Közös ügy

2022.08.30. 14:44

Biró Marcell: szövetségben védjük meg az iskoláskorúakat az Elf Bar-tól

Az iskoláskorúak védelmét tervezi megerősíteni az Elf Bar-jelenséggel szemben az a szövetség, amely a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) kezdeményezésére jött létre a Belügyminisztérium, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) vezető képviselőinek részvételével hétfőn.

A gyártók leplezetlenül a fiatalokat, nem ritkán a 10-14 éves gyermekeket célozzák meg ezzel a dohánytermékkel

Forrás: Shutterstock

Az Elf Bar látszólag veszélytelen. Nincs kellemetlen illata, trendi, gyerekjátékra emlékeztető színes kiszerelése és a dobozán feltüntetett gyümölcsök azt a benyomást keltik, mintha egészséges dolog lenne. A gyártók leplezetlenül a fiatalokat, nem ritkán a 10-14 éves gyermekeket célozzák meg ezzel a dohánytermékkel. 

Az SZTFH éppen ezért tartja fontosnak, hogy a szeptemberi iskolakezdésre egy olyan egységes fellépés jöjjön létre, amely érdemben képes megfékezni az Elf Bar terjedését az iskolák környékén. 

Az ülésen a felek megállapodtak arról, hogy a közintézményekben dolgozókat, tanárokat, iskolaőröket felkészítik arra, hogy hatékonyan tudjanak az Elf Bar jelenségről tájékoztatást nyújtani, vagy fellépni, akkor, ha erre szükség van. A szülők tájékoztatására országos kampányt terveznek a KRÉTA rendszerén keresztül, a családszervezetek bevonásával, valamint a közösségi médiaplatformokon. A diákokat pedig az osztályfőnöki órákon és kedvenceik által a korosztályuknál népszerű felületeken figyelmeztetik az Elf Bar veszélyeire. 

Az Elf Bar elleni fellépés közös ügyünk, kudarcra vagyunk ítélve, ha az állam mellett ebben a munkában nem vesznek részt a pedagógusok, szülők, családszervezetek és egészségügyi szakemberek. 

A közösen létrehozott és minden elhivatott szervezet számára nyitott kerekasztal célja a gyors és hatékony fellépés a gyermekeinket érintő aktuális küzdelemben, valamint a tudásmegosztás és az edukáció összehangolása a későbbi kihívások megelőzésére. Fontos, hogy szövetségben, hatékonyan dolgozzunk és védjük meg az iskoláskorúakat az ilyen veszélyektől – hangsúlyozta Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának Elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában