Közvélemény-kutatás

2022.08.29. 09:33

Továbbra is rendkívül magas Gyurcsány elutasítottsága

A Real-PR 93 felmérése szerint semmiféle változás nem történt a baloldal vezetőjének megítélésében az utóbbi fél évben. A felnőtt népesség túlnyomó többsége (84 százalék) és még a baloldaliak döntő többsége (72 százalék) sem szeretné Gyurcsány Ferencet fontos politikai pozícióban látni.

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) XI. kongresszusán

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Sem az orosz–ukrán háború, sem a választási eredmények, sem a gazdasági problémák és semmilyen más külső vagy belső körülmény nem befolyásolja a magyarok véleményét a DK elnökéről. 

A fél évvel ezelőtt mért adathoz hasonlóan 84 százalék inkább nem szeretné Gyurcsány Ferencet fontos pozícióban látni, sőt ezek nagy többsége, 74 százalék teljes mértékben elutasító a személyével szemben,

mely eredmény pontosan megfelel a februárinak. A pozitív válaszok aránya stabilan 11-12 százalék, és ezen belül a kifejezetten kedvező megítélés aránya csak 5-6 százalék.

Lényeges megállapítás, hogy ezek az eredmények a biztos szavazók körében is érvényesek, tehát a szavazási szándék sincs összefüggésben a baloldal vezetőjének értékelésével. Így elmondható, hogy 

támogatottsága jelentősen elmarad a baloldal áprilisi választási eredményétől és az azóta mért támogatottságától is. 

Ennek megfelelően még a baloldali szavazók döntő többsége, 72 százaléka sem szeretné vezető politikai pozícióban tudni Gyurcsány Ferencet, sőt a teljes elutasítottsága is abszolút többséget jelentő 55 százalék, és a baloldali szavazóknak mindössze a negyede (24 százalék) nyilatkozott róla pozitívan. A Real-PR 93 mérése szerint a kormánypárti szavazók körében természetes módon szinte teljesen egységes a DK elnökének elutasítottsága, 97 százalék nem szeretné, ha fontos politikai tisztséget töltene be, ebből 93 százalék egyáltalán nem. 

A politikai preferenciákat tekintve szokatlannak mondható, hogy 

még főváros-vidék összevetésben is egységes a lakosság Gyurcsány Ferencre vonatkozó véleménye, 84-86 százalék inkább nem szeretné, ha jelentős politikai pozícióba kerülne,

ezen belül a teljes elutasítottsága 73-75 százalék, a pozitív megítélés aránya Budapesten és vidéken is csupán 11-12 százalék. 

 
 

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, 2022. augusztus 22–24. között, a felnőtt társadalomra kora, neme és lakóhelye szerint reprezentatív mintán. A hibahatár legfeljebb +/–3,1%.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában