Szankciós fejlemények

2022.09.23. 08:10

Wall Street Journal: az európai energiaválság egyik nagy nyertese az Egyesült Államok

Érdekes szankciós fejleményről számolt be a híres amerikai gazdasági lap. Szerintük az Európát érő károk örökre fennmaradnak.

Joe Biden amerikai elnök 2022. szeptember 22-én New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésén

Forrás: AFP

Fotó: MANDEL NGAN

A The Wall Street Journal hosszú elemzőcikket közölt az ukrajnai háborúval kapcsolatos szankciókról és az azok nyomán kialakuló energiakrízisről. Már a cikk első mondatában kijelentették, hogy az európai energiaválság egyik nagy nyertese az amerikai gazdaság – írja a Mandiner.

A lap kifejtette, hogy az egekbe szökő gázáraktól sújtott európai vállalatok, amelyek acélt, műtrágyát és más alapanyagokat gyártanak, a kiszámíthatóbb energiaárak és a masszív kormányzati támogatás miatt az Egyesült Államokba helyezik át tevékenységüket.

Hozzátették, hogy miközben az energiaárak vad ingadozása és az ellátási láncok tartós problémái az ipari termelés leépülésével fenyegetik Európát, Washington számos ösztönzőt hozott létre a gyártás és a zöld energia támogatására. A cikk szerint a gazdasági folyamatok egyre inkább az Egyesült Államok kezére játszanak, különösen a vegyi anyagokat, az akkumulátorokat és más energiaigényes termékeket gyártó vállalatok számára.

A szankciók hosszú távú hatásai

A Wall Street Journal által felidézett közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy a Kanadától az Egyesült Államokon át Katarig terjedő földgázkitermelők középtávon nehezen tudják majd teljes mértékben helyettesíteni Oroszországot, ezért Európának a gáz esetében magas árakkal kell szembenéznie még 2024-ben is.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában