Érdekképviselet

2022.05.07. 16:35

Potápi: a kiszámítható nemzetpolitika a külhoni magyarság megmaradásának biztosítéka

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint a választásokon elért siker lehetővé teszi a nemzeti építkezés folytatását.

A folytonos és kiszámítható nemzetpolitika a külhoni magyarság megmaradásának biztosítéka

– hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Fiuméban (Rijeka), a Választások után, kihívások előtt – Kárpát-medencei nemzetpolitikai konferencia címmel tartott tanácskozáson.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) Tengermellék-Fennsík Megyei Szervezete székházában rendezett konferencián valamennyi külhoni magyar párt vezetője részt vett: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, Jankovics Róbert, a HMDK elnöke és Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke.

A tanácskozáson Potápi Árpád János államtitkár kiemelte: a nemzeti oldal történelmi sikert ért el az április 3-i országgyűlési választáson, amely lehetővé teszi a tizenkét éve megkezdett nemzeti építkezés folytatását.

Hozzátette: örömteli, hogy a külhoni magyarok rekordszámban vettek részt az idei választáson, és elsöprő többségben, közel 94 százalékban a Fidesz-KDNP pártszövetséget támogatták. Ami egyértelmű visszaigazolás az eddigi nemzetpolitika sikerességét és a folytatás szükségességét illetően – fogalmazott.

Az államtitkár köszönetet mondott a külhoni magyar pártok vezetőinek a támogatásért és az évek óta tartó kiváló együttműködésért. Arra kérte őket: folytassák a közös munkát, hisz a nemzetpolitikát a jövőben is a külhoni magyarsággal közösen kívánják alakítani.

A résztvevők hangsúlyozták: a folytonos és kiszámítható nemzetpolitika a külhoni magyarság megmaradásának legfőbb biztosítéka. Egyetértettek abban, hogy az elmúlt tizenkét év eredményei – a nemzet újraegyesítése, a nemzetpolitikai támogatások megtízszerezése, a magyar-magyar kapcsolatok újjáépítése, a sikeres nemzetpolitikai programok – példátlan módon megerősítették a külhoni magyar közösségeket és kapcsolatukat az anyaországgal.

Közös célként jelölték meg, hogy 2022-ben, a cselekvő nemzet évében és az azt követő időszakban is folytatódjon ez az irány.

Kiemelték: 2022 nemcsak Magyarországon, hanem a teljes Kárpát-medencében a választások éve.

Üdvözölték a vajdasági és muravidéki magyarság szerbiai és szlovéniai választásokon elért eredményeit. Reményüket fejezték ki, hogy a felvidéki magyarság is hasonló sikereket ér majd el a 2022. októberi szlovákiai megyei és települési önkormányzati választásokon, valamint a vajdasági magyarság is sikerrel veszi a következő megmérettetést, a szintén ősszel esedékes nemzeti tanácsi választásokat.

Leszögezték: az erős magyar érdekképviselet a magyarság megmaradásának záloga minden régióban.

Erdély vonatkozásában kiemelték: nagyon fontos, hogy minél többen vallják magukat magyarnak a most zajló népszámláláson, hisz ettől is függ az erdélyi magyarság jövője.

A résztvevők mély aggodalmukat fejezték ki az Ukrajnában zajló háború kapcsán, és reményüknek adtak hangot, hogy a béke mielőbb helyreáll, a kárpátaljai magyarság pedig biztonságban és nyugalomban élhet tovább szülőföldjén.

Jelezték: a kárpátaljai magyarság a jövőben is számíthat a Kárpát-medencei magyar közösségek és az anyaország szolidaritására és támogatására.

Borítókép: A Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság által közreadott képen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j3), Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese (j2), Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) elnöke (j), Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke (b), Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke (b2), Forró Krisztián, a Szövetség elnöke (b3), Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke (b4) a Választások után, kihívások előtt – Kárpát-medencei nemzetpolitikai konferencia címmel tartott tanácskozáson Fiuméban (Rijeka) 2022. május 7-én. Fotó: MTI/Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság/Szakács Tamás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában