négyéves parlamenti ciklusokban gondolkodik, hanem évtizedekben. Évtizedekben látja, évtizedekben igyekszik meghatározni Magyarország helyzetét és Magyarország helyét Közép-Európában – kommentálta a Magyar Nemzetnek a miniszterelnök évértékelő beszédét Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet elemzője kiemelte, hogy

intellektuálisan és a gyakorlati cselekvés szintjén is egy tettre kész, bátor, ereje teljében lévő államférfit láthattunk, ami azért fontos, mert úgy tűnik, hogy a baloldal egyik kampányüzenete az, hogy Orbán Viktor elfáradt, nos, ennek nyomát sem lehetett érzékelni.

Nagy Ervin szerint óhatatlanul adja magát az, hogy összehasonlítjuk Gyurcsány Ferenc tegnapi és Orbán Viktor mai beszédét. – A baloldal csak azt tudja, hogy mit nem akar, de azt nem tudja, mit akar. Tudja, hogy nem akarja az Orbán-kormányt, de azt nem tudja, hogy ha hatalomra kerülne, mit akarna tenni az országgal – vonta le a tanulságot a DK elnökének beszéde alapján az elemző.

– Ezzel szemben a jobboldal és Orbán Viktor tudja azt is, hogy mit akar és mit nem akar

– világított rá Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet szakértője rámutatott, Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy folytatják azt a gazdasági és kulturális terjeszkedést, amiről most már kijelenthetjük, hogy nemcsak egy rendszer sajátja, hanem egy történelemben lábnyomot hagyó korszak. – Magyar modellről van szó, amely a határon túli magyarokkal együvé tartozást, a családok támogatását, a munkaalapú társadalmat, a patrióta gazdaságot és a magyar kultúrát tartja megvédendőnek és építendőnek – sorolta fel a jobboldal vezetőjének beszédében elhangzottak alapján Nagy Ervin.

Szerinte Orbán Viktor szavai jellemzően nemcsak Magyarországon, hanem a nemzetközi színtéren is érvényes és legitim vitákat szoktak kiváltani.

– Fontosnak tartom azt a kijelentését, ami a kultúrák békés európai együttéléséről szólt: mi nem szeretnénk, hogy Magyarország belügyeibe, kultúrájába bármelyik birodalom is beleszóljon, és mi sem akarunk beleszólni más országok, nemzetek életébe

– idézte vissza Nagy Ervin a beszéd egyik sarokpontját. Az elemző úgy véli, az Orbán Viktor által körülírt tolerancia lehet az EU együttműködésének és együtt maradásának reménye, ha ez nincs meg, akkor Európa széteshet.

 

Horn: Az eddigi sikerek felsorolását hallhattuk

– Többet vártam a beszédtől, nem éreztem az igazi erőt benne, a saját közönsége előtt persze nagy sikert aratott – ezt már a Republikon Intézet vezetője nyilatkozta a Magyar Nemzetnek. Horn Gábor szerint mindössze az eddigi sikerek felsorolását hajtotta végre a miniszterelnök, aki nem okozott nagy meglepetéseket.

A Republikon Intézet vezetője kiemelte, hogy az évértékelőben mindössze egy konkrét ígéretet tett a miniszterelnök, ami arra vonatkozott, hogy

meghosszabbítják a benzinárstopot,

amely intézkedés szerinte a kommunista, szocialista korszakokat idézi.

Horn Gábor szerint a választások előtt ötven nappal a kormányzó párt vezető politikusát hallhattuk, aki egyetlenegy önkritikus elemet nem mondott. Az elemző szerint nem esett szó a járványkezelés kudarcáról, a magas halálozásról. Mint fogalmazott, „az Európai Unió harmadik legmagasabb inflációjáról azt hallottuk, hogy ezt a problémát a magyar kormány sikeresen megoldotta”, holott ezt szerinte nem így érzik a magyar emberek. – Ez a kommunikáció érthető abból a szempontból, hogy választások előtt vagyunk, de Magyarország nehéz helyzetben van – vélekedett Horn Gábor. Hozzátette: bár az egészségügyről a miniszterelnök azt mondta, jól teljesített, szerinte romokban hever.

A liberális elemző azt is megemlítette, hogy oktatásügyről nem volt szó, pedig a tanárok az elmúlt hetekben sztrájkoltak (ez egyébként a bíróság jogerős ítélete szerint jogszabályellenes volt – a szerk.).

Horn Gábor rávilágított, hogy ezúttal a miniszterelnök sokat foglalkozott az ellenfeleivel, ami szerinte szokatlan.

– Szembetűnő volt, hogy nem ejtette ki Márki-Zay nevét, ez így megalázó és földbe tipró szöveg – vélekedett.

A Republikon Intézet vezetője szerint bár Bajnai nevét sokszor mondta Orbán, ő nem részese a hazai politikának. – Nagyon sokszor hallottuk Gyurcsány nevét, és tovább folyik a baloldalizás, ami egyszerűen nem igaz, a magyar ellenzék széles körű nemzeti összefogás – állította Horn Gábor.

Szerinte az egyetlen progresszív elem a közös európai hadsereg említése volt a miniszterelnök beszédében, amiről azt mondta, hogy nem sikerült előmozdítania az ügyet. Horn Gábor ezzel együtt úgy látja, hogy Orbán úgy beszél az unióról, mintha annak Magyarország nem lenne része.

Az elemző szerint a beszéd vége felé a miniszterelnök „nagyon belelendült, és elkezdett sorosozni”. Ezzel szerinte az a probléma, hogy a 91 éves Soros György nem rendelkezik nagy befolyással, szinte nem is politikai tényező, emellett pedig a migráció sem a világpolitika meghatározó témája.

Borítókép: Orbán Viktor (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában