Kifogások helyett

2022.04.22. 18:06

Szilvay Gergely: az amerikai választási rendszerben a Fidesz nyolcvanhárom százalékkal nyert volna

A baloldal egyik kedvenc mantrája, hogy azt szajkózza: a magyar választási rendszer igazságtalan, és a Fidesznek lejt a pálya. Szilvay Gergely a Washington Exeminer-en megjelent publicisztikájában cáfolta meg ezt az állítást, ahol nem csak azt fejtette ki, hogy szó sincs igazságtalan választási rendszerről, hiszen az amerikai vagy az angliai rendszerben a Fidesz akár a parlamenti helyek nyolcvanhárom százalékát is megszerezte volna, de arra is kitért, hogy a magyar médiahelyzet ma kiegyensúlyozottabb, mint valaha.

Szilvay Gergely a Washinton Exeminer-en megjelent írásában megcáfolta az ellenzék azon narratíváját, miszerint a magyar választási rendszerben a Fidesznek lejtene a pálya - szemlézte a PestiSrácok. Mint írta, példátlanszámú választási megfigyelő igazolta a választás tisztaságát, és még Márki-Zay Péter is beismerte, hogy akkora különbséggel nyertek a kormánypártok, hogy azt képtelenség a csalásra fogni. Külön kiemelte azt is, hogy az amerikai történelemben például soha nem fordult elő az, hogy egy elnököt a szavazók egyharmada támogatott volna.

Budapest, mint a legtöbb nagyváros, liberális erőd. De ha vetünk egy pillantást a választási térképre, 3155 településből 3117-ben a Fidesz nyert, és csak 38-ban nyert az Egyesült Ellenzék. Egy ilyen választási térképet lehetetlen “meggerrymanderingelni”. Magyarország narancsország, és már régóta az – tette hozzá a települések közötti megosztottság kapcsán. 

Szilvay szerint a baloldal egyik fő kifogása szerint miközben a Fidesz “csak” a szavazatok 54 százalékát kapta, a parlamenti helyek 68 százaléka lesz az övé (135 a 199-ből), azonban ha feltételezzük, hogy Magyarországon a brit vagy az amerikai választási rendszer van érvényben, amiben “a győztes mindent visz”, abban a sokkal “demokratikusabb” rendszerben a Fidesz a parlamenti helyek 83 százalékát kapná meg, nem csak 68-at (mivel 87 egyéni körzetet nyert a 106-ból). Itt megcáfolta azt a baloldali állítást is, miszerint a magyar választási rendszer a nagypártoknak kedvezne:

Az igazság az, hogy a Fidesz 2010-ben, a régi választási törvény hatálya alatt, nyolc évnyi ellenzékiség után akkorát nyert a választásokon, hogy a brit vagy amerikai rendszerben a parlamenti helyek 98 százalékát kapta volna meg (mivel az akkori 176 egyéni körzetből 173-ban nyert). Aztán a Fidesz megtartotta a kétharmados többségét 2014-ben, 2018-ban és 2022-ben is. Az ellenzék szerint a magyar választási törvény, ami hasonlatos az olaszhoz, a „nagy pártoknak” kedvez, és a kis pártokat arra kényszeríti, hogy együtt induljanak. Valójában azonban a kis pártoknak nem a választási törvénnyel van bajuk, hanem a népszerűség hiányával – írta, kiemelve azt a tényt is, hogy a magyar középjobb 1990-ben és 1998-ban egy ellenséges médiakörnyezetben nyert választást, 2010-ben pedig mérsékelt konzervatív médiahátszéllel, a magyar médiahelyzet ma kiegyensúlyozottabb és sokszínűbb, mint valaha.

Egyeseknek ez nem tetszik, mert nem szeretik a vita és az eszmék versenyének elképzelését – zárta elemzését Szilvay.

Borítókép: Mandiner

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában