Aligha véletlen

2022.06.20. 12:25

Megduplázódtak a liberális jogvédő szervezet forrásai a választás közeledtével

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet működési támogatásai javarészt a Soros-hálózathoz köthetőek.

Míg 2020-ban nem egészen kétszázmillió forint forrásból gazdálkodott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) liberális jogvédő szervezet, addig 2021-ben, a magyarországi országgyűlési választásokhoz közeledve ennek több mint a duplájához, négyszázötvenhárommillió forinthoz jutottak hozzá

írja a Magyar Nemzet az Adatradar tájékoztatója nyomán.

A különböző szervezetek gazdálkodásának átláthatóságáért dolgozó portál ezt a TASZ Bíróság.hu-ra feltöltött beszámolóiban lelte fel. A jogvédő szervezetet nem hiába nevezik gyakran „sorosistának”.

A legfrissebb, 2021-re vonatkozó beszámoló szerint tavaly a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok-hálózatához tartozó Open Society Institute (OSI) intézményi támogatás címén több mint 50 millió forinttal járult hozzá a szervezet 35 alkalmazottjának kifizetéséhez és az egyéb működési kiadások fedezéséhez.

Szintén az OSI-tól befolyó 10,5 millió forintból finanszírozták az olyan kiadásokat, mint a „koronavírus-járványhoz kapcsolódó jogtudatosító tevékenységek, jogsegélyezésen, illetve a jogállamiság védelméhez kapcsolódó feladatokat végző munkavállalók bérköltségei, illetve ezek terhei, szakértők megbízási díjai”.

Ugyanígy a Soros-hálózattól érkezett az a 7,3 millió forint, amelyet az „adományszervező, önkéntes koordinációval foglalkozó, valamint kommunikációs munkatársak bére(i) és azok terhei, valamint a forrásteremtéssel és adományszervezéssel kapcsolatos dologi költségek” címen költöttek el.

Ebből is látszik, hogy a TASZ-t tulajdonképpen – bár nem kizárólag – a Soros-hálózat tartja fent, amitől a mérleg zárása előtt megérkezett a következő 223,8 millió forint, a 2022–2024-es időszak működési támogatása

– írja az Adatradar.

A cikkben azt is megjegyzik:

a TASZ nem tartja magát távol a politikától, amit az általuk alapított Szabad díj is mutat, amelyet tavaly a kormányellenes tüntetéseiről ismertté vált #FreeSZFE mozgalomnak adtak. De elemzést készítettek a média helyzetéről is, amihez csak az általuk függetlennek tartott sajtótermékek képviselőit kérdezték meg. Ezt a projektjüket ráadásul a torontói székhelyű IFEX finanszírozta, egy olyan szervezet, amelynek egyik fő szponzora Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok-hálózata.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában