Uniós bővítés

2022.10.13. 15:24

Orbán Viktor: az EU érdeke a Nyugat-Balkán integrációja

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagját, a boszniai szerbek nemrég újraválasztott vezetőjét, akivel a balkáni országok európai integrációjáról valamint gazdasági, energiabiztonsági témákról is egyeztetett - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Milorad Dodikot, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagját, a boszniai szerbek közelmúltban újraválasztott vezetőjét a Karmelita kolostorban 2022. október 13-án

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Orbán Viktor gratulált Milorad Dodiknak a boszniai szerb elnökválasztáson aratott győzelméhez.

A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy 

a háborús és szankciós válsággal sújtott Európai Uniónak minden eddiginél fontosabb, hogy soraiban tudhassa a Nyugat-Balkán államait.

 Hangsúlyozták: a folyamatot fel kell gyorsítani, ezért üdvözölték, hogy a héten az Európai Bizottság hivatalosan is javaslatot tett Bosznia-Hercegovina uniós tagjelöltségére.
Orbán Viktor és Milorad Dodik megállapodtak abban is, hogy tovább erősítik Magyarország és a boszniai szerb közösség gazdasági kapcsolatait.

Az energetikai együttműködés terén olyan közös projektekről egyeztettek, amelyek hozzájárulnának ahhoz, hogy mind Bosznia-Hercegovinában, mind Magyarországon sikerüljön mérsékelni az európai energiaválság következményeit. Megállapodtak, hogy e tervek részletes kidolgozására a következő hetekben sor kerül - mondta Havasi Bertalan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában