Jelentkeznek tagjelöltnek

2022.04.18. 13:50

Kijev már ki is töltötte az uniós tagsághoz szükséges kérdőívet

A háborúban álló országnak erre mindössze kilenc napra volt szüksége.

Azt mondhatom, hogy az ukrán fél teljesítette a rá eső feladatát a dokumentummal kapcsolatban

− fogalmazott vasárnap este Igor Zsovka, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője – írja a Magyar Nemzet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke még április 8-án nyújtotta át a kérdőívet Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, aki akkor ígéretet tett arra, hogy egy héten belül válaszolnak az uniós szerv minden kérdésére. A bizottságnak most egy ajánlást kell kiadnia arról, hogy Ukrajna megfelel-e a csatlakozási kritériumoknak. 

Zsovka elmondta: bíznak benne, hogy az ajánlás pozitív hangvételű lesz, ebben az esetben pedig már csak az EU-tagállamokon múlik, hogy Kijev mikor csatlakozhat az unióhoz. 

Az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője arról is beszámolt, hogy júniusra már tagjelölti státust kaphat a háborúban álló ország, erről az Európai Tanács következő gyűlésén, június 23–24-én dönthetnek a tagállamok vezetői. Az optimista ukrán nyilatkozatokkal szemben azonban Hollandia már ki is jelentette, hogy nem támogatja Ukrajna gyorsított eljárással való felvételét, mivel az precedenst teremt a többi csatlakozni vágyó ország számára.

Amennyiben elnyerné a tagjelölt státust, úgy Kijev Belgrád nyomába lépne, abban az értelemben, hogy az unió tagja lehetne, azonban a NATO-ból kimaradna. Kérdéses ugyanakkor az is, hogy a felvételükre hosszú éveket váró nyugat-balkáni országok − például Albánia, Észak-Macedónia − hogyan fogadják Ukrajna gyorsított csatlakozási folyamatát.

Borítókép: Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő  Kijevben 2022. április 8-án / EU Bizottság / Anadolu Agency via AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában