Ukrán válság

2022.10.15. 07:27

Amerika újabb lőszereket, rakétákat és katonai járműveket küld Ukrajnának - frissül

234. napja tart a háború a szomszédban.

Az ukrán területvédelmi erők aknamentesítő különítményének tagjai az oroszok által hátrahagyott fegyverek egyikét készülnek megsemmisíteni a visszafoglalt kelet-ukrajnai Hrakove faluban 2022. október 13-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Francisco Seco

Cikkünk frissül!

Több településnél meghiúsult az orosz előrenyomulás

Ukrajna visszaverte az orosz előrenyomulási kísérleteket Novosadove, Yakovlivka, Berestove, Bahmut, Bakhmutske, Opytne, Krasznogorovka, Nevelske, Pervomaiske, Mariinka és Pobieda települések közelében.

Az ukrán erők öt orosz katonai támaszpontra és három lőszerraktárra is lecsaptak, valamint lelőttek hat drónt és egy helikoptert.

Irán tagadja, hogy fegyvert szállítana Oroszországnak

Teherán tagadja, hogy fegyvert szállítana Oroszországnak, és bírálja az Európai Uniót az iráni tüntetésekkel kapcsolatos álláspontja miatt.

"A zavargásoknak, gyújtogatásoknak és terrorcselekményeknek semmi közük a békés tüntetésekhez" - hangsúlyozta Hoszein Amirabdollahián abban a telefonbeszélgetésben, amelyet Josep Borrellel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott.

A teheráni külügyminisztérium honlapján szombaton közzétett összefoglalója szerint az iráni diplomácia vezetője legitimnek nevezte a biztonsági erők fellépését a tiltakozókkal szemben.

Az Európai Unió nem használhatja nyomásgyakorlásra ezeket az incidenseket - figyelmeztetett a tárcavezető.

Médiaértesülések szerint Brüsszel hétfőn arra készül, hogy a megmozdulások vérbe fojtása miatt szankciókat vet ki Iránra. Teherán arányos választ ígért a lépésre.

 

Ukrajna több régiójából jelentettek tüzérségi csapásokat

Az ukrán hatóságok szombaton arról számoltak be, hogy az éjszaka folyamán több régiót orosz tüzérségi csapások értek. 

Egy rakétatámadás súlyosan megrongálta a kijevi régióban fekvő egyik kulcsfontosságú ukrán energetikai létesítményt - jelentette be az Ukrenergo áramszolgáltató vállalat szombaton, miközben az orosz hadsereg igyekezett elvágni a víz- és áramszolgáltatást a sűrűn lakott ukrajnai területeken. 

Olekszij Kuleba kijevi kormányzó tájékoztatása szerint 

a rakétatámadásban nem voltak halálos áldozatok és sebesültek. 

Az Ukrenergo tájékoztatása szerint szerelői már a helyszínen próbálják elhárítani a hibát, de a cég áramszünetek lehetőségére figyelmeztette a környék lakosságát. 

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője arra kérte a kijevi térség és a szomszédos három régió lakosait, korlátozzák áramfelhasználásukat a legnagyobb fogyasztással járó esti órákban. 

A fronthoz közeli, déli Zaporizzsja városában találatok érték a helyi infrastruktúrát, amely emiatt lángokban áll.

 Olekszandr Sztaruh megyei kormányzó felszólította az embereket, hogy az óvóhelyeken keressenek menedéket. 

A helyi hatóságok azt is közölték, hogy a szomszédos Dnyipropetrovszki terület felett öt iráni gyártmányú ellenséges drónt lőttek le. 

Sorozatvetőkből és nehéztüzérségi fegyverekből kilőtt több mint ötven lövedék csapódott be az ugyanebben a régióban található Nikopol körzetében, legalább két ember megsebesült. 

Szombat reggel egész Ukrajnára kiterjedő légiriadót rendeltek el, mert további támadásoktól tartottak

 - írta a dpa német hírügynökség. 

Az Ukrajnával szomszédos oroszországi Belgorod régióban ukrán tüzérségi támadás következtében kigyulladt egy üzemanyagraktár - közölte Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója, hozzátéve: a lángokat időközben eloltották, és jelenleg a helyreállítási munkálatok zajlanak. 

Az orosz katasztrófavédelmi hatóság szerint maradék dízelolajat tartalmazó tíz tartály közül egy gyulladt ki, áldozatok nem voltak. 

Gladkov beszélt arról is, hogy egy vámellenőrző pontot napok óta ágyúznak az ukrán erők, csak szombaton tizennégy lövedék csapódott be a létesítmény területén, de nem voltak áldozatok.
 

Orosz üzemanyagraktár gyulladt ki az Ukrajnával határos régióban

Kigyulladt egy üzemanyagraktár az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régióban, miután szombaton lövések érték

 - közölte a régió kormányzója.

Kiderült, hány ember sérült meg Nikopol orosz bombázása során

Yevhen Yevtushenko, a nikopoli kerületi katonai közigazgatás vezetője október 15-én elmondta, hogy az éjszaka folyamán két ember megsebesült, a reggeli támadásban pedig öt ember sebesült meg.

Az ukrán csapatok offenzívát indítanak a Herszonban

Kirill Sztremouszov, a Herszon területen működő orosz megszálló kormány egyik helyettes vezetője elmondta, hogy az ukrán hadsereg Dudchany falu közelében próbál offenzívát indítani.

Megérkeztek az orosz katonák Fehéroroszországba

A fehérorosz védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy a regionális katonai egységet alkotó orosz katonák első szerelvényei és konvojai megérkeztek, de nem közölte az oda telepített orosz katonák számát. Képeket tett közzé ugyanakkor a vonatokról és teherautókról, valamint az orosz katonákról, akiket népviseletbe öltözött nők üdvözöltek kenyérrel és sóval a kezükben, ami a szláv vendégszeretet hagyománya.

Fehéroroszország kitart amellett, hogy ez a haderő pusztán védelmi célokat szolgál, és a határait hivatott biztosítani.

 

Fehéroroszország, amely Oroszország szövetségese az ukrajnai konfliktusban, már a háború elején átengedte a területét az orosz hadseregnek céljai megvalósításához, de a fehérorosz hadsereg eddig nem vett részt az ukrán területen folyó harcokban.

 

Minszk azt állítja: nem gondolkodik azon, hogy az orosznál jóval kisebb hadserege az oroszokkal vállvetve harcoljon Ukrajnában.

Oroszország az ukrán áramellátást támadja

Egy rakétacsapás súlyosan megrongált egy kulcsfontosságú energetikai létesítményt Ukrajna fővárosi régiójában - közölte az ország áramszolgáltatója szombaton, miközben az orosz hadsereg igyekezett elvágni a víz- és áramellátást a lakott területeken.

A kijevi régió kormányzója, Olekszij Kuleba elmondta, hogy a csapás nem ölt vagy sebesített meg senkit. Az Ukrenergo áramszállító vállalat közölte, hogy a személyzet dolgozik az áramszolgáltatás helyreállításán.

Nem finanszírozzák a végtelenségig

A SpaceX űripari vállalat alapítója, Elon Musk arra kérte az amerikai kormányt, hogy vegye át a Starlink műholdhálózat üzemeltetésének költségeit Ukrajnában - közölték amerikai tisztségviselők helyi idő szerint pénteken.

A Starlink műholdas terminálok létfontosságúak az ukránok harctéri kommunikációjához, miután az orosz hadsereg sok helyen megsemmisítette a hagyományos telefon- és internet-összeköttetést.

Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó tisztségviselők szerint a kormány mérlegeli Musk felvetését. Több megbeszélésen is szóba került már az ügy, de egyelőre nem született döntés.

Az év végéig a költségek elérhetik a 100 millió dollárt, a következő 12 hónapban pedig becslések szerint 400 millió dollárt kellene a rendszer fenntartására fordítani. Az üzletember jelezte: a SpaceX "nem finanszírozhatja ezt a végtelenségig".

Elon Musk
Elon Musk, a SpaceX űripari vállalat alapítója
Fotós: BRITTA PEDERSEN / Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP

Az Egyesült Államok figyelmeztetett

Az Egyesült Államok figyelmeztetett, hogy szankciókat vethet ki olyan személyekre, országokra és vállalatokra, amelyek lőszert szállítanak Oroszországnak vagy támogatják annak hadiipari komplexumát, mivel Washington igyekszik növelni a nyomást gyakorolni Moszkvára.

A Reuters jelentése szerint az amerikai pénzügyminiszter-helyettes, Wally Adeyemo 32 ország tisztviselőinek Oroszországgal szembeni szankciókat megvitató találkozóján elmondta, hogy a minisztérium pénteken iránymutatást fog kiadni, amely világossá teszi, hogy Washington "hajlandó és képes" ilyen szankciókat bevezetni.

Az Oroszországgal szembeni szankciókról szóló első ilyen találkozón az Európai Unió országainak, Kanadának és Dél-Koreának a tisztviselői vettek részt.

Öt kamikaze drónt semmisített meg az ukrán légvédelem

Az ukrán hadsereg légvédelmi egysége öt, iráni gyártmányú Shahed-136 kamikaze drónt semlegesített Dnyipropetrovszk megye felett – közölte Valentyin Reznicsenko, kormányzó. A drónok közül hármat a krivorizkyi körzet, kettőt pedig a Nikopolszkij kerület felett lőttek le.

Befejeződött a katonák exhumálása a lymani tömegsírnál

Az ukrajnai nyomozók befejezték a katonák exhumálását annak a két tömegsírnak az egyikében, amelyeket azután fedeztek fel, hogy az orosz csapatok visszavonultak Lyman városából, a kelet-donbászi régióban. 34 katona holttestét egy hullaházba szállították, és az azonosítás és a halál okának megállapítása után visszaadják hozzátartozóiknak, hogy eltemettethessék.

Egy másik tömegsírban több mint 120 civil holtteste lehet. Annak a feltárása csak most kezdődik.

Felállították az első német légvédelmi rendszert Dél-Ukrajnában

Már használatban van egy IRIS-T légvédelmi rendszer, amelyet Ukrajna nemrég kapott Németországtól - közölte az ukrán védelmi minisztérium. Az IRIS-T három járműből áll: egy rakétavetőből, egy radarból és egy tűzvezérlő járműből. A rakéták hatótávolsága körülbelül 40 km.
Németország három IRIS-T rendszer szállítására tett ígértet, a másik kettőt jövőre szállítják le.

Két héten belül véget ér az orosz mozgósítás

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország részleges mozgósítása két héten belül véget ér, és nem terveznek további katonai mozgósítást.

A múlt hónapban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter jelentette be, Oroszország 300 000 tartalékos katonát fog besorozni katonai műveletei támogatására, miután Putyin elrendelte a részleges mozgósítást.

Az oroszok ismét ágyúzták Nikopol városát

Oroszország újra ágyútűz alá vette Nikopolt, az éjszaka folyamán több mint 50 orosz lövedéket lőttek a városra. Ketten megsebesültek, egy 35 éves férfi és egy 42 éves nő - közölte Valentyin Reznicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegramon. Több mint 10 toronyház, a közlekedési vállalat egyik telephelye, több üzlet, egy garázs, autók és több iroda is tönkrement a városban – mondta Reznicsenko.

Zelenszkij tanácsadója elítéli Putyin háborús kijelentését

Volodimir Zelenszkij egyik tanácsadója bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi mai megjegyzését, amelyben azt mondta, "nem bánja" az ukrajnai háború elindítását.

Putyin egy kazahsztáni csúcstalálkozón újságíróknak azt mondta, nem bánta meg a konfliktus elindítását, és "nem Ukrajna elpusztítására törekedett", amikor csaknem nyolc hónappal ezelőtt elrendelte az orosz csapatok megszállását. Az orosz elnök "kellemetlennek" minősítette a helyzetet, de kitartott amellett, hogy tettei "helyesek és időszerűek".

Mihajlo Podoljak válaszul a Twitteren ezt írta: "Putyin kijelentése arról, hogy nem bánta meg tettét, és hogy a háborúnak mindenképpen meg kellett volna történnie – a felelősségről való lemondás". Hozzátette: ha Oroszország nem akarta volna ezt a háborút, nem történt volna meg.

400 millió dolláros szaúdi segély

Szaúd-Arábia 400 millió dolláros humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának – közölte az SPA szaúdi állami hírügynökség. Az ügynökség hozzátette, hogy Mohammed bin Szalmán koronaherceg pénteken beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Megállapodtak, hogy szaúdi közreműködéssel folytatnak le egy fogolycsere-ügyletet, amelyben csaknem 300 hadifoglyot szabadítanak ki.

A múlt hónapban a koronaherceg már segített lebonyolítani egy fogolycserét Ukrajna és Oroszország között.

Újabb amerikai támogatás

Az Egyesült Államok több lőszert és katonai járművet küld Ukrajnának egy új, 725 millió dolláros csomag részeként. Ezzel több mint 17,5 milliárd dollárra növelik az Egyesült Államok biztonsági támogatásának összegét. Az amerikai védelmi minisztérium közleménye szerint a legújabb csomag nagysebességű rakétákat (HARM) és precíziós irányítású tüzérséget, valamint egészségügyi felszerelést tartalmaz.

Ukrajna külön arra számít, hogy az Egyesült Államok és Németország kifinomult légvédelmi rendszereket szállít még ebben a hónapban, hogy segítsen az orosz rakéták és kamikaze drónok támadásainak leküzdésében – mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. október 14-én az ukrán-magyar határszakaszon 6589 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5738 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 241 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 14-én 85 ember, köztük 36 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában