Viták és közös pontok

2022.08.23. 18:42

Szijjártó Péter: energiaszankciókról Magyarország még csak tárgyalni sem hajlandó

Észt kollégájával tárgyalt a magyar külügyminiszter. Abban egyetértettek a felek, hogy az Ukrajnában zajló háborúnak minél előbb véget kell vetni, további szankciókról azonban a magyar fél tárgyalni sem hajlandó – tette világossá Szijjártó Péter.

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Mint a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán megírta: Urmas Reinsalu észt külügyminiszterrel hosszas megbeszélést folytattak, és a legfontosabb kérdésben egyet is értettek: 

az Ukrajnában zajló háborúnak minél előbb véget kell érnie.

Szijjártó Péter hozzátette: 

Elmondtam neki, hogy nekünk – szomszédos országként – különösen fontos érdekünk, hogy mielőbb béke legyen. Abban viszont eltért az értékelésünk, hogy a szankciók ehhez hozzájárulnak-e?! Észtország kormánya újabb szankciós csomagot fog kezdeményezni, úgyhogy ezzel kapcsolatosan gyorsan leszögeztem: energiaszankciókról mi még csak tárgyalni sem vagyunk hajlandók. 

„Magyarország kőolaj- és földgázellátását jelenleg fizikailag lehetetlen az orosz energiaforrások nélkül biztosítani, márpedig mi nem fogunk hozzájárulni ahhoz, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg” – jelentette ki Szijjártó Péter. 

Hozzátette: Az energiaszankciók jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak, ezért azok szigorítása teljesen ellentétes lenne a józan ésszel. 

Beszéltek arról a javaslatról is, mely szigorítaná az orosz állampolgárok számára az európai vízumok kiadásának gyakorlatát. „Itt mi a német kancellár álláspontjával szimpatizálunk és nem tervezünk semmilyen szigorítást vagy korlátozást bevezetni” – zárta bejegyzését Szijjártó Péter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában