Megvan az időpont

2022.09.10. 18:44

Szeptember 19-én vesznek végső búcsút II. Erzsébet királynőtől

Közzétette az elhunyt uralkodó, II. Erzsébet hivatalos búcsúszertartásának időpontját a Buckingham-palota.

London-szerte helyeznek el virágokat és képeket az elhunyt uralkodóra emlékezve

Forrás: AFP

Fotó: Marco Bertorello

Szeptember 19-én vesznek végső búcsút II. Erzsébet királynőtől

 - jelentette be szombaton a Buckingham-palota.

A néhai brit királynőt életének 97., uralkodásának 71. évében, csütörtök este érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

Az udvar szombat esti tájékoztatása szerint a néhai királynő koporsóját vasárnap a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájára, az edinburghi Holyroodhouse-palotába szállítják. Innen hétfőn átviszik a skót főváros St. Giles székesegyházába, ahol 24 órára felravatalozzák.

A koporsót kedden szállítják repülőgéppel Edinburghból Londonba, a néhai uralkodó egyetlen leányának, Anna hercegnőnek a kíséretében.

A repülőgép a brit királyi légierő (RAF) északnyugat-londoni támaszpontján, Northoltban száll le. II. Erzsébet királynő koporsóját innen először a Buckingham-palotába viszik, ahol III. Károly király és felesége, Kamilla fogadja, majd szerda délután átszállítják a parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák.

ALL
II. Erzsébet édesanyjának, a 101 évesen elhunyt Erzsébet anyakirálynénak a ravatala is a Westminster Hallban volt 2002-ben
Fotós: John Stillwell / Forrás: AFP/EPA/PA WPA ROTA

A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában.

A búcsúszertartást a közeli Westminster-apátságban, a monarchia ősi koronázó templomában tartják. 

Erzsébet királynő végső nyughelye azonban nem itt, hanem a London melletti Windsor-kastély kápolnájában lesz, ahol a brit történelem számos más uralkodója is nyugszik, valamint ott van a királynő tavaly elhunyt férjének, Fülöp hercegnek a sírja is.

A néhai uralkodótól katonai tiszteletadással kísért állami temetés keretében vesznek búcsút.

Legutóbb Sir Winston Churchill volt brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen 1965-ben bekövetkezett halála után. Előtte II. Erzsébet királynő édesapjától, az 1952-ben elhunyt VI. György királytól vettek búcsút állami temetéssel.

A temetés napjára III. Károly király kezdeményezésére a brit kormány munkaszünetet hirdetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában