Választott az ország

2022.04.05. 06:04

Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz–KDNP vidéken

Ahhoz képest, hogy a baloldal előzetesen abban reménykedhetett, hogy vidéken húsz vagy akár harminc körzetben is megszerzi az egyéni mandátumot, totális vereséget szenvedett. A szivárványkoalíció összesen két vidéki körzetben tudott nyerni, de a Baranya 1-es választókerületé­ben induló Mellár Tamás még nem tekinthető győztesnek, hiszen mindössze 255 vokssal vezet Kővári Jánossal szemben. A Fidesz–KDNP minden vidéki billegő körzetet elvitt.

Minden előzetes várakozást felülírva, elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi országgyűlési választáson vidéken a Fidesz.

 A voksolás előtti utolsó, április elsejei becslésében a Taktikaiszavazás.hu oldal azt vetítette előre, hogy a vidéki körzetek közül kettőben – Baranya megye 1-es és Csongrád-Csanád megye 1-es körzetében – a baloldal legalább tizenöt százalékkal vezet, és végül kiderült, hogy a szivárványkoalíció csak ebben a két választókerületben tudott versenyben maradni. Szabó Sándor Szegeden így is ötven százalék alatt maradt, de legalább nyert, míg Pécsett Mellár Tamás egyelőre nem tekinthető még hivatalos győztesnek sem, mert a külképviseletekről beérkező voksokkal akár meg is fordulhat a 255 szavazatnyi különbség - írja a Magyar Nemzet.

Nyolc olyan választókerület volt vidéken, ahol a Taktikaiszavazás.hu oldal legalább 7,5 százalékosra becsülte a baloldali jelölt előnyét, ezeken a helyeken viszont a Fidesz–KDNP-s aspiráns egytől egyig nyert. Így hódították el a kormánypártok Miskolc mindkét körzetét, továbbá Baranya megye 2-es, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1-es, illetve a szigetszentmiklósi, a dunakeszi, a dunaújvárosi és az érdi választókerületet is.

Ha összevetjük az előzetes becsléseket, akkor ezekben a körzetekben a legnagyobb győzelmet Csöbör Katalin aratta a miskolci 1-es körzetben, aki az elvi 9,54 százalékos hátrányát a nem végleges eredmény szerint 6,61 százalékos előnyre fordította. Kimagaslóan szerepelt a dunaújvárosi és a szigetszentmiklósi körzetben induló két Fidesz–KDNP-s jelölt, Mészáros Lajos és Bóna Zoltán is.

A voksolás előtt úgy becsülték, hogy vidéken kilenc olyan választókerület van, ahol a baloldal kis különbséggel vezet, ezekben azonban szintén mindenütt nyert a Fidesz–KDNP, több körzetben nagy fölénnyel. Itt a legnagyobb fordítást a szentendrei körzetben induló Vitályos Eszter hajtotta végre, aki a 0,91 százalékos elvi hátrányát 16,53 százalékos előnyre tudta fordítani a baloldali Buzinkay Györggyel szemben. Szintén valóságos csodát tett Gelencsér Attila a kaposvári és Kállai Mária a szolnoki körzetben: ők is több mint 15 százalékkal múlták felül az előzetesen becsült eredményüket.

A Taktikaiszavazás.hu oldal előrejelzése szerint tizenöt olyan vidéki körzet is volt, ahol a Fidesz–KDNP jelöltje kis különbséggel vezetett. A baloldal abban reménykedhetett, hogy ha ezeket, illetve ezek egy részét meg tudja szerezni, akkor sikerülhet legyőzni vagy legalább megszorítani a kormánypártokat. Ehhez képest ezeket a körzeteket a nemzeti oldal simán elhódította, akad olyan választókerület, ahol a győzelemhez jelentős fölény is párosult. 

Közülük a legjobban Tiba István, a hajdúböszörményi körzet Fidesz–KDNP-s jelöltje szerepelt: ő az elvi 7,3 százalékos előnyét megsemmisítő fölényre hizlalta. A politikus 58,96 százalékos eredményt ért el, miközben riválisa, a baloldali Hegedüs Péter alig ért el harminc százalékot. Az inkább jobboldali billegőnek gondolt körzetek közül a kazincbarcikaiban is szinte csodát tett Demeter Zoltán, aki a minimális, 3,06-os százalékos előnyéből masszív, 21,54 százalékos különbséget alakított ki a baloldali Üveges Gáborral szemben.

Jobboldali billegő körzetnek számított a tapolcai is, ahol a Fidesz–KDNP színeiben Navracsics Tibor indult, és simán győzött. A politikus a Facebook-oldalán köszönte meg a választók támogatását. „Nehéz szavakkal leírni, hogy mi történt a vasárnap esti eredmény­várón. Mindenkinek nagyon hálás vagyok, aki kivette a részét a munkából és segített lehetővé tenni ezt a rendkívüli eredményt! Minden erőmmel azon leszek, hogy érdemesnek bizonyuljak erre a kivételes választói felhatalmazásra, és azoknak is tudjak bizonyítani, akik tegnap nem rám voksoltak” – emelte ki a politikus.

Ami pedig az abszolút vidéki csúcsot illeti, azt a csornai központú körzet Fidesz–KDNP-s jelöltje, Gyopáros Alpár szállította. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csaknem 72 százalékos eredményt ért el, miközben a baloldali jelöltnek, Kovácsné Varga Ildikónak meg kellett elégednie a voksok 20,81 százalékával.
Megalázó vereség Csaknem 13 százalékos különbségű, megalázó vereséget szenvedett Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a hódmezővásárhelyi központú körzetben a vasárnapi választáson. A nem hivatalos végeredmény szerint Hódmezővásárhely polgármestere alig 21 ezer voksot kapott, miközben Lázár János (Fidesz–KDNP) egykori Miniszterelnökséget vezető miniszter több mint 28 ezret. A választáson győztes fideszes politikus mindenkinek megköszönte a támogatást, és úgy fogalmazott: óriási túlerővel szemben kellett helytállniuk 2022-ben a választási kampányban, de a munka nem volt hiábavaló, mert elnyerték a választók bizalmát.

Borítókép: Lázár János, a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőjelöltje sajtótájékoztatót tart Hódmezővásárhelyen, a Fidesz irodában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában