Vandalizmus

2022.06.10. 15:15

Ismét megrongálták a horvátországi magyarság egyetlen Petőfi-szobrát

Ismét megrongálták híres költőnk, Petőfi Sándor mellszobrát a szlavóniai Harasztiban. A műalkotásban szerencsére nem esett kár, a talapzatán lévő márványborítást viszont apró darabokra törték.

A bronzból készült mű Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész alkotása. Közadományokból állították a helyi református egyház kezdeményezésére, és 2014. március 15-én avatták fel Haraszti főterén. A szobornál azóta a helyi magyarok minden év március 15-én megemlékeznek 1848–49 hőseiről - emlékeztet az rongálásról beszámoló cikkében a horvátországi Új Magyar Képes Újság.

Csiszár Norbert, a Lacházi járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke elmondta, hogy a rendőrség a bejelentés után azonnal intézkedett, és az állítólagos tettest a helyszínen el is fogta. Mint kiderült, ugyanarról a helyi lakosról van szó, aki már tavaly februárban is ledöntötte talapzatáról és a kövezeten hagyta a szobrot. A műalkotásban akkor sem keletkezett kár, csak a talapzat rongálódott meg. A szobrot aztán sikeresen visszaillesztették méltó helyére.

Petőfi Sándor megrongált szobra a horvátországi Harasztiban
Fotó: Szenn Péter

Az Új Magyar Képes Újság arról is beszámolt, hogy mindeközben egy másik szlavóniai magyar faluban, Kórógyon Tisza István-mellszobrot avattak annak emlékére, hogy 1918-ban, mártírhalála előtt ott járt az egykori miniszterelnök. – Az avatóünnepségen azt kívántuk, a Tisza István-mellszobor olyan láthatatlan összetartó erő legyen Kórógyon, amiképpen a Szentlélek összetartó és megtartó ereje a Krisztus-hívők közösségének, a keresztyén egyháznak – nyilatkozta a lapnak Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában