Semmi nem maradt

2022.06.30. 14:27

Így verte szét Gyurcsány Ferenc a baloldali pártokat

A Századvég jogi igazgatója szerint amíg Gyurcsányék aktív és meghatározó szereplői az ellenzéki politikának, addig a velük szemben, nem az ő elképzeléseiknek megfelelően politizáló politikusoknak és pártjaiknak nincs esélyük érvényesülni.

Az ellenzéki pártok soha nem is voltak egységesek, az ő esetükben nem szövetségről volt szó, hanem kizárólag a pénzért és a hatalomért történő kényszerházasságról, amelyre érvényes a Lowelltől származó mondás, hogy "kompromisszumok esernyőnek jók, de tetőnek gyengék". Április 3-án a baloldal történelmi vereséget szenvedett, míg a Fidesz-KDNP 135 mandátumot szerezve teremtette meg az ötödik Orbán-kormány megalakulásának alapjait - mondta Ifj. Lomnici Zoltán beszélt az Origónak.

A bukást követően, a baloldali modus operandinak megfelelően, elkezdődött az egymásra mutogatás, hogy ki a felelős a választási eredményért. Még két évig nem lesznek választások Magyarországon, így jelenleg nem áll érdekükben azt mutatni, hogy egységesek a Fidesszel szemben. Az összefogáson túl maguk a pártok is fokozatosan esnek szét, amelynek az oka többes eredetű. A baloldali pártok zömének nincs egyedi gondolatokkal átszőtt, önálló programja, a jelen meghatározó kérdéseiben – orosz-ukrán háború, biztonság, üzemanyag- és rezsiköltségek – pedig rendre a többség véleményével és érdekével ellentétes álláspontot foglalnak el, így a támogatottságuk egyre a parlamenti küszöb (5 százalék) alá szorul, a tagjaik pedig elveszítik még meglévő motivációjukat is arra, hogy az adott párt színeiben politizáljanak.

Végül az egész folyamat nyertese a Gyurcsány vezette DK lesz?

Már most is Gyurcsány Ferenc és a DK a folyamat győztesei. A legnagyobb baloldali párt elnöke még soha nem szerzett egyéni választókerületi jelöltként mandátumot, mégis hosszú évek óta bent van a parlamentben, a DK támogatottsága pedig nem növekedett 2018-hoz képest, a képviselői helyeik száma azonban kilencről tizenötre emelkedett, ami rávilágít egyrészt arra, hogy a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök, másrészt, hogy a kisebb ellenzéki pártok szétesése folyamatának nyertese Gyurcsány Ferenc.

Mennyiben mozdítja elő a többi balos párt szétesését Gyurcsány?

Jelentős mértékben, a személyével és a tevékenységével is előmozdítja. A választók látják Gyurcsány Ferencet és feleségét a baloldal közös rendezvényein, és tudják, hogy a kis pártok politikusai valójában a DK elnökétől függenek, emiatt pedig az ő utasítása szerint járnak el. Gyurcsány Ferencet politikai és – közvetve – anyagi érdekek fűzik ahhoz, hogy a kisebb ellenzéki pártok szétessenek, ezzel ugyanis újabb szavazókat állíthat maga mellé, illetve párttalanná vált politikusokat sorozhat be a DK-ba. A pártok „leszalámizása" szintén nem idegen a baloldalon, a bolsevik gyökerű pártok 1917 óta módszeresen alkalmazzák ezt az eszközt a hatalom megszerzése, majd annak megszilárdítása végett. Mivel a kisebb baloldali pártok támogatottsága minden közvélemény-kutatás szerint 5 százalék alatt van, így teljes mértékben ki vannak szolgáltatva a DK-nak, hiszen a velük való közös indulás biztosítja a parlamenti listás helyeket. Ezzel viszont saját - persze a Jobbik esetében például vállalhatatlan homofób, antiszemita és rasszista - identitásukat adják fel, és fokozatosan válnak a Gyurcsány-párt tagjaivá.

Mennyiben törvényszerű a teljes eljelentéktelenedésük?

A politikai történések előre elrendelésével a baloldal szokott operálni a választások előtt (és rendszerint tévesen), annyi viszont kijelenthető, hogy erős a valószínűsége a baloldali pártok eljelentéktelenedésének, amennyiben képtelenek lesznek innovatív ötletekre, személyi megújulásra és a nemzeti érdeket szem előtt tartó politizálásra. Utóbbira van talán a legkevesebb esély, azonban Gyurcsány Ferenc és köre a személyi megújulást gátolja. Amíg ők aktív és meghatározó szereplői az ellenzéki politikának, addig a velük szemben, nem az ő elképzeléseiknek megfelelően politizáló politikusoknak és pártjaiknak nincs esélyük érvényesülni. Márpedig, amíg a választók azt látják, hogy az összes baloldali párt programja tartalmának a zöme megegyezik a Demokratikus Koalíció elképzeléseivel, addig a szavazók rendkívül korlátozott számban fogják leadni rájuk a voksaikat, a pártok pedig – önállóságuk és támogatóik elvesztése miatt – belátható időn belül el fognak jelentéktelenedni. Petőfit idézve a nemzeti kormány vezérfonala a "Hazát kell nektek is teremteni!", a baloldal pedig külső érdekeknek történő kiszolgáltatottsága okán inkább úgy döntött, hogy a hazával hazárdjátékot űz. 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában