Döbbenetes vagyon

2023.01.13. 09:37

Ingatlanügynökséggel akarta tisztára mosni a kenőpénzeket Eva Kaili

Az Európai Parlament alelnöke letartóztatása előtt nem sokkal ingatlancéget alapított, és egy 5 milliárd forintot érő földterületet is vásárolt Paros szigetén.

Eva Kaili ingatlanba akarta rejteni a pénzét

Forrás: Menelaos Myrillas

Fotó: SOOC via AFP

Az elmúlt években Eva Kaili Görögországban három, Brüsszelben egy nagy értékű lakást vásárolt magánszemélyként. Hogy még további tervei voltak, bizonyítja, hogy további százmilliók felett rendelkezhetett, mert a letartóztatása előtt nem sokkal ingatlancéget alapított, valamint a turisták körében rendkívül népszerű Paros szigetén befektetett egy 9 hektáros, a hírek szerint 12 millió eurót(!), azaz közel 5 milliárd forintot érő földterületbe - értesült a Metropol

Az EP alelnökének nemcsak a bankszámláit zárolták, hanem jelentős ingatlanvagyonát is, többek között azt a Paros szigetén fekvő másik magánbirtokát is, ahova egy ismert görög építész álmodott neki luxusvillát.

Egy ingatlanügynökségen keresztül akarta tisztára mosni a korrupciós pénzeket

A baloldali EP-képviselő sorra vette a luxusingatlanokat először magánszemélyként az elmúlt években. A saját nevén futó ingatlanbirodalmat azonban megpróbálta eltüntetni szem elől, ezért párjával, a szintén előzetes letartóztatásban lévő Francesco Giorgival ingatlanügynökséget alapított Athénban. 

A görög hatóságok biztosak abban, hogy ezt a céget azzal a céllal hozták létre, hogy a segítségével ingatlanokba fektessék, és tisztára mossák a korrupcióval szerzett brüsszeli vagyont.

A Kaili és Giorgi nevén futó „Estate Aria Properties-t” néhány nappal a letartóztatásuk előtt, november végén jegyeztették be a görög bíróságon. Székhelye egy Kaili tulajdonában lévő athéni lakás egy luxusbérház 5. emeletén. A görög ügyészség szerint a cég nyilvánvalóan pénzmosásra szolgált, Kaili ugyanis a szerződések szerint irreálisan alacsony áron vásárolt ingatlanokat, miközben a valódi vételár „zsebből zsebbe” vándorolt. Kaili élettársa már ezekben az ügyekben is tett részben beismerő vallomást.

Eva Kaili és Francesco Giorgi néhány nappal a letartóztatásuk előtt, tavaly novemberben alapították meg az Estate Aria Properties ingatlanos céget Athénban

A belga fővárosban is volt luxusapartmanja

Ahogy arról a hazai sajtó is beszámolt, Kailinak – a cégszékhelynek is használt – athéni lakása mellett Psychikoban is van egy 170 négyzetméteres ingatlana, ezt még 2019-ben vásárolta meg 260 ezer euróért, egy értékbecslő azonban a büntetőeljárásban 659 ezer euróra becsülte a lakás értékét. Brüsszelben az előkelő Waterloo Boulevard-on, a város központjában is van egy harmadik emeleti lakása egy még visszafogottnak mondható apartmanházban, de Thesszalonikiben is van egy nagy értékű villája.

Brüsszelben, ebben az apartmanházban is van lakása Eva Kailinek

A teljes cikk és további fotók IDE kattintva érhetők el.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában