Milánó

2022.04.22. 19:24

Giorgia Meloni a kormányprogramja bemutatásakor az Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatait hangsúlyozta

A jobboldali politikus Milánóban bemutatta pártja április 29. és május 1. között zajló konferenciáját, amely az FdI kormányprogramját hivatott bemutatni.

Kiválónak nevezte az Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatait Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, aki a 2023-as választásokra készülve pénteken Milánóban elindította pártja választási kampányát. 

Meloni kijelentette: a magyar miniszterelnökkel változatlanul kiváló a kapcsolata. Mint fogalmazott, "annál is inkább, mivel olyan európai pártcsalád elnöke vagyok, melynek jelentős kelet-európai tagsága van".   

Giorgia Meloni arra utalt ezzel, hogy 2020 szeptemberétől az Európai Konzervatívok és Reformisták Szövetsége (ECR) pártcsalád vezetője, melynek többek között a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), valamint a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) is a tagja. A háború kirobbanása óta Ukrajna mellett kiálló Giorgia Meloni hozzátette, hogy "más érzékenységgel" közelíti meg a konfliktust, de "figyelembe veszi" a magyarok nagy többsége által újraválasztott Orbán Viktor álláspontját is. Giorgia Meloni így reagált az olasz sajtó megjegyzéseire, melyek arra hívták fel a figyelmet, hogy római látogatásán a héten Orbán Viktor csak Matteo Salvinivel, a szintén jobboldali Liga elnökével találkozott, és az FdI elnökével ez alkalommal nem. "Találkozás és együttműködés még nagyon sok lesz (..) ez nem verseny a jobboldali pártok között, ahogyan a sajtó látja, a külpolitika ennél sokkal komolyabb és összetettebb" - jegyezte meg Meloni.         

A jobboldali politikus Milánóban bemutatta pártja április 29. és május 1. között zajló konferenciáját, amely az FdI kormányprogramját hivatott bemutatni. A jelenleg ellenzékben politizáló párt, amely a felmérések szerint vezet a támogatottságban, ezzel indítja meg kampányát a jövő tavasszal esedékes parlamenti választásokra készülve. 

"Az a célunk, hogy kormányra kerüljünk" - jelentette ki Giorgia Meloni. Kifejtette, a konferenciával a párt bizonyítani kívánja, hogy politikai programja van, megfelelő vezetői csapattal rendelkezik, amely képes kormányzati szerepet vállalni, és a párt a civil élet képviselői számára is vonzó erőt képviselhet. "Válsághelyzetben nem kísérletező politikára van szükség, bűvészmutatványokra, jelszavakra. Akkor sikeres a politika, ha vízióval bír, realista, és helyt tud állni" - fejtette ki Meloni.   

Megjegyezte, hogy az FdI-t sem kerülte el a "szélsőséges" jelző, amelyet a fősodratúnak mondott világnézet "ragaszt rád megkülönböztetésként, amikor veszélyesnek tart". Hozzátette: "én ezt a saját bőrömön tapasztaltam". Elemzők szerint a párt választása nem véletlenül esett Milánóra: az FdI a Liga hagyományosan észak-olaszországi szavazóbázisát kívánja megszólítani. Giorgia Meloni elismerte, hogy a január 29-i államfőválasztás óta nem beszélt a Ligát vezető Matteo Salvinivel, de hangsúlyozta, hogy az olasz jobbközép egységén dolgozik. 

A Liga külpolitikai felelőse, Lorenzo Fontana úgy vélte, a jobbközép csakis egységben nyerheti meg a belpolitikai és az európai kihívásokat. 

Az olasz sajtóban megjelent kommentárok szerint az FdI és a Liga között szoros verseny zajlik a júniusi helyhatósági választások előtt. Az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország! szövetsége azonban együtt indul a jelenlegi felmérések szerint nekik kedvező 2023-as parlamenti választásokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában