Ukrán válság

2022.04.07. 17:36

Putyin szóvivője: belátható időn belül lehetséges a háború befejezése (videó)

Hetedik hetébe lépett a háború: 43. napja tartanak az ukrajnai orosz hadműveletek.

 

Az oroszok fő erőfeszítései Mariupol elfoglalására összpontosulnak

Az ukrán vezérkar csütörtök délutáni helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz erők folytatják offenzívájukat, elsősorban a keleti országrészben Donyeck és Szeverodonyeck, valamint Harkov irányában, továbbá a déli országrészben. A jelentés szerint

az orosz hadsereg fő erőfeszítései Mariupol város elfoglalására összpontosulnak,

 támadásokat hajtanak végre Izjum környékén, és megpróbálják áttörni a védelmet Donyeck irányában. Harkivot változatlanul körbezárva tartják legfeljebb öt zászlóalj-harccsoporttal, a várost rakéta-sorozatvetőkkel, aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel lövik.

Az orosz erők Izjumot továbbra is megszállva tartják, és próbálják folytatni az offenzívát Szlovjanszk és Barvinkove irányában.

A vezérkar szerint Zaporizzsja megyében az orosz erők által megszállt településeken megtiltották a férfiaknak, hogy ukrán ellenőrzés alatti területre távozzanak, miközben a régióban fokozódik az élelmiszerhiány is.

A mariupoli harcok orosz nézőpontból (a nyugalom megzavarására alkalmas felvételek):

Putyin szóvivője: komoly veszteségeket szenvedett az orosz hadsereg

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője szerint nagyon sok hamis információ terjed világszerte az Ukrajnában folyó orosz hadműveletekről. Dmitrij Peszkov a Sky News brit hírtelevíziónak adott csütörtöki interjúban mindenekelőtt a Kijevhez közeli Bucsa település civil lakossága elleni atrocitásokról szóló beszámolókat nevezte álhíreknek, elismerte ugyanakkor, hogy az orosz hadsereg komoly veszteségeket szenvedett a háború kezdete óta.

Peszkov – aki az interjúban végig a hivatalos orosz szóhasználatban szereplő „különleges hadműveletnek” nevezte a háborút – kijelentette: lehetséges a fegyveres konfliktus belátható időn belüli befejezése.

– Reméljük, hogy a következő napokban ez a hadművelet eléri a kitűzött célokat, vagy az orosz és az ukrán küldöttségek közötti tárgyalásokon sikerül véget vetni (a harci cselekményeknek) – fogalmazott.

Dmitrij Peszkov
Forrás: Sergey Guneev / Szputnyik/AFP

Peszkov határozott igennel válaszolt arra kérdésre, hogy a háborút tárgyalásos úton le lehet-e zárni, hozzátéve: ez erőteljesen függ attól is, hogy az ukrán fél milyen mértékben hajlandó teljesíteni az orosz feltételeket.

 

Oroszország azonnali hatállyal lemond tagságáról az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában

– Felhatalmazásom van a következő bejelentést tenni: az Oroszországi Föderáció döntést hozott arról, hogy idő előtt, 2022. április 7-i hatállyal lemond tagságáról az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában – mondta Gennagyij Kuzmin, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese a világszervezet közgyűlésének szavazását követően, amelyen határozatot fogadtak el Oroszország tagságának felfüggesztéséről az Ukrajnát megtámadó orosz katonai csapatok által elkövetett emberi jogi visszaélésekről, valamint az emberi jogok jelentős és szisztematikus megsértéséről szóló jelentések miatt.

Kuzmin illegálisnak és politikailag motiváltnak nevezte a szavazáson elfogadott döntést, amely szerinte egy szuverén – független bel- és külpolitikát folytató – ENSZ-tagállam demonstratív megbüntetését szolgálja.

 

Stoltenberg: a NATO megerősíti támogatását Ukrajnának

A NATO fenntartja és a megerősíti Ukrajnának nyújtott támogatását rövid- és hosszú távon egyaránt, hogy Kijev meg tudja védeni magát az orosz agresszióval szemben - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben csütörtökön, a tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását követően.

Sajtótájékoztatóján Stoltenberg közölte,

a NATO a humanitárius segítségen felül kibertámadás, illetve vegyi és biológiai fenyegetések elleni védekezéshez biztosít eszközöket Ukrajna számára.

Tájékoztatása szerint a tagállamok külügyminiszterei egyértettek abban, hogy a NATO új stratégiai koncepciójának foglalkoznia kell a szövetség és Oroszország jövőbeli kapcsolatával, valamint abban, hogy „további nyomást kell helyezni Oroszországra, hogy felhagyjon az értelmetlen háborúval”.

 

Oroszországba menekült a családjával Balakliia polgármestere

Oroszországba menekült a családjával van Sztolbovij, Balakliia polgármestere – írja a The Kyev Independent.

Oleh Synehubov, Harkov régió kormányzója azt mondta, hogy a polgármester ellen nyomozás folyik. Korábban az orosz erőkkel való együttműködéssel vádolta Sztolbovijt.

 

Lukasenka: Minszket nem szabad kihagyni a béketárgyalásokból

Minszket nem szabad kihagyni az ukrajnai konfliktus lezárását célzó tárgyalásokból – szögezte le Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön. Hozzátette: a napokban megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

– Nem lehet Fehéroroszország háta mögött külön egyezményeket kötni

– idézte az elnököt a Belta állami hírügynökség. 

– Miután belerángattatok minket ebbe – főként a nyugati országok –, természetesen Fehéroroszország álláspontját is meg kell hallgatni ezeken a tárgyalásokon – tette hozzá.

Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter egyenesen azt követelte, hogy Lukasenkának is biztosítsanak helyet a végső tárgyaláson.

Lukasenka hangsúlyozta, hogy bár a fehérorosz erők nem vettek részt az ukrajnai háborúban, tisztességtelen módon „az agresszor bűntársának” nevezték Minszket. Ráadásul a Nyugat szankciókkal sújtotta az országot.

Az ukrajnai invázióban Fehéroroszország stratégiai támogatást nyújt Oroszországnak, és lehetővé teszi, hogy az orosz csapatok áthaladjanak területén.

– Nincs szükségünk erre a háborúra – idézte Lukasenkát a Belta.

– Mert a két szláv nép közötti konfliktus eredményeként mi szenvedhetünk a legtöbbet – tette hozzá.

Lukasenka csütörtökön azt is elmondta: 

Minszk kénytelen volt végrehajtani egy különleges műveletet, hogy kamionsofőrjei hazatérhessenek Ukrajnából.

A helyzet odáig fajult, hogy ezek a gazemberek elkezdték foglyul ejteni az odaát tartózkodó embereinket, elsősorban sofőröket 

– idézte az elnököt a Belta hírügynökség.

– Figyelmeztettem az ukránokat, hogy kénytelenek leszünk műveletet végrehajtani kiszabadításuk érdekében – folytatta. Elmondta, hogy ez meg is történt, és mindenkit kiszabadítottak.

Borítókép: Kiégett autók roncsai egy részben leomlott hídon a Kijev közelében lévő Irpinyben 2022. április 6-án / MTI / EPA / Oleh Petraszjuk

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában