Háború a szomszédban

2022.08.27. 08:23

Fennáll a radioaktív szivárgás veszélye a Zaporizzsja atomerőműben

Címkék#háború

185. napja tart az orosz-ukrán háború.

Zaporizzsijából evakuált menekültek.

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Dmytro Smolyenko

Ezek voltak a nap legfontosabb eseményei

-Vegyi üzem területén harcoltak egymással a háborúban álló felek.

-Oroszország bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy Ukrajna lőhette a zaporizzsjai atomerőművet augusztus 25-én.

-Az oroszok megnevezték a béketárgyalás feltételeit: az ukránoknak feltétel nélkül meg kell adniuk magukat.

-Pénteken több mint 20 ezer menekült érkezett Magyarországra.

-Újabb amerikai zsoldosok haltak meg a háborúban.

Bizonyítékot mutattak az oroszok, hogy Ukrajna lövi az erőműveket

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Oroszország egy levelet mutatott be a jelenlévőknek, amely szerintük bizonyítékul szolgál arra, hogy az ukránok lőtték augusztus 25-én a zaporizzsjai atomerőművet.

Ekkor hajlandóak tárgyalni az oroszok

Oroszország megerősítette, hogy akkor hajlandóak tárgyalni Kijevvel, ha az ukránok megadják magukat és leteszik a fegyvert. Leonid Slutszky, az orosz alsóház külügyi bizottságának elnöke szerint az ukránoknak meg kell adniuk magukat, drasztikusan csökkenteniük kell a fegyveres erőik létszámát, és végre kell hajtaniuk a "nácitlanítást" - írja az Izvesztija Slutszky Telegram-bejegyzése alapján.

Itt az orosz védelmi minisztérium bejelentése

Az orosz védelmi minisztérium napi tájékoztatójában közölte, hogy megsemmisített egy nagy lőszerraktárat Dnyipropetrovszk régióban, amelyben amerikai gyártmányú Himars rakétarendszerek és M777 tarackok lövedékei voltak - írja a Reuters.
Az orosz légierő azt is állítja, hogy a kelet-donyecki régióban lelőtt egy MiG-29-es repülőgépet, valamint további hat rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt semmisített meg Donyeck, Mikolajiv és Herszon régiókban.

Újabb amerikai zsoldos halt meg Ukrajnában

A donyecki vidéki Jegorovka melletti harcokban megöltek egy amerikai zsoldost. Alan Joshua az ukrán fegyveres erők oldalán harcolt. Ezt a Donyecki Népköztársaság állampolgári jogokért felelős biztosa, Daria Morozova jelentette be augusztus 27-én a Telegram-csatornáján

Radioaktív szivárgás veszélye a Zaporizzsja atomerőműben

Ukrajna állami energiaszolgáltatója figyelmeztetett, hogy fennáll a radioaktív szivárgás veszélye az oroszok által megszállt ukrajnai Zaporizzsja atomerőműben - írja a Guardian.

Tenger alatti aknavadász drónokat küld Ukrajnába az Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság 6 tenger alatti aknavadász drónt küld Ukrajnába, hogy segítsen megtisztítani a partvonalat.

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Királyi Haditengerészet és amerikai partnerei a következő hónapokban több tucat ukránt tanítanak meg az aknavadász járművek használatára.

Két civilt meghalt Donyeckben

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója azt mondta, meghalt két civil Bahmutban az orosz támadásokban, további tizenkét ember pedig megsérült.

Oroszország fokozza a nyomást Donbászban

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint valószínűleg fokozza erőfeszítéseit az orosz sereg Donbászban, de feltételezések szerint Ukrajna jelentős ellentámadást tervez.

Zelenszkij: egymillió tonna mezőgazdasági terméket exportált Ukrajna

Három ukrán kikötőből egymillió tonna mezőgazdasági terméket exportáltak a gabonafolyosón keresztül - közölte Volodomir Zelenszkij pénteken Telegram-csatornáján.

Az ukrán elnök azt írta: a gabonaexport-kezdeményezés csaknem egy hónapja működik, és ez idő alatt február 24-e óta három ukrán tengeri kikötőből - Csornomorszkból, Odesszából és Juzsnyijból - már egymillió tonna mezőgazdasági terméket szállítottak külföldre.

Ukrajna gabonaexportja a háború kezdete óta visszaesett, mivel a fekete-tengeri kikötők - a szállítmányok számára létfontosságú útvonal - zárva voltak, ami felhajtotta az élelmiszerárakat világszerte, és hiánytól való félelmet keltett Afrikában és a Közel-Keleten.

A Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás értelmében július végén feloldották három fekete-tengeri kikötő zárlatát.

Zelenszkij kiemelte, hogy az export több százezer munkahelyet biztosít az ukrán állampolgárok számára.

Hulusi Akar, a török védelmi minisztérium vezetője pénteken az A-Haber tévécsatornán azt mondta, hogy 36 rakományt szállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket, 39 pedig rakodásra indul. Hozzátette, hogy az orosz képviselők jelenleg az ENSZ-szel tárgyalnak az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágyák tengeri exportjának lehetőségéről.

Az orosz erők a Zaporizzsja megyei Kamiankát lőtték, többen meghaltak

Az orosz hadsereg augusztus 26-án lakóépületeket lőtt az ideiglenesen megszállt Kamianka faluban. A támadásban öt ember meghalt, köztük egy nő és két, nyolc és két éves gyereke.

Több mint 20 ezer menekült érkezett pénteken

Magyarország területére 2022. augusztus 26-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7671 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 12415 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 299 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 26-án 61 ember, köztük 20 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

Oroszország katonai felszereléseket szállít a Krímbe

Katonai felszereléssel megrakott vonatkocsikat láttak szemtanúk az oroszországi Taman vasútállomáson, amely az elcsatolt Krím-félszigetre vezető Kercsi híd bejáratánál van.

A jelentések szerint nehéz harci járművek, önjáró tarackok, páncélozott járművek, és üzemanyagtartályok voltak a vasúti peronon.

Lecsaptak az ukránok egy orosz légvédelmi létesítményre Herszonban

Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy megöltek 24 orosz katonát és megsemmisítettek három Giatsint önjáró fegyvert.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában