Üres ígéretek

2022.03.31. 06:55

Nem hisznek Márki-Zay Péternek a belügyi dolgozók

Már az új kormány nevében írt alá megállapodást a belügyi szakszervezeteket tömörítő érdekegyeztető tanáccsal Márki-Zay Péter.

Noha az országgyűlési választások csak e hét vasárnap lesznek, és a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az emberek többsége a Fidesz–KDNP-t támogatja, Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje már az új kormány nevében írt alá megállapodást a Belügyi Érdekegyeztető Tanács szakszervezeteivel. Márki-Zay Péter történelmi jelentőségű megállapodásként mutatta be a munkavállalói képviseletekkel közös dokumentumot. 

Az érdekegyeztető tanács tagjai egyebek mellett a rendvédelmi dolgozókat, a tűzoltókat és a büntetés-végrehajtásban dolgozókat tömörítő érdekegyeztető fórum.

A Magyar Nemzet információi szerint ugyanakkor több ágazati szakszervezet és sok munkavállaló felháborítónak tartja, hogy a belügyi dolgozók nevében írta alá a tanács munkavállalói oldala a dokumentumot. 

A tiltakozók szerint elfogadhatatlan, hogy Márki-Zay Péter a leendő kormány nevében tesz felelőtlen ígéreteket a munkavállalóknak, azt a látszatot keltve, hogy a belügyi dolgozók közösen álltak volna be a baloldal mögé.

Kampányfogásnak nevezték a Magyar Nemzet által megkérdezett érdekképviseleti vezetők, hogy Márki-Zay Péter történelmi megállapodásként tálalta a dokumentumot, mivel – ahogy a szövegből világosan kiderül – mindössze egy szándéknyilatkozatról van szó. Ebben csak arra tesz ígéretet a baloldal kormányfőjelöltje, ha kormányra kerülnének, az érdekképviseletek javasla­tait is figyelembe vennék a törvényalkotás során. 

Jogilag tehát nem kérhetők számon a baloldal ígéretei, mivel egyrészt a dokumentumban nem rögzítettek konkrét vállalásokat, másrészt noha az érdekegyeztető tanács munkavállalói oldalának nevében írták alá, ehhez nem volt meg az összes szakszervezet hozzájárulása.

A rendvédelmi szervek szociális, egzisztenciális, egészségügyi helyzetének javítását célzó javaslatokkal egyetértenek ugyan a Magyar Nemzetnek nyilatkozó érdekképviseleti tisztségviselők, de végrehajtásukat egyértelműen csak kampányfogásnak tartják. 

Példaként említették a korkedvezményes nyugdíj újbóli bevezetését, amely felelőtlen ígéret úgy, hogy sok más ágazathoz hasonlóan létszámhiány van a belügyi területeken is. Új szolgálati törvényt csak kétharmados többséggel fogadhat el az Országgyűlés.

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala Kocsis Mátétól, a Fidesz frakcióvezetőjétől is személyes találkozót kért még március elején. Kocsis Máté válaszában ugyanakkor kiemelte, csak a vasárnapi voksolást követően tartja időszerűnek az ágazat jövőjére vonatkozó egyeztetéseket.

Borítókép: Márki-Zay Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában