Tiltakozás

2022.06.18. 22:02

Ezrek tüntettek Tunéziában

Ezrek tüntettek szombaton Tunéziában tiltakozva a Kaísz Szaíd elnök által a saját hatalmát erősítő új alkotmányról kiírt népszavazás ellen.

A tiltakozó megmozdulást Abir Múszi, a Szabad Alkotmányos Párt elnöke vezette. A tüntetés jelzi Szaíd politikájának növekvő elutasítottságát, amióta az államfő tavaly magához ragadta a végrehajtó hatalmat, feloszlatta a parlamentet és rendeleti kormányzást vezetett be, amit az ellenzék puccsnak nevez - írta a Reuters brit hírügynökség.
Ezrek meneteltek a Tunisz belvárosában lévő Bab Szujka térről az óváros felé tunéziai zászlók alatt.
A tunéziaiak éheznek, az államháztartás összeomlóban, de Szaídot ez nem érdekli. Csak az alkotmánya áterőltetésének személyes tervére összpontosít (.) ezt nem fogjuk elfogadni 

- mondta beszédében Abir Múszi.
Szaíd az elnöki jogkörök kiszélesítését tartalmazó új alkotmányról június 25-re írta ki a népszavazást. Az alkotmányt szövegező bizottság elnöke bejelentette, hogy hétfőn adja át az új alaptörvény tervezetét az államfőnek, egyúttal kijelentette, hogy az új alkotmány demokratikus lesz.
A főbb tunéziai pártok közölték, hogy bojkottálni fogják a referendumot, a befolyásos UGTT szakszervezet is elutasította, hogy részt vegyen bármilyen tárgyalásokon az új alkotmányról.
Az elnök új választási bizottságot nevezett ki, ami a Reuters szerint kétségbe vonja bármilyen voksolás hitelességét. Ideiglenes igazságügyi tanácsot is nevezett ki, és bírák tucatjait menesztette, arra hivatkozva, hogy korruptak és terroristákat védenek. A bírói kar szerint viszont egyszerűen politikai leszámolásról van szó, az elnök ellenőrzése alá akarja vonni és politikai ellenfelei ellen akarja felhasználni az igazságszolgáltatást. A bírák emiatt június elején sztrájkba léptek, amelyet szombaton újabb egy héttel meghosszabbítottak.

Borítókép: ezrek tüntettek szombaton Tunéziában tiltakozva a Kaísz Szaíd elnök által a saját hatalmát erősítő új alkotmányról kiírt népszavazás ellen (Yassine Gaidi /Anadolu Agency/AFP)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában