Ukrán válság

2022.03.07. 20:13

Benkő Tibor: meg kell találni a békés megoldást

Közös szándéknyilatkozatot írt alá Benkő Tibor honvédelmi miniszter és olasz kollégája, Lorenzo Guerini. A két politikus tanácskozásának egyik fő témája az orosz–ukrán háború volt. Mindkét politikus elítélte az orosz támadást, és hangsúlyozták, hogy meg kell találni a békés megoldást a konfliktus rendezésére, emellett pedig megfontoltan és nyugodtan kell viselkedni a jelen helyzetben.

– Ilyen rövid idő alatt több témát is megvitattunk, ami azt bizonyítja, hogy kiválóak a kapcsolataink – közölte Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki egy haderőfejlesztési nyilatkozatot írt alá Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszterrel. Benkő kiemelte: a fő témájuk Oroszország Ukrajna elleni háborúja volt.

Magyarország – csakúgy, mint Olaszország – mélységesen elítéli az orosz agressziót. A háború egész Európára, valamint az emberek biztonságára is kihat. Magyarország úgy gondolkodik, hogy körültekintően, megfontoltan, előrelátóan és nyugodtan kell viselkedni. Teljes mértékben egyetértettünk, abban hogy meg kell találni a békés megoldást

– hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor továbbá elmondta, a magyar honvédség egyik fő feladata, hogy gondoskodjon a menekültekről, a másik pedig az elrettentés egységének a megteremtése.

A meglévő együttműködést meg kell erősítenünk, a szándéknyilatkozat pedig lehetőséget ad arra, hogy – Magyarország képességeit felmutatva – együttműködjünk egy ilyen háborús helyzetben. Emellett fontos, hogy folytatni tudjuk a közös fellépést a békefenntartói feladatokban, mert számunkra ez jelenti a béke garanciáját.

– húzta alá Benkő.

– Amellett, hogy az orosz–ukrán háború időszakát éljük – amiben követjük a szövetség egységét, legyen az a NATO vagy az Európai Unió –, gondolnunk kell a jövőre és folytatnunk kell azt az együttműködést, amit már korábban megkezdtünk és megadja az elrettentés egységét – folytatta Benkő. Végül a magyar honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a magyar hadiipar megteremtése is, és örül annak, hogy ezen a területen is lehetséges az együttműködés. – Ez a szándéknyilatkozat biztosítja a további együttműködést, a kiképzés, a felkészítés, valamint az oktatás folytatását – tette hozzá a magyar politikus.

– A mai nap nagyon fontos lehetőség volt arra, hogy megbeszéljünk számos kérdést egy olyan nehéz pillanatban, aminek az egész nemzetközi közösséggel szembe kell néznie – rögzítette Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszter a sajtótájékoztatón. Hozzátette: a két ország közötti védelmi kapcsolatok kiválóak, és egy olyan kritikus helyzetben, mint amilyen a mostani, fontos, hogy az együttműködés tovább erősödjön.

Lorenzo Guerini továbbá megköszönte Magyarország erőfeszítéseit, hogy biztosítja az Ukrajnából menekülők megfelelő fogadását és ellátását.

Borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j) fogadja Lorenzo Guerini olasz védelmi minisztert a Hősök terén 2022. március 7-én (Illyés Tibor/MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában