Ukrán válság

2022.04.12. 06:45

Ismeretlen eredetű mérgező anyagot vetettek be az orosz erők Mariupolban

Címkék#háború

Élő közvetítés az orosz-ukrán háború 48. napjáról.

A rettegett csecsen vezér Mariupol elfoglalásáról tett közzé videót

Ramzan Kadirov csecsen vezér nemrég egy videót tett közzé, amelyen állítólag az látható, ahogyan az orosz csapatok elfoglalják Mariupol utolsó, ukrán kézben lévő épületeit.

 

Zelenszkij bejelentette, hogy az ukrán ellenzék egyik vezetőjét letartóztatták

Őrizetbe vette az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Viktor Medvedcsuk ukrán vezető politikust - közölte kedden este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Facebookon.

Az államfő fotót is közzétett, amelyen a megbilincselt Medvedcsuk látható. A politikust oroszbarátként tartják számon. Zelenszkij nem közölt részleteket, csupán azt írta, hogy a politikust "különleges művelet" keretében tartóztatták le. További részleteket későbbre ígért.

 

Légiriadó volt Kárpátalján

A figyelmeztetést a légiveszélyre a megye teljes területére kiadták, a településeken megszólaltak a szirénák és az okostelefonokra telepített speciális alkalmazások is veszélyt jeleztek.

 

Sokan tértek vissza Ukrajnába

Mintegy 870 ezer ukrajnai háborús menekült tért vissza eddig Ukrajnába - közölte kedden az ukrán határőrség szóvivője.

NAPONTA 25 EZER ÉS 30 EZER KÖZÉ TEHETŐ A VISSZATÉRŐ MENEKÜLTEK SZÁMA.

Időközben egyre több nő, gyerek és idősebb férfi is érkezik, míg a háború első heteiben főleg hadra fogható férfiak távoztak.

 

Éjjel-nappal bombázzák Ukrajna keleti részét

Pavlo Kyrylenko, Donyeck régió kormányzója azt mondta, az oroszok átcsoportosítják erőiket Kijevből és Csernyihivből, és ez a művelet az utolsó szakaszba lépett.

Hozzátette, hogy az oroszok nem engedik, hogy Mariupol lakói elhagyják a várost, még saját autóikkal sem.

 

Az oroszok szerint teljes kudarc a béketárgyalás

Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy Zsákutcába jutottak az Ukrajnával folytatott béketárgyalások, mert az ukrán fél „hamis állításokat" tett háborús bűnökkel kapcsolatban, és extra biztonsági garanciákat kért.

Az orosz elnök azt is mondta, Oroszország folytatja tevékenységét a Kelet-Ukrajnában élő oroszul beszélő polgárok védelmében.

 

Marine Le Pen ellenzi az orosz gázra vonatkozó szankciókat

A francia elnökjelölt, Marine Le Pen azt mondta, bizonyos szankciókat támogat Oroszországgal szemben, azonban a gáz- és olajellátásra vonatkozóakat nem.

MINT MONDTA, NEM AKARJA, HOGY A FRANCIA POLGÁROK SZENVEDJÉK EL A SZANKCIÓK KÖVETKEZMÉNYEIT.

Franciaország sok más európai országhoz hasonlóan a földgázának nagy részét Oroszországból importálja.

 

Azov ezred: ismeretlen eredetű mérgező anyagot vetettek be az orosz erők Mariupolban

Ismeretlen eredetű mérgező anyagot vetettek be az orosz erők a Donyeck megyei Mariupol kikötővárosban, a sérültek állapota viszonylag kielégítő - közölte kedden a települést védő Azov ezred. 

A Telegram üzenetküldő portálon megjelent közlemény szerint az ismeretlen összetételű anyagot hétfő este drónról dobták le a városra. Az Azov által közzétett videófelvételen szemtanúk arról számolnak be, hogy füstre vagy ködre hasonlító jelenséget láttak. A közlemény szerint a sérülés fő tünetei: az arc kipirulása, fokozott nyomás érzete, szárazság és égő érzés az orrüregben és a szem nyálkahártyájában, szívritmuszavar, fülzúgás, légszomj és szédülés. Az ezred hozzátette, hogy azért nem súlyos a sérültek állapota, mert minimális mértékben kerültek kontaktusba az ismeretlen anyaggal, mivel a becsapódás epicentruma távol esett a lakott területekről, a katonák ugyanakkor valamivel közelebb tartózkodtak a helyszínhez.


Petro Andrjuscsenko, a mariupoli polgármester tanácsadója az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint még nem tudta megerősíteni, hogy valóban vegyi támadást hajtottak volna végre az orosz erők a város ellen.   Az ukrán védelmi tárca még nem erősítette meg hivatalosan az információt.

 

Friss műholdfelvételek szerint elsöprő offenzívára készül Oroszország

Jelentések és műholdfelvételek alapján orosz csapatok gyülekeznek, és felszereléseket gyűjtenek legalább három területen Ukrajna határán: Belgorod és Voronyezs régiókban, valamint Matvejev-Kurgan város környékén délen.

Az orosz csapatok arra készülnek, hogy megerősítsék csapataikat Izjum környékén, és délre vonulva elfoglalják Szlovjanszkot – állítja az Institute for the Study of War. Innen az orosz csapatok előrenyomulhatnak kelet vagy délkelet felé.

 

Az oroszok szerint az ukránok már több mint kétezer páncélozott járművet veszítettek

Az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 130 repülőgépet, 99 helikoptert, 244 légvédelmi rakétarendszert, 443 pilóta nélküli légijárművet, 2139 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 241 rakéta-sorozatvetőt, 917 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2046 különleges katonai járművet veszítettek – közölte kedden Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Körülbelül 19 600 orosz katona halt meg Ukrajnában a háború február 24-i kezdete óta – írta kedd reggeli jelentésében az ukrán védelmi minisztérium. A közlésük szerint az orosz erők már 732 tankot, 157 repülőgépet, 140 helikoptert, 1946 páncélozott harci járművet és 349 tüzérségi eszközt veszítettek el.

Az oroszok szerint meghiúsítottak egy kitörési kísérletet Mariupolból

Az orosz hadsereg légi és tüzérségi csapásokkal hiúsította meg ukrán nacionalisták százfős csoportjának Mariupolból hétfő éjjel megkísérelt kitörését – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az Iljics gyárból elindított akcióban a kísérlet mintegy ötven részvevője életét vesztette, három ukrán harckocsi, öt gyalogsági harcjármű és hét jármű megsemmisült, további 42 ukrán katona önként letette a fegyvert és megadta magát.

 

Putyin: elkerülhetetlen volt az összecsapás az oroszellenes erőkkel

Elkerülhetetlen és csak idő kérdése volt az összecsapás az Ukrajnában kinevelt oroszellenes erőkkel – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Vosztocsnij űrközpontban.

– Ukrajnát elkezdték oroszellenes hídfőállássá átalakítani, elkezdték felnevelni a nacionalizmus és a neonácizmus ott már régóta meglévő csíráit – hangoztatta az államfő.

– Szándékosan növesztették a neonácizmus csíráit, és Oroszország összeütközése ezekkel az erőkkel elkerülhetetlen volt, csak az alkalmas időt várták a támadásra – fogalmazott Putyin.

Hangot adott álláspontjának, miszerint a neonáci eszmék mélyen meggyökereztek Ukrajnában. Putyin szerint az általa különleges hadműveletnek nevezett háború céljainak elérésével Moszkva egyfelől megsegíti a Donyec-medence népét, másfelől intézkedéseket tesz Oroszország biztonságának garantálása érdekében.

Emlékeztetett rá, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilvánosan beszél arról, hogy Kijevnek nem tetszik az ukrajnai rendezésről megkötött Minszk-2 megállapodás egyetlen záradéka sem, más ukrán tisztségviselők pedig azt mondták, hogy a minszki megállapodások végrehajtása lehetetlen.

 

Zelenszkij az olajra és a bankokra kiterjedő mielőbbi szankciókat sürget

– Az Európai Unió vessen ki mielőbb szankciókat az összes orosz bankra és az orosz kőolajra, egyben szabjon határidőt az orosz gázimport megszüntetésére! – követelte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden a litván parlamenthez intézett videoüzenetében.

– Nem várhatunk. Erőteljes döntésekre van szükség, és az EU-nak most kell meghoznia őket. Szankcionálniuk kell az olajat és az összes orosz bankot. Minden uniós tagállamnak határidőt kell szabnia arra, hogy mikor utasítják vissza vagy korlátozzák az orosz energiaforrásokat, például a gázt – hangoztatta az ukrán elnök.

Hozzátette: csupán ezt követően fogja megérteni az orosz kormány, hogy békére kell törekednie, különben a háború katasztrófába fordul számukra.

Az uniós tagállamok között nincs megállapodás az orosz kőolaj és földgáz importjának leállításáról. Az Európai Unió eddig 5 szankciós csomagot fogadott el Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása óta. A legutóbbi a többi között az orosz szén importját is érinti.

 

Megadta magát az oroszoknak egy Mariupolban harcoló brit férfi

Feladta a harcot és megadta magát Mariupolban az a tengerészgyalogos egység, amelyben egy brit férfi is szolgált – mondta a BBC-nek Aiden Aslin édesanyja és egy barátja. A Newarkból származó Aslin 2018-ban költözött Ukrajnába, és az ukrán tengerészgyalogságnál szolgál. Az egysége az elmúlt hetekben az oroszok által ostromlott kikötővárost védte. 

A férfi anyja azt mondta, a fia felhívta, és elmondta, hogy nincs már fegyverük a harc folytatásához. Aslin ugyanerről számolt be egy barátjának is, hozzátéve, hogy nem volt más választásuk, mint feladni a harcot.

A BBC cikkében emlékeztet, hogy Oroszország korábban azzal fenyegetőzött, hogy büntetőeljárást indít minden olyan külföldi ellen, aki Ukrajnába utazik harcolni.

 

Ukrán kormány: ellenőrzik, hogy Oroszország vethetett-e be vegyi fegyvert

Ukrajna ellenőrzi azokat az információkat, amelyek szerint Oroszország vegyi fegyvereket vethetett be a dél-ukrajnai Mariupol kikötőváros ostromakor – közölte kedden Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes.

Televíziós kommentárjában Maljar azt mondta: van egy elmélet, amely szerint foszforos lövedékekről lehet szó. Hozzátette, hogy a hivatalos információk később érkeznek meg. Az orosz védelmi minisztérium nem reagált arra a kérésre, hogy fűzzön magyarázatot a kijelentéshez.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn arra figyelmeztetett, hogy Oroszország vegyi fegyvereket vethet be Ukrajnában. Nagy-Britannia és az Egyesült Államok bejelentette, hogy tudomásuk van olyan beszámolókról, amelyek szerint Oroszország már bevethetett vegyi anyagokat Mariupolban. Nagy-Britannia közölte, hogy partnereivel együtt dolgozik a jelentések ellenőrzésén.

Oroszország korábban Ukrajnát vádolta azzal, hogy vegyi fegyverek bevetésére készül, de bizonyítékkal nem szolgált.

A múlt hónapban a Kreml azt mondta, hogy az ilyen fegyverek bevetéséről szóló amerikai híresztelések taktikai célúak, az a szerepük, hogy eltereljék a figyelmet a Washington számára kínos kérdésekről.

Az oroszok által támogatott ukrajnai szakadár erők nem vetettek be vegyi fegyvert Mariupol város teljes ellenőrzésének átvételére tett kísérleteik során – állította Eduard Baszurin, a Donyeck megyei szakadárok parancsnokhelyettese az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva.

 

Az ukránok szerint több tízezer embert hurcoltak el az oroszok Mariupolból

Mariupol polgármestere egy kedden megjelent interjúban kijelentette, hogy az orosz erők 20 és 30 ezer közötti civilt hurcoltak el az ostromlott Mariupolból.

Vadim Bojcsenko – akinek a szavait a Pravda című ukrán napilap idézte – azt mondta, hogy 

az Ukrajna elleni orosz háború előtt mintegy 450 ezres Mariupol lakosságának mostanra körülbelül a fele elhagyta a várost,

sokan még a harcok kezdetekor. További, hozzávetőleg 60 ezer ember humanitárius folyosókon át távozott az ország ukrán hadsereg irányította területeire, és 20-30 ezer körül van azok száma, akiket az orosz erők megfosztottak útlevelüktől, és arra kényszerítettek őket, hogy Ukrajna általuk ellenőrizte részébe vagy Oroszországba menjenek. A polgármester érthetetlennek nevezte a deportálásokat, és emlékeztetett arra is, hogy még mindig sokan várnak kimenekítésre Mariupol külvárosi részén.

Az evakuálást nehezíti, hogy rengeteg autóbusz porig égett a harcokban – szögezte le, a károkért pedig az orosz csapatokat tette felelőssé.

 

Kínában van az orosz arany-és devizatartalék nagy része

Az orosz jegybank közzétette éves jelentését. E szerint az év elején az arany- és devizatartalék értéke 612,9 milliárd dollár volt. Ebből 481,4 milliárd dollár deviza, 131,5 milliárd dollár arany. Az orosz tartalékok mintegy harmada euróban, a külföldön tartott arany- és devizatartalék legnagyobb része pedig Kínában volt – írja a Világgazdaság.

Az orosz hatóságok korábban elismerték, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt elrendelt külföldi szankciók következtében Oroszország összes tartalékának mintegy felét befagyasztották.

 

Lőszerraktárakat semmisítettek meg az oroszok Nyugat-Ukrajnában

Ukrán lőszerraktárakat semmisített meg az orosz hadsereg Ukrajna nyugati részén, Hmelnickij és Kijev régiókban – írja a The Guardian az orosz védelmi minisztérium közlése alapján.

 

Közel kilencezer menekült érkezett hétfőn Magyarországra

4 587 fő lépett be Magyarország területére április 11-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4 280 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – írja kedd reggeli közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 856 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korábban azt közölte, hogy a fővárosba ezen a napon 632 ember, köztük 286 gyermek érkezett.

 

2 681 000 menekült érkezett eddig Lengyelországba

2 681 000 menekült érkezett Lengyelországba Ukrajnából a háború február 24-i kezdete óta - írja keddi jelentésében a lengyel határőrség.

Hétfőn 24 ezren lépték át a határt, ami 16 százalékos csökkenést jelent az előző napi adathoz képest.

Kilenc humanitárius folyosót nyitnak meg kedden

Kilenc humanitárius folyosót nyitnak meg kedden az ostromlott városokból – jelentette be kedden reggel Irina Verescsuk.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes azt írta, hogy Mariupolból is nyílik evakuációs útvonal, bár a civilek itt a saját autóikkal tudják majd elhagyni a kikötővárost.

A kilenc humanitárius folyosó közül öt az ország keleti részén lévő Luhanszk régióban van.

632 menekült, köztük 286 gyermek érkezett Budapestre hétfőn

632 ember, köztük 286 gyermek érkezett Budapestre vonattal az ukrajnai háború elől menekülve. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK Csarnokba – írja kedd reggeli összefoglalójában a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 7 ember, köztük 3 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Mint írják, a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és a rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK Csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

 

Herszonnál és Mikolajivnál folytatódnak a harcok a brit védelmi minisztérium szerint

Felerősödnek a harcok Kelet-Ukrajnában a következő két-három hétben, mivel az oroszok továbbra is ide koncentrálják az erőiket – írja kedd reggeli jelentésében a brit védelmi minisztérium.

A tárca arra számít, hogy az orosz támadások a Donyeck és Luhanszk melletti ukrán állásokra összpontosulnak, a harcok Herszon és Mikolajiv környékén folytatódnak. Az orosz csapatok kivonulnak Fehéroroszországból, hogy a kelet-ukrajnai hadszíntérre csoportosítsák át az erőiket.

 

Mariupol - valószínűleg ma lesz az utolsó csata

Az ostromlott Mariupol kikötővárost védő erők szerint a lőszerük kifogyóban van. „Valószínűleg ma lesz az utolsó csata" – írta a közösségi médiában az ukrán fegyveres erők 36. tengerészgyalogos dandárjának egyik tagja. "Néhányunknak ez a halál, a többieknek pedig a fogság." 

 

Hat orosz támadást vertek vissza az ukrán katonák

Ukrajna legfrissebb, ma reggeli hadműveleti jelentése szerint a tisztviselők úgy vélik, hogy Oroszország megpróbálja átcsoportosítani és áthelyezni csapatait Fehéroroszországban és Oroszországban, valamint átvenni az irányítást Mariupol városa felett, mielőtt támadást hajtanának végre Donyeckben.

Eközben ukrán katonák az elmúlt 24 órában hat orosz támadást hiúsítottak meg Donyeckben és Luhanszkban – áll a jelentésben, hozzátéve, hogy Harkov városa továbbra is részben orosz kézen van.

 

Ma találkozik az orosz és a fehérorosz elnök

Vlagyimir Putyin orosz elnök ma találkozik Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel , hogy megvitassák az ukrajnai helyzetet és a nyugati szankciókat – jelentették az oroszországi és fehérorosz hírügynökségek.

Oroszország több tízezer katonát küldött orosz és fehérorosz területről Ukrajnába azóta, hogy csapatai február 24-én megszállták Ukrajnát.

Lukasenka ragaszkodott ahhoz, hogy Fehéroroszországot be kell vonni az ukrajnai konfliktus megoldására irányuló tárgyalásokba, és azt is mondta, hogy Fehéroroszországot igazságtalanul titulálták „az agresszor cinkosának".

Lukasenko kedden kora reggel érkezett az orosz távol-keleti Amur régióba, ahol a Vosztocsnij kozmodromban, egy orosz űrkikötőben találkozik Putyinnal – jelentette a Belta fehérorosz hírügynökség.

 

Vallási vezetők látogatnak Ukrajnába

Vallási vezetők nemzetközi delegációja látogat kedden Ukrajnába, hogy szolidaritásukat fejezzék ki az invázió által érintettekkel. A csoport várhatóan találkozik olyanokkal, akik Kelet-Ukrajnából menekültek az ország nyugati, harcoktól mentes területére.

A delegációban szerzetesek, rabbik, muszlim papok, buddhista és hindu vallási vezetők, valamint Canterbury egykori érseke, Rowan Williams is helyet kap.

Williams a BBC Radio Four-nak adott interjújában a múlt héten elmondta, hogy "erős szándék" van az orosz ortodox egyház kizárására az Egyházak Világtanácsából, mert nem ítélte el az ártatlan emberek meggyilkolását.

Ferenc pápa áldását adta a látogatásra, mondván, most nem az elhallgatás ideje van, hanem annak, hogy erélyesen követeljük "ezeknek az utálatos cselekedeteknek" a végét.

 

Az ukrán gyerekek közel kétharmada elhagyta az otthonát

Az ukrán gyerekek csaknem kétharmada elhagyta az otthonát az orosz invázió óta eltelt hat hétben – közölte hétfőn az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF.

Manuel Fontaine, az UNICEF sürgősségi programokért felelős igazgatója, aki nemrég tért vissza Ukrajnából, azt mondta, hogy Ukrajna 7,5 millió gyermekéből 4,8 millió elhagyta a lakóhelyét, azok közül pedig, akik otthon maradtak, fennáll annak a veszélye, hogy minden második gyerek nem kap elegendő élelmet".

Arra figyelmeztetett, hogy a helyzet valószínűleg rosszabb az olyan városokban, mint Mariupol és Herszon, ahol nem volt víz- és higiéniai szolgáltatás, és megszakadt az élelmiszer- és gyógyszerellátás.

 

Több mint 10 000 civil halt meg Mariupolban

Az ostromlott Mariupol város polgármestere az Associated Press hírügynökségnek elmondta, hogy a háború kezdete óta legalább 10 ezer civil halt meg a kikötővárosban. Vadim Bojcsenko hozzátette: még mindig 120 ezer civil él Mariupolban. Sürgősen élelmiszerre, vízre és gyógyszerre van szükségük.

A polgármester olyan bejelentéseket kapott, hogy az oroszok összegyűjtik a holttesteket, amit egy bevásárlóközpont hűtőkamrájában tárolnak, majd teherautókra szerelt mobil krematóriumok érkeznek, amiben a testeket elégetik.

A polgármester állításait független forrás még nem erősítette meg.

 

A levegőből szórtak aknákat Harkov városára

"Hétfő éjjel 01:00-kor furcsa hangokat hallottunk, valami fütyült, majd minden leesett" - mondta egy harkovi férfi a város elaknásításáról.

Nikolaj Ovcsaruk alezredes, az ukrán aknamentesítési munkák vezetője azt mondta, hogy a levegőből ledobott eszközökön olyan "önpusztító időzítők" vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy órákkal a földre érkeés után robbanjanak fel a szerkezetek.

A szétszóródó robbanóanyagok gyalogsági aknáknak minősülnek, amelyek valószínűleg polgári személyek sérülését okozhatják, ezért a háborús törvények bizonyos értelmezései szerint tiltottak.

Ellenőrizetlen jelentések

Nagy-Britannia igyekszik ellenőrizni azokat az információkat, melyek szerint az orosz erők vegyi fegyvereket vetnek be Mariupolban - közölte hétfőn a brit külügyminiszter. "Jelentések szerint az orosz erők vegyi fegyvereket használhattak a Mariupol lakossága elleni támadáskor. Dolgozunk partnereinkkel, hogy ellenőrizhessük az értesüléseket" - közölte Lis Truss a Twitteren.

Az ilyen fegyverek bármiféle alkalmazása "brutális eszkalációt jelentene ebben a konfliktusban, és mi felelősségre fogjuk vonni Putyint és rezsimjét" - tette hozzá.

A Mariupolban harcoló ukrán Azov-ezred a Telegram üzenetküldőn hétfőn közzétett üzenetében azt állította, hogy egy orosz drón "mérgező anyagot" dobott le katonákra és civilekre Mariupolban, hozzátéve, hogy többen légzőszervi és idegrendszeri problémáktól szenvedtek.

Független forrás még nem erősítette meg az állításokat. Oroszország tagadta, hogy a február 24-én indult offenzíva során háborús bűnöket követett volna el.

 

Kevés a fegyver

A védekezés megszervezésével foglalkozó ukrán elnök biztos abban, hogy a világ látja: az ellenség katonai és technikai képességei még mindig nagyon magasak. Az ukrán védők bátorsággal, bölcsességgel és átgondolt taktikával tudják velük felvenni a harcot, a szükséges fegyverutánpótlás azonban Ukrajna partnereitől függ.

"Sajnos nem kapunk annyi fegyvert, amennyire szükségünk van, hogy hamarabb véget vessünk ennek a háborúnak. Ha rendelkeznénk repülőgépekkel és elég nehéz páncélozott járművel, a szükséges tüzérséggel, akkor meg tudnánk csinálni" - mondta Zelenszkij. Az ukrán elnök biztos benne, hogy a partnerországok meghozzák a szükséges döntéseket, de közben telik az idő és ukrán emberek halnak meg a harcokban - közölte.

 

Zelenszkij : valódi veszély a vegyi fegyverek bevetése

Zelenszkij a lehető legkomolyabb fenyegetésként veszi azt az orosz közleményt, ami az Ukrajna elleni harc új szakaszára való felkészülésről tanúskodik, és a vegyi fegyver bevethetőségéről is szól Mariupol védői ellen.

Az ukrán elnök szerint már korábban is szóba került, hogy az orosz hadsereg vegyi fegyvereket alkalmazhat, ezért az agresszióra sokkal keményebben és gyorsabban kellett reagálni. Az Európai Unió most megkezdte az Oroszország elleni hatodik szankciócsomag megvitatását.

"Ideje olyanná tenni ezt a csomagot, hogy az a tömegpusztító fegyverek bevetésétől eltántorítsa a támadókat. Az Oroszországgal szembeni olajembargó kötelező. Moszkvában mosolyogva fogadnak minden új Oroszország elleni szankciócsomagot, amely nem érinti az olajat!"

Nem akarnak évtizedeket várni

Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy egy szakértői csoport dolgozik a megszállók által elkövetett háborús bűncselekmények előzetes vizsgálatán és a bírósági felülvizsgálat előkészítésén. "Dolgozunk a megszállók bíróság elé állítása érdekében, ami a lehető leghatékonyabb és leggyorsabb lesz. Azért, hogy ne évtizedeket várjunk, amíg minden nemzetközi jogi eljárás lezajlik, hanem felgyorsítsuk az igazságszolgáltatás megjelenését"- fogalmazott az ukrán elnök.

 

Tízezrével hagytak maguk után aknákat a távozó orosz csapatok

Megkezdődött az aknamentesítés Ukrajna északi vidékein, ahonnan kiűzték a megszállókat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében úgy fogalmazott: az orosz csapatok több tíz, ha nem százezer veszélyes tárgyat hagytak hátra. Ezek olyan lövedékek, aknák, amelyek nem robbantak fel. Naponta ezernél is többet találnak belőlük.

"A megszállók mindenhol aknákat hagytak. A házakban, amelyeket lefoglaltak, az utcán, a mezőn. Tönkretették az emberek vagyonát, az épületeket, a járműveket. Tudatosan mindent megtettek annak érdekében, hogy az elfoglalás utáni visszatérés ezekre a területekre a lehető legveszélyesebb legyen. Az orosz hadsereg fellépése miatt területünk jelenleg az egyik aknákkal leginkább szennyezett terület a világon. Úgy gondolom, hogy ezt is az orosz csapatok háborús bűnének kell tekinteni. Szándékosan mindent megtettek, hogy minél több emberünket megöljék vagy megnyomorítsák, még akkor is, amikor kénytelenek voltak kivonulni a földünkről" - mondta az ukrán elnök.

Borítókép: csecsen katona Mariupolban 2022. április 9-én (Ilya Pitalev / Sputnik / Sputnik via AFP)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában