Nem először

2022.09.14. 14:46

Fegyveres összetűzés volt a kirgiz és tádzsik határon is

Fegyveres összetűzés volt kirgiz és tádzsik határőrök között szerdán a két közép-ázsiai ország közötti vitatott határterületen - közölték mindkét ország tisztségviselői szerdán.

Kirgiz katona a tadzsik határ közelében

Forrás: AFP

Fotó: Vyacheslav Oseledko

A határvillongás egy regionális biztonsági szervezet csúcstalálkozóját megelőzően történt, miközben a háttérben zajlik az orosz-ukrán háború és az azeri-örmény fegyveres konfliktus.

 

A kirgiz-tádzsik lövöldözés azután kezdődött, hogy a kirgiz határőrök azzal vádolták meg a tádzsik katonákat: a közös határ még nem kijelölt részén vettek fel hadállásokat.

 

Kirgizisztán és Tádzsikisztán Oroszország katonai szövetségese: mindkét országban vannak orosz támaszpontok, de ettől függetlenül gyakoriak a két ország közötti határvillongások. Tavaly egy incidens majdnem nyílt háborúba torkollott a két szovjet utódállam között.

A tádzsik fél közleménye szerint a kirgiz határőrök minden előzmény nélkül gépkarabély- és aknatüzet zúdítottak állásaikra.

A tádzsik határőrség szerint egyik katonájuk meghalt az összetűzésben, két másik pedig megsebesült - adta hírül a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Kirgizisztán egyelőre nem adott tájékoztatást az esetleges sérülésekről.

Oroszország mindkét felet felszólította, hogy tegyenek sürgős lépéseket a határmenti helyzet normalizálására

 - adta hírül orosz külügyminisztériumi forrásra hivatkozva a RIA Novosztyi.

A kirgiz és tádzsik politikai vezetés is részt vesz a Sanghaji Biztonsági Szervezet e heti üzbegisztáni csúcstalálkozóján, amelyen jelen lesz többek között Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában