Mintha ott sem lettek volna

2022.09.08. 06:14

Alelnöke is állítja: nem tudott Márki-Zay külföldi pénzeiről

Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) korábbi alelnöke is azt állítja, hogy nem tudott a Márki-Zay Péter vezette szervezetnek nyújtott külföldi kampánypénzekről. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Lukácsi szerint ugyanakkor Márki-Zaynak kétszer annyira kellene ügyelnie az elszámolásra és az átláthatóságra, mint másoknak.

Márki-Zay Péter pénzei körül egyre több a furcsaság

Forrás: AFP

Fotó: Isza Ferenc

– Április 3-a óta háttérbe vonultam, így kevés tudomásom van arról, hogy azóta mi történt a Mindenki Magyarországa Mozgalomban – mondta a Magyar Nemzetnek Lukácsi Katalin, a szervezet korábbi alelnöke. Ismert: Márki-Zay Péter nemrég maga ismerte el, hogy júniusban, tehát jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az általa alapított MMM az Egyesült Államokból. Mint a baloldal korábbi közös miniszterelnök-jelöltje elmondta, ennek a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit”. 

Lukácsi Katalin hangoztatta: már április 3-a előtt sem vett részt aktívan az MMM vezetésében, hanem inkább a „terepmunkára” koncentrált a kampányban. Mindezt azzal indokolta, hogy a mozgalom szervezeti kultúrája „hagyott kívánnivalót maga után”, Márki-Zay ugyanis nem igazán vonta be az elnökséget a munkába. 

Elmondása szerint neki csak a belföldön, elsősorban a különböző kampányrendezvényeken, a többi baloldali párttal közösen gyűjtött adományokról volt tudomása, amelyekről mindig tájékoztatták a nyilvánosságot. Az MMM volt alelnöke állította ugyanakkor, hogy a korrupcióellenes harcot zászlajára tűző Márki-Zay Péternek kétszer annyira kellene ügyelnie az elszámolásra és az átláthatóságra, mint másoknak. 

Márki-Zay Pétertől tudható, hogy egy összegben érkezett a júniusi támogatás az Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól, amelytől egyébként korábban is kaptak már „három-négy nagyobb tételt”. 

Márki-Zay Péter eközben – a törvényi határidőn túl – nyilvánosságra hozta mozgalmának teljes elszámolását a beérkezett adományokról. Bár ebből nem derül ki, hogy pontosan kiktől érkeztek a néhol elképesztő összegek, az biztos: nyolc, összesen 1,86 milliárd forintnak megfelelő USA-dolláros „makroadomány” duzzasztotta az MMM számláját. Mindez azért is aggályos, mert a magyar pártfinanszírozási törvény kifejezetten tiltja hazai politikai pártok támogatását külföldi forrásokból - jegyzi meg a Magyar Nemzet. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában