Ukrán válság

2022.04.28. 07:03

Kijevben lebontották az ukrán-orosz barátság emlékművét, robbantottak Kijevben

64. napja tart a nyílt háború Ukrajna és Oroszország között.

Legalább három sérültje van a kijevi támadásoknak

Legalább három sérültje van a csütörtök esti kijevi robbantásoknak. A két rakéta közül az egyik egy lakóépületet talált el Vitalij Klicsko polgármester szerint, ahonnan három embert kórházba szállítottak. A másik rakéta egy meg nem nevezett létesítménybe csapódott be a lakóépület mellett - írja a BBC.

Ukrán fegyver- és üzemanyagraktárak megsemmisítéséről számolt be az orosz hadsereg

Hat ukrán fegyver- és üzemanyagraktárat semmisített meg az orosz légierő rakétacsapásokkal - közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtök délutáni hadijelentést ismertetve.

Mint mondta, az orosz csapatok összesen 76 ukrán katonai létesítményre mértek csapást 320 fős veszteséget okozva az ellenfélnek. Hozzátette: harmincöt ukrán harci járművet és egy Tocska-U kilövőállást is megsemmisítettek.

Konasenkov szerint az ukrán fegyveres erők ezzel a háború kezdete óta 142 repülőgépet, 111 helikoptert, 621 drónt, 277 légvédelmi rakétarendszert, 2629 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 302 rakéta-sorozatvetőt, 1154 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2445 különleges katonai járművet veszítettek.

Zelenszkij szerint Ukrajna most az ENSZ alapokmányát is védi

Az ukrán elnök António Guterres ENSZ-főtitkárral találkozott csütörtökön, az eseményt követő sajtótájékoztatón az Interfax-Ukrajina hírügynökség szerint Zelenszkij kiemelte: fontos, hogy a főtitkár személyesen látta a Kijev melletti Bucsában és Borogyankában az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűnök következményeit.

Az államfő megköszönte Guterresnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott keddi megbeszélésén megvitatta mariupoli civilek és sebesültek kimenekítésének kérdését. Kijelentette: Ukrajna számít az ENSZ segítségére a Mariupolban ukrán ellenőrzés alatt lévő Azovsztal acélipari üzem blokádjának megszüntetésében is, és az ottrekedt ukrán katonák és civilek élve kijuthatnak a területről.  

ZELENSZKIJ, Volodimir; PUTYIN, Vlagyimir; GUTERRES, António
Kijev, 2022. április 28. Antonió Guterres ENSZ-fõtitkár (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog közös sajtóértekezletükön, Kijevben 2022. április 28-án. Guterres elõzõ nap érkezett Ukrajnába, miután Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akit arra kért, hogy az ENSZ-szel együttmûködve tegye lehetõvé a civilek evakuálását a bombázott területekrõl Kelet- és Dél-Ukrajnában. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Forrás: Szerhij Dolzsenko / MTI/EPA

Zelenszkij az ENSZ-főtitkárral folytatott találkozóján azt követelte, hogy állítsák le az ukrán állampolgárok erőszakos áttelepítését Oroszországba. Fontosnak nevezte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága el tudjon jutni az ukrán állampolgárokhoz, és biztosítsa hazatérésüket.

Az elnök felszólított továbbá az ukrán élelmiszer-export számára nélkülözhetetlen kikötők blokádjának feloldására is, rámutatva arra, hogy a bolygón 400 millió ember függ az ukrán élelmiszerektől.  

Az oroszok robbantottak Kijev belvárosában

Két robbanást hallottak Kijev belvárosában csütörtök kora este - írja a The Guardian a Reutersre hivatkozva. A hírt a Kyiv Independent is megerősítette.

A városi tanács a Telegramon később közölte: az oroszok állnak a kijevi Sevcsenkivszkij negyedben történt csütörtök esti két robbanás mögött. A hatóságok már a helyszínen vannak, de egyelőre nem közöltek információt sérültekről és áldozatokról - írja a BBC.

 

Fogolycsere keretében 45 ukrán állampolgár tért haza Oroszországból

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint fogolycsere keretében 12 ukrán civil és 33 katona térhetetett haza Oroszországból - írja a The Guardian.

 

Egy brit állampolgár meghalt, egy eltűnt Ukrajnában

A brit külügyminisztérium közölte, hogy egy brit állampolgár meghalt, egy pedig eltűnt Ukrajnában. Azt nem közölték, hogy harcban estek el, vagy tűntek el - írja a BBC.

 

Podoljak: Ukrajna orosz katonai célpontokat fog támadni

Ukrajna bármilyen módon megvédi magát az orosz katonai agresszió ellen, beleértve az Oroszországi Föderáció raktárai és bázisai elleni csapásokat is - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a Moszkvával tárgyaló ukrán békeküldöttség tagja csütörtökön a Twitteren.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a tisztségviselő értésre adta, hogy a világ elismeri Ukrajnának a jogát erre, és utalt Antony Blinken amerikai külügyminiszter ezzel kapcsolatban tett kijelentésére. "Ukrajnának magának kell eldöntenie, hogy csapást mér-e orosz katonai célpontokra - mondta Blinken. Oroszország megtámadta Ukrajnát és civileket gyilkol. Ukrajna bármilyen módon megvédi magát, beleértve az orosz bérgyilkosok raktárai és bázisai elleni csapásokat is. A világ elismeri a jogunkat erre" - fogalmazott Podoljak.

PODOLJAK, Mihajlo; PUTYIN, Vlagyimir
Isztambul, 2022. március 29. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, az ukrán küldöttség tagja (j) újságírók kérdéseire válaszol tolmács (k) segítségével az orosz-ukrán béketárgyalások újabb fordulóját követõen Isztambulban 2022. március 29-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Emrah Gürel
Forrás: Emrah Gürel

 

Szakértők szerint nem veszélyes a sugárzás mértéke Csernobilnál

A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség szakértői ma megvizsgálták a csernobili atomerőművet. Megállapították, hogy ugyan kis mértékben nőtt a radioaktív sugárzás mértéke az egykori atomerőmű közelében, de ez nem jelent veszélyt az emberekre és a környezetre - írja a Sky News.

Csernobil, 2022. április 26. A csernobili atomerõmû acélszarkofággal lefedett 4-es reaktorblokkja az észak-ukrajnai Csernobilban 2022. április 26-án, az atomerõmû katasztrófájának 36. évfordulóján. Az atomerõmû 4-es reaktorblokkjában 1986. április 26-án történt detonáció a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete volt. A katasztrófa következtében 300 ezer embert kellett kitelepíteni, több tízezren szenvedtek egészségkárosodást. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Forrás: Szerhij Dolzsenko

 

Frontvonal

Popaszna, 2022. április 27. Ukrán csapatok rakétákat lõnek ki a kelet-ukrajnai Popasznajában 2022. április 26-án. MTI/EPA
Forrás: -

 

Gátat robbantott egy falu, hogy Kijevet mentse - videó

A Kijevtől északra lévő Demidiv lakosai önként felrobbantották a településhez közeli gátat és elárasztották a saját falujukat, hogy megállítsák az orosz előrenyomulást.

A lakók csak nemrég térhettek vissza a településre, de állítólag cseppet sem bánják az áradás következményeit.

 

Lebontották az ukrán-orosz barátság emlékművét

Eltávolították Kijev központjából az orosz és az ukrán nép barátságát ábrázoló szovjet emlékművet. A 8 méter magas bronzszobor két munkást ábrázolt, akik egy talapzaton állva közösen tartják a szovjet barátság érdemrendet. 

A szobor elbontását egy körülbelül 100 fős csoport ünnepelte a Sky News szerint.

Súlyos figyelmeztetés jött Oroszországtól

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a Nyugat próbára teszi az oroszok türelmét azzal, hogy Oroszország területére nyúló támadásra biztatja az ukrajnai vezetést. Azt is mondta, hogy Volodimir Zelenszkij a nyugat bábja, és a Nyugat viselkedése próba teszi Oroszország türelmét.

Hozzátette azok a nyugati tanácsadók sem lesznek biztonságban a jövőben, akik Ukrajnába látogatnak.

Egyetlen országnak sem tanácsoljuk, hogy ujjat húzzon velünk – nyomatékosította mondanivalóját.

Egymásra mutogatnak az ukránok és az oroszok

Maria Zakharova állítja, még mindig nem kaptak választ az ukránoktól, pedig már korábban benyújtották nekik az esetleges békemegállapodásról szóló javaslataikat – idézte őt a Guardian.

A Kreml többször is állította, hogy írásos javaslatot nyújtott be, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy nem látott és nem is hallott erről a dokumentumról.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki korábban az ukránokat a békefolyamat elhúzásával vádolta, a múlt héten azt mondta, hogy a háború befejezésére irányuló diplomáciai erőfeszítések elakadtak.

Az oroszok megsemmisítettek egy Ukrajnának szánt fegyverszállítmányt

Az orosz fegyveres erők állításuk szerint megsemmisítettek egy jelentős, külföldről származó, Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányt – számolt be a Híradó.hu a német Focus online kiadására hivatkozva, ahol videót is publikáltak a történtekről. A védelmi minisztérium szerdai közlése szerint a hangárokat – amelyekben nagy mennyiségű, az AEÁ-ból és Európából érkezett külföldi fegyver és lőszer volt – megsemmisítették.

A német lap kiemeli, hogy a jelentést nem tudták független forrásból ellenőrizni. 

Oroszország: Herszonra támadtak az ukrán katonák

Oroszország azt állítja, elhárítottak egy támadást, amelyet az ukrán hadsereg indított szerda éjjel az orosz kézre került, dél-ukrajnai Herszon város lakónegyedei ellen – jelentette ki Igor Konashenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint a csapás célpontjai az Usakov sugárút melletti lakónegyedek voltak, ahol számos szociális intézmény található. A RIA Novosztyi szerda éjjel azt írta, hogy az ukránok Tocska-U és Uragan rakéták bevetésével támadták a herszoni tévéközpontot, de az orosz tévécsatornák adását átjátszó toronyban látható sérülés nem keletkezett.

A tábornok szerint emellett lelőttek egy olyan ukrán Tocska-U rakétát is, amelynek célpontja a Harkov megyei Izjum egyik kórháza volt, amelyben egy orosz orvosi különítmény állomásozik.

Sürgős javításokra lenne szükség a zaporizzsjai erőműnél

Az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzet „nem fenntartható”, és veszélyes lehet – figyelmeztetett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója. Ez a létesítmény Európa legnagyobb atomerőműve.

A főigazgató szerint a szervezet egyelőre hiába próbált hozzáférni az atomerőműhöz, pedig az állomáson javításra van szükség. Hozzátette, továbbra is nyomást gyakorolnak az orosz kormányra, hogy bejussanak az erőműbe – írja a Sky News.

Katonai célpontokat semmisítettek meg az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy az éjszaka folyamán négy rakétacsapást mértek ukrán katonai célpontokra, megsemmisítve két rakéta- és lőszerraktárat a kelet-ukrajnai Barvinkove és Ivanivka települések közelében.

A Telegramon azt írják, hogy az orosz légvédelem egy ukrán Szu-24-es repülőgépet is lelőtt Luhanszk közelében.

A BBC hozzátette, az állításokat egyelőre nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Kijev lebombázott részein járt az ENSZ-főtitkár

António Guterres keddi oroszországi látogatása után – ahol többek között Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott, hogy a civilek biztonságos evakuálását kérje a bombázott területekről – Ukrajnába utazott.

Első útja az ukrajnai Borogyankába, Kijev egyik külvárosába vezetett, ahol a romos házak előtt elmondta:

Elképzelem a családomat egy ilyen házban (...), látom az unokáimat, amint pánikszerűen rohangálnak. A háború a 21. században abszurditás, a 21. században semmilyen háború nem fogadható el.

A világszervezet vezetője ezután a főváros egy másik peremvárosába, Bucsába utazott, ahol az ukránok háborús bűnökkel vádolják Moszkvát. Ott nyilatkozva felszólította Oroszországot, hogy működjön együtt a Nemzetközi Büntetőbírósággal a városban történtek kivizsgálásában.
– Ezt a borzalmas helyszínt látva azt is látom, mennyire fontos, hogy teljes körű vizsgálatot folytassanak le, és kiderítsék, kik felelősek érte – mondta Guterres.

A főtitkár – aki délután Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik – szerda este érkezett Ukrajnába.

Szélhámosok csalnak ki pénzt Kárpátalján

Az utóbbi időben megszaporodtak a csalások Kárpátalján: eddig a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetőjének állítólagos megbízásából ismeretlenek hívogatták a helyieket, és meghatározott pénzösszegek átutalását kérték, mindezt a katonaság támogatására.

Ezúttal viszont egy új csalási módszert eszeltek ki: pénzt kezdtek kicsikarni az emberektől az Ukrajnán belül maradt menekülteknek – írja a Kárpáti Igaz Szó. A csalók egy újságírót is megtaláltak már, ő mondta el, hogy a hívók azt állították: ő már korábban jelezte, hogy adakozni szeretne, és alá is írt egy dokumentumot. Az újságíró viszont nem dőlt be, és azt mondta, hogy feljelentést tesz, ha nem hagyják abba.

Vízvezetékeket és áramszolgáltatókat bombáztak Luhanszkban

7000 luhanszki háztartás maradt közműszolgáltatások nélkül, valamint akadozik a gáz- és a vízellátás is Szeverodonyeckben, miután találat ért egy alállomást. Jelenleg 39 településen nincs áram: 26 településen egyáltalán nem, 13 településen pedig csak részben elérhető a szolgáltatás – tudatta Luhanszk megye kormányzója.

Rubizhne, Popasnaja, részben Liszicsanszk és Novodruzsk lakói vízellátás nélkül maradtak. 

A szerda éjszakát is sokan töltötték a BOK-ban

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton szerdán 312 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak, az éjszakát 95 ember töltötte a létesítményben – tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala.

Légiriadó Lembergben

Lvov (Lviv) kormányzója a Twitteren azt írja, légiriadó volt a régióban, a légvédelem azonban megsemmisítette a délkeleti irányból érkező rakétát.

Már nincs kapcsolata az ukrán félnek a mariupoli Azovstal gyárral

Jurij Ryzsenkov, a mariupoli Azovstal vas- és acélgyárat birtokló Metinvest vezérigazgatója azt mondta, már régóta nem hallottak az orosz erők által ostrom alá vett üzem alkalmazottairól. 

– Sajnos nem tudjuk, hány alkalmazottunk van még az üzemben. Valószínűleg mostanra elfogyott az étel és a víz is, amelyet korábban az óvóhelyre bekészítettek. Az oroszok a háború kezdete óta nem engedték, hogy az emberek biztonságban elhagyják az üzemet, hiába hirdették meg a humanitárius folyosókat – idézte őt a Guardian.

Mint mondta, már régen nem tudják felvenni a kapcsolatot az acélgyárral, de addig napi szinten tartották a kapcsolatot, amíg a dolgozók műholdas telefonjai működtek. Néhányuknak saját felelősségére sikerült kijutnia az üzemből.

A Planet Labs PBC amerikai vállalat által közreadott, április 24-én készült műholdkép a mariupoli Azovsztal Acélművek orosz támadásokban megrongálódott épületeiről Fotó: MTI/AP/PLANET LABS PBC/PLANET LABS PBC

 

Kisajátíthatják a herszoni terményeket?

Az oroszországi krasznojarszki törvényhozás honlapja alapján azt írja az ukrán sajtó, hogy a megszállt Herszon régióban kisajátítják a gazdák többlettermését, mert sok mezőgazdasági cég vonult ki az orosz piacról, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztéshez szükséges energia is egyre drágább – írja a Guardian.

 

Megsemmisítettek két orosz lőszerraktárat

Három ellenséges orosz támadást vertek vissza, valamint megsemmisítettek két lőszerraktárt – állítják az ukrán fegyveres erők. Az orosz hadsereg Nyikolajev irányába próbált előrenyomulni.

Tévétornyokat ért rakétatámadás Herszonban

A dél-ukrajnai Herszonban rakétatámadások miatt szerda este megsemmisült egy tévétorony, amely orosz televíziós csatornákat sugárzott a környéken – írja orosz és ukrán hírügynökségekre hivatkozva a Fox News.

Egy orosz hírügynökség állítása szerint a támadás az ukrán erők északnyugati területéről érkezett.

Oroszország továbbra is fenyegetést jelent a tengeren

A legfrissebb brit hírszerzés szerint az orosz fekete-tengeri flotta továbbra is fenyegetést jelent a part menti ukrán célpontokra. Még annak ellenére is jelentős az orosz tengeri erő, hogy a Moszkva cirkáló néhány hete elsüllyedt. A brit hírszerzés szerint legalább 20 orosz hajó járja a Fekete-tengert.

„A Boszporusz továbbra is zárva van minden nem török hadihajó előtt, ezért Oroszország nem tudja mással pótolni a Moszkvát” – közölte a brit védelmi minisztérium.

 

Több mint 12 ezer menekült érkezett Magyarországra szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 5707 fő lépett be Magyarországra, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 6523 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A rendőrség 779 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Tegnap 558 ember, köztük 194 gyerek érkezett Budapestre vonattal - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Brit külügyminiszter: az orosz haderőnek Ukrajna egész területéről távoznia kell

A brit külügyminiszter szerint a nemzetközi közösségnek el kell érnie, hogy az orosz haderő Ukrajna egész területéről kiszoruljon. Egy szerda este rendezett politikai fórumon szólalt fel 

Liz Truss, kijelentette: az ukrajnai háború „mindenki háborúja”, mivel Ukrajna győzelme mindenki számára stratégiai fontosságú.

Hozzátette: fel kell futtatni a nehézfegyverek, a harckocsik, a harci repülőgépek gyártását, és el kell érni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök sehol ne találjon finanszírozási forrást az ukrajnai háborúhoz.

Liz Truss szerint ennek egyik módja az, hogy a Nyugat egyszer és mindenkorra leállítja a nyersolaj és a földgáz importját Oroszországból.

TRUSS, LizLondon, 2022. április 28.
Liz Truss brit külügyminiszter beszédet mond a londoni City polgármesteri rezidenciáján, a Mansion House-ban rendezett politikai fórumon 2022. április 27-én. Truss szerint a nemzetközi közösségnek el kell érnie, hogy az orosz haderõ Ukrajna egész területérõl kiszoruljon.
MTI/EPA/Andy Rain
Liz Truss brit külügyminiszter a politikai fórumon
Forrás: Andy Rain / MTI/EPA

 

Kormányzó: fél óra alatt ötven akna zúdult Szumira

Aknavetőgránátokkal lőtték Szumi területét csütörtök reggel – írta a Kyev Independent a régió kormányzójára hivatkozva. Dmitro Zsivitszkij közlése szerint fél óra alatt ötven bombatalálat érte a régiót. Az áldozatok számát nem közölte.

 

Katonai delfinekkel védi szevasztopoli bázisát Oroszország?

Műholdas felvételek alapján az amerikai haditengerészeti intézet arra jutott, hogy Oroszország katonai delfineket telepített a szevasztopoli kikötőbe, hogy megvédje a Fekete-tengeri bázisát – írta a The Guardian. 

Az intézet szerint a delfineket még februárban, az invázió kezdetén vitték a bázisra. Az elemzés szerint az orosz kikötő kívül esik az ukrán rakéták hatótávolságán, de sebezhetőbb egy víz alatti támadással szemben – a delfinekkel vélhetően ezt akarják megakadályozni.

Fotó: Origo/USNI
Foó: Origo/USNI

 

Gépen az Ukrajnának szánt amerikai fegyverszállítmány

Az ígért 155 mm-es howitzer ágyúknak több mint a fele megérkezett Ukrajnába – írta a Nexta John Kirby Pentagon-szóvivő bejelentése alapján. Kirby kitért arra is, hogy a héten befejezték 50 ukrán katona kiképzésének alapszakaszát.

 

Moszkvai látogatás után csütörtökön Kijevbe érkezik az ENSZ-főtitkár

Vlagyimir Putyin után Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal ma az ENSZ-főtitkára. António Guterres a Twitteren azt írta, a humanitárius támogatás és a civilek kimentése ügyében dolgoznak tovább.

Minél hamarabb véget ér ez a háború, annál jobb – Ukrajnának, Oroszországnak és az egész világnak.

Nyolc lelövést jelentett az ukrán légierő

Az ukrán légierő csütörtök reggeli jelentése szerint az elmúlt 24 órában nyolc orosz légi célpontot semmisítettek meg, ezek között egy repülőgép, egy rakéta és hat drón van.

Borítókép: facebook / ukraine ua

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában