Összefogás

2022.03.04. 14:58

Szentkirályi Alexandra: a kormány azon dolgozik, hogy mindenki megkapja a megfelelő segítséget (videó)

Az egész ország megmozdult, a rendvédelmi szervektől és az állami vállalatoktól kezdve a karitatív szervezeteken, az önkormányzatokon és az önkénteseken át mindenki igyekszik kivenni a részét a feladatokból - mondta a kormányszóvivő.

A kormány a kezdetektől folyamatosan azon dolgozik, hogy minden, az orosz-ukrán háború elől menekülő megkapja a megfelelő segítséget - közölte a kormányszóvivő pénteken a Facebook-oldalán.

Bejegyzésében azt írta, az egész ország megmozdult, a rendvédelmi szervektől és az állami vállalatoktól kezdve a karitatív szervezeteken, az önkormányzatokon és az önkénteseken át mindenki igyekszik kivenni a részét a feladatokból.

 

A kormány 24 órában működővé tette a magyar-ukrán határátkelőhelyeket a menekültek gördülékeny átjutásáért, azonnali segítségpontokat hozott létre Beregsuránynál, Tiszabecsnél, Záhonynál, Barabásnál és Lónyán, az ukrajnai menekültek megsegítésének még hatékonyabbá, a kormányzati szereplők és a jelentősebb karitatív szervezetek munkájának még összehangoltabbá és szervezettebbé tételéért létrehozta a Humanitárius Tanácsot, továbbá külön munkacsoportot hozott létre, amely segíti a menekültek munkába állását - sorolta.

Hozzátette, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácson keresztül koordinálják a segélyek, adományok gyűjtését és humanitárius segélyszállítmányok kiszállítását, a magyar segélyszervezetek munkáját. 1,3 milliárd forint támogatást is biztosítanak a nagy segélyszervezeteknek a Hungary Helps Programon keresztül, az összeg pedig tovább növelhető.

A kormányszóvivő ismertette, hogy a határátkelőhelyeken a menekültek beléptetését a rendőrség végzi, a rendőrök ott vannak a gyűjtőpontokon, pályaudvarokon és a segítségpontokon is, a katasztrófavédelem pedig megszervezte az arra igényt tartók elszállásolását és a szállásra eljutását.

Amennyiben az ide érkezők menekült státuszra jelentkeznek, a menedékkérelmeket az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság munkatársai a gyűjtőpontokon és valamennyi ügyfélszolgálaton - minden nagyvárosban - átveszik a kérelmezőktől. A területileg érintett kormányablakok folyamatosan nyitva tartanak, valamint a kormányhivatalok közreműködnek a tolmácsok és az egészségügyi ellátók biztosításában - tudatta.

Hozzátette: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal koronavírus-gyorstesztet, orvosi és FFP2 maszkokat, valamint vizsgálókesztyűket szállított a segítségpontokra.



A kormányszóvivő közölte, hogy az állami vállalatok is kiveszik a részüket a feladatokból: a MÁV bevezette a szolidaritási jegyet, amellyel ingyen utazhatnak az Ukrajnából menekülők és már emelt számban, 4 óránként különvonatok is közlekednek Záhony és Budapest között. A Volánbusz az ukrán-magyar határ mentén négy helyszínen és a budapesti vasúti fejpályaudvarokon biztosít autóbuszokat az Ukrajnából érkező menekültek elszállítására.

Elindult a Híd Kárpátaljáért összefogás is a 1357-es nemzeti segélyvonalon, valamint az erre a célra fenntartott 11711711-22222222-es számlaszámon.

Hatszázmillió forint értékben küldenek élelmiszert, gyermekápolási és higiéniai termékeket Kárpátaljára, továbbá 30 tonna élelmiszert, 100 ezer liter üzemanyagot, és elindult egy 140 millió forintos szállítmány egészségügyi eszközökkel is - olvasható Szentkirályi Alexandra bejegyzésében.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában