Augusztus 20.

2022.08.20. 09:46

Honvédelmi miniszter: a megújuló haderő tisztikara kapja vissza megbecsült státuszát!

Honvédelmi miniszterként kiemelt feladatának nevezte az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hogy a megújuló haderő tisztikara visszakapja megbecsült státuszát, tekintélyét.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a honvédtisztjelöltek eskütétele és Magyarország nemzeti lobogójának felvonása után az augusztus 20-ai állami ünnepen az Országház elõtti Kossuth Lajos téren 2022. augusztus 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Ha a polgárok meglátnak egy honvédtisztet, elismerő tisztelettel és szeretettel gondolják: ő a mi katonánk! 

- jelentette ki a miniszter, aki az esküt tevő honvédtisztekhez szólva azt mondta: "vészterhes, történelmi időkben" kapták meg a hivatást jelző szablyát, valamint a tiszti állást és becsületet jelképező kardbojtot.

"Tanúi vagyunk az európai kultúrát felforgató tömeges népvándorlásnak, határainktól nem messze", szűnni nem akaró, könyörtelen és öldöklő háború dúl, ami gazdasági világválságot okozott. Nagy- és középhatalmak egymásnak feszülnek, és mindenki a fegyverek erejére támaszkodva kíván majd tárgyalni. Vagyis "a szemünk előtt zajlik egy új világrend kialakulása" - fűzte hozzá, megjegyezve: "nagy és teljes embert kívánó" feladatra vállalkoztak ezekben a bizonytalan időkben a tisztek.

A magyar kormány elsődleges célja, hogy ehhez minden eszközt megadjon. A legmodernebb fegyverrendszerek beszerzése, az egyéni harcászati felszerelések fejlesztése, a nagymértékű, többlépcsős illetményfejlesztések, a katonai életpályamodell és a képzés új rendszere, a haderőre fordított sok milliárd forint bizonyítja, hogy a Magyar Honvédség a fejlődés útjára lépett - fogalmazott a miniszter.

 

Az új haderő kialakításban és működtetésében a most esküt tett tiszteknek is döntő szerepük lesz - mondta, hozzátéve: a legmodernebb haditechnika sem ér semmit harcos, mindenre elszánt katonák nélkül.

 

Az esküt tevők honvédtiszteket arra szólította fel: legyenek olyan örök katonai erények megtestesítői, mint a bátorság, becsületesség, engedelmesség, lojalitás, fegyelem, bajtársiasság és önfeláldozás. "Várom és elvárom, hogy ezekben mindig és mindenhol példát mutassanak, mind bajtársaik, mind civil honfitársaik irányába" - szögezte le.

Mostantól egy olyan testület tagjai lesznek, amely az év minden napján, a nap minden percében készen áll arra, hogy őrizze a békét, védelmezze a magyar embereket. Ez a feladat - mint kiemelte - "nem áll meg határainknál". A magyar katonák több évtizede az ENSZ, a NATO és az EU keretében folyó különböző missziókban is részt vesznek, méghozzá nemzetközileg elismerten. 

Hisszük, hogy a biztonsági kihívásokat elsősorban azok kialakulási helyein kell kezelni 

- nyomatékosította.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ünnepi beszédében köszönetét fejezte ki a honvédtiszteknek elhatározásukért, amellyel a haza szolgálatába léptek, mert "haza csak addig van, amíg van, aki megvédje".

A honvédtisztjelöltek eskütétele Magyarország nemzeti lobogójának felvonása után az augusztus 20-ai állami ünnepen az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. augusztus 20-án
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntőbeszédében felhívta a figyelmet arra, hogy nehéz feladat vár a katonákra, hiszen megváltozott a biztonsági környezet, az országtól keletre háború dúl. Ezért is nagy figyelem vetül rájuk az ország és a kormány részéről egyaránt. Ezzel együtt a katonák érezhetik, hogy anyagi és erkölcsi támogatásban is részesülnek.

Az altábornagy kiemelte: a tisztavatás azért is felemelő pillanat, mert "jó ma magyar tisztnek lenni".

A katonákhoz szólva azt mondta: ha az elmúlt években tanultak elsajátítását követően kellő alázattal, szorgalommal, tisztelettel állnak neki a szolgálatnak, akkor - mint fogalmazott - annak minden percét élvezni fogják.

 

Idén a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 110-en tették le katonai esküjüket. A honvédtisztjelöltek - folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt - fogadalmukat kardrántással, "a hazáért mindhalálig!" felkiáltással erősítették meg.

 

Az eskütétel után Berta Tibor katolikus tábori püspök és Jákob János protestáns tábori püspök fohászt mondott.

A Magyar Honvédség három Gripen vadászgépe piros, fehér, zöld csíkot húzva repült át a Kossuth tér felett, köszöntve az esküt tett tiszteket
Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint a történelmi Magyarország katonai hagyományait elevenítik fel azzal, hogy a korábbi évektől eltérően, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter utasítására, "a katonai eskü felemelő voltát hangsúlyozva, kiemelkedőbb szerepet kap a történelmi egyházak fohásza". A HM - mint írták - kiemelten fontosnak tartja, hogy ennek a meghatározó eseménynek a középpontjában a református és a katolikus tábori püspök által, a "Magyar Honvédség leendő tisztjeiért elmondott, fohásszal szentesített katonai eskü álljon".

Az avatás végén a Magyar Honvédség három Gripen vadászgépe piros, fehér, zöld csíkot húzva repült át a Kossuth tér felett, köszöntve az esküt tett tiszteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában